Evenimentul Zilei > Monden > În acest oraș curge cea mai scumpă apă din lume, la un preț uluitor. E mai ieftin să bei nectar
În acest oraș curge cea mai scumpă apă din lume, la un preț uluitor. E mai ieftin să bei nectar

În acest oraș curge cea mai scumpă apă din lume, la un preț uluitor. E mai ieftin să bei nectar

Apa are un preț extrem într-unul dintre cele mai scumpe orașe ale lumii. Indiferent că e vorba despre cea de la robinet sau cea îmbuteliată.

Apa, esențială pentru viață, are cel mai ridicaț preț din lume în acest oraș. Conform unei analize făcute de Holidu, la Oslo, capitala Norvegiei, apa este cea mai scumpă comparativ cu restul orașelor. 120, din toată lumea, luate în calcul pentru această cercetare. Prețul este de aproape trei ori mai mare. Iar în această ierarhie urmează orașele Tel Aviv (Israel), New York (SUA), Stockholm (Suedia) şi Helsinki (Finlanda).

Apa de la robinet, preț uriaș în capitala Norvegiei

Indexul preţului apei calculat de Holidu analizează şi compară costul apei de la robinet şi al apei îmbuteliate în 30 de oraşe din SUA şi 120 de oraşe din întreaga lume. Selectate în funcţie de popularitatea lor în topul destinaţiilor de vacanţă.

La capitolul prețul apei de la robinet, în frunte se regăsește Oslo. Aici, prețul este de 212% mai mare decât media din cele 120 de oraşe incluse în acest studiu. Iar apa îmbuteliată este cu 19% mai scumpă decât media. Apa de la robinet este scumpă și în Statele Unite ale Americii, în orașele  Los Angeles, Phoenix, San Francisco şi San Diego.

„Aceste rezultate sunt o adevărată revelaţie atunci când ne gândim cât suntem dispuşi să plătim pentru ceva ce luăm de bun, ca o necesitate de bază. A afirmat Johannes Siebers, directorul general al Holidu.

„Consumul de apă îmbuteliată a explodat”

Schimbările climatice afectează calitatea şi cantitatea de apă necesară pentru consumul de bază. În contextul în care 2,2 miliarde persoane nu au acces la apă potabilă sigură. Afirmau oficialii de la ONU într-un raport publicat în anul 2020.

Clasamentul întocmit de Holidu examinează atât apa de la robinet cât şi apa îmbuteliată, analizând calitatea şi costul diferitelor surse de apă din oraşe, inclusiv preţul unei sticle de apă mărcile Evian, Perrier şi al mărcii locale vândută de Coca-Cola.

„Consumul de apă îmbuteliată a explodat în ultimul deceniu şi nu dă semne de încetinire. Se estimează că piaţa globală pentru apa îmbuteliată va ajunge la 307,6 miliarde de dolari în 2025.” A mai spus Siebers.