Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că îndemnul naţional adresat populaţiei de a nu merge la serviciu şi de a rămâne în schimb în casă nu se va mai aplica de marţi, semnalând o relaxare a restricţiilor progresivă şi regiune cu regiune.

„Începând de mâine, 12 mai, perioada de zile nelucrătoare plătite în vigoare în toată ţara şi în toate sectoarele economiei se va încheia. Totuşi, lupta împotriva acestei epidemii nu s-a terminat încă”, a spus Putin într-un discurs televizat.

Oficialilor regionali li s-a cerut să decidă, pe baza expertizelor ştiinţifice, ce restricţii vor fi ridicate şi când.

Capitala Moscova şi regiunea înconjurătoare, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri, vor menţine măsurile de izolare până la sfârşitul lunii.

„Ţara noastră este mare, iar situaţiile epidemiologice sunt diferite (…) Nu putem funcţiona cu acelaşi model peste tot”, a subliniat Putin.

În contextul în care economia, la fel ca peste tot în lume, a suferit de pe urma izolării, dar şi din cauza scăderii preţului petrolului, Putin a dispus redeschiderea companiilor.

„Începând cu 12 mai, peste tot acolo unde este posibil, trebuie create condiţiile pentru reluarea activităţilor în sectoarele de bază ale economiei: construcţiile, industria, agricultura, telecomunicaţiile, energia, extracţiile de materii prime”, a spus el.

Putin a anunţat de asemenea o serie de ajutoare financiare pentru familii şi companii, pentru acestea din urmă în special prin intermediul unor derogări fiscale.

De asemenea, liderul de la Kremlin a mai declarat că Rusia a reuşit să evite ce este mai rău, datorită izolării şi încetării activităţii, decretate cu menţinerea asigurării remuneraţiilor. „Experienţa de peste tot din lume a arătat că suprasolicitarea sistemelor de sănătate a fost principala cauză a unei mortalităţi ridicate”, a afirmat el.

„Însă, o repet: acum suntem pregătiţi”, a adăugat preşedintele rus, dând asigurări că numărul paturilor din spitale adaptate pentru pacienţii de COVID-19 a fost crescut de la 29.000, în martie, la 130.000 în prezent.

El a insistat de asemenea asupra politicii de testare masivă din Rusia, care în opinia sa permite detectarea cazurilor asimptomatice şi lejere de coronavirus şi, prin urmare, o luare în grijă rapidă a pacienţilor şi izolarea lor.

Conform autorităţilor, această abordare, cu 5,6 milioane de teste efectuate până acum, explică rata scăzută a mortalităţii din Rusia.

În Rusia au fost înregistrate oficial 221.344 de contaminări de la începutul crizei, dintre care 11.656 în ultimele 24 de ore.

Rata mortalităţii rămâne totuşi relativ scăzută, la 2.009 victime, în contextul în care există critici care consideră că aceasta este subestimată.

Sursa: Agerpres