Evenimentul Zilei > Social > În atenția părinților. Este foarte important. Care sunt efectele secundare la copii după doza de vaccin Pfizer
În atenția părinților. Este foarte important. Care sunt efectele secundare la copii după doza de vaccin Pfizer

În atenția părinților. Este foarte important. Care sunt efectele secundare la copii după doza de vaccin Pfizer

Copiii pot primi vaccinul anti-COVID-19 deoarece, săptămâna trecută, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a aprobat serurile pentru cei cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Food and Drug Administration a autorizat o doză mai mică de vaccin Pfizer pentru utilizare de urgență la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în octombrie. Apoi, săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au dat oficial acordul pentru această grupă de vârstă mai tânără – la aproape un an după ce primii americani au început să primească vaccinuri COVID-19.

Copiii primesc o treime din doza standard de ARNm administrată adulților

Din acest motiv, copiii se pot aștepta, în general, la mai puține efecte secundare. Graficul de mai jos arată cele mai frecvente efecte secundare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani din studiul clinic al Pfizer.

Oboseala a fost de departe cel mai răspândit efect secundar: mai mult de o treime dintre copii au raportat-o ​​după prima sau a doua doză. Aproximativ un sfert dintre copii au raportat și dureri de cap după ce au primit oricare dintre doze.

În general, copiii au raportat mai multe efecte secundare – inclusiv dureri musculare, frisoane și febră – după doza a doua faţă de prima. Acest lucru se întâmplă pentru că a doua doză amplifică un răspuns imunitar existent. Cu toate acestea, un efect secundar mai puțin frecvent, vărsăturile, a avut aceeași rată de apariție (2%) după prima doză ca și după a doua.

Copiii au avut mai multă roșeață și umflături la locul injectării

Efectele secundare mai ușoare ale copiilor au fost similare cu cele raportate în rândul persoanelor în vârstă (de 56 de ani și peste) în studiile clinice Pfizer. Adolescenții și adulții mai tineri, pe de altă parte, experimentează de obicei efecte secundare mai intense și mai frecvente după vaccinuri.

Există totuși o excepție notabilă: copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au avut mai multă roșeață și umflături la locul injectării faţă de adolescenți sau adulți. Copiii au raportat, de asemenea, mai multă durere la locul injectării după prima doză (74%) decât după a doua (71%).

Printre adulți, aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani au raportat oboseală după prima doză de Pfizer, iar aproximativ 60% au raportat oboseală după a doua doză. Durerile de cap au fost, de asemenea, frecvente: 42% dintre adulții din aceeași grupă de vârstă au raportat o durere de cap după prima doză și 52% după a doua.

Cum diferă efectele secundare în funcție de grupa de vârstă, producătorul de vaccin și doza primită

-Durerile ușoare sau moderate după un vaccin sunt normale, deoarece vaccinurile determină organismul nostru să producă anticorpi împotriva coronavirusului.

-Sistemele noastre imunitare nu fac distincție între o infecție reală și un răspuns indus de vaccin, așa că eliberează totuși substanțe chimice inflamatorii pentru a ne proteja.

-De aceea, oamenii dezvoltă adesea febră, dureri musculare, oboseală sau dureri de cap la scurt timp după vaccinare.

Este un preț mic de plătit pentru protecția împotriva COVID-19 sever: două doze de vaccin Pfizer reduc riscul de spitalizare cu aproximativ 90% pentru adulți, potrivit datelor. un studiupublicat luna trecută în The Lancet.

Și două doze de 10 micrograme au fost eficiente cu 91% în reducerea riscului de îmbolnăvire simptomatică la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în studiile clinice.

Deși COVID-19 tinde să fie mai blând la copii, mai mult 170 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au murit de boală în SUA, ceea ce o face principala cauză de deces pentru acest grup, relatează news.yahoo.