Vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford s-au dovedit a fi aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului ca şi variantei Kent, se arată în studiul  publicat de către Public Health England. Potrivit studiului PHE, realizat între 5 aprilie şi 16 mai, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost eficient 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei engleze.

Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a descris rezultatul drept „revoluționar”

În aceeași perioadă, serul AstraZeneca a fost eficient 60%, comparativ cu 66% contra variantei engleze care a fost detectată în Kent.

Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, a spus că rezultatul studiului este „revoluționar”, într-un moment în care guvernul se bazează pe campania sa de vaccinare pentru a se proteja de un focar al variantei indiene.

Pentru a opri răspândirea acestei variante B.1.617.2, care riscă să devină dominantă potrivit autorităţilor sanitare, intervalul dintre două doze de vaccin (până la trei luni) a fost redus la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi cele mai vulnerabile, iar testarea fost intensificată în zonele afectate (în special nord-vestul Angliei şi unele zone din Londra).

Cele două vaccinuri studiate sunt eficiente 33% împotriva bolii simptomatice cauzate de varianta indiană la trei săptămâni după injectarea primei doze, comparativ cu aproximativ 50% împotriva variantei Kent, potrivit PHE.

În Anglia au existat 2.889 de cazuri ale variantei indiene înregistrate de la 1 februarie până la 18 mai

Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Anglia între 1 februarie şi 18 mai. Dintre acestea, 104 cazuri au dus la o vizită la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au dus la deces.

Profesorul Susan Hopkins, directorul strategic Covid-19 al PHE, a declarat că tendința datelor este „destul de clară” și se îndreaptă în „direcția corectă”. Datele arată, de asemenea, că este nevoie de mai mult timp pentru ca vaccinul AstraZeneca să atingă eficacitatea maximă.

Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2, a declarat Mary Ramsay, manager imunizare la PHE. „Ne aşteptăm ca vaccinurile să fie şi mai eficiente în prevenirea spitalizărilor şi deceselor”, a adăugat ea.

În Marea Britanie, ţara cea mai îndoliată din Europa de coronavirus cu peste 127.000 de morţi, mai mult de 70% dintre adulţi au primit o primă doză de vaccin împotriva COVID-19 şi peste 40% au primit două doze, relatează standard.