Prințul Harry și Meghan Markle au provocat un nou scandal. Pfizer și Moderna, implicate

Prințul Harry și Meghan Markle au provocat un nou scandal. Pfizer și Moderna, implicate

Reprezentanții Pfizer și Moderna s-au pronunțat, în timp ce acțiunile lor scad, după ce Meghan și Harry le-a cerut să renunțe la brevetele de vaccin pentru țările mai sărace.

Prințul Harry și Meghan Markle au scris o scrisoare către producătorii de vaccinuri prin care le cere să renunțe la brevetele care păstrează secretul formulei. Acest lucru ar permite țărilor mai sărace să acceseze formula pentru vaccinuri precum cele realizate de Pfizer și Moderna.
În replică, CEO-ul Pfizer le-a răspuns afirmând că „este atât de greșit să suspendăm protecția brevetelor”. Cu alte cuvinte, Pfizer nu este „deloc în favoarea” eliminării brevetelor vaccinurilor anti-Covid, în special pentru tările sărace.
„Este atât de greșit”, a declarat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, care răspunde şi Administrației Biden şi spune: „deschiderea unităților de producție a vaccinului Pfizer-BioNTech în afara Statelor Unite și în Uniunea Europeană ar fi complicată din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu materii prime, riscând să reducă numărul de doze produse. Iar operaţiunile de producţie să nu ar trebui să fie deranjate cu anunțuri motivate politic şi cu promisiuni goale”.

După aceste neînțelegeri şi refuzul tranșant al companiilor farmaceutice, acţiunile au scăzut

Acțiunile Pfizer au scăzut un procent joi după-amiază, în timp ce acțiunile partenerului său BioNtech au scăzut cu 1,62 la sută. Moderna și-a revenit ușor până la sfârșitul zilei, joi, după ce prețul acțiunilor sale a scăzut cu 12%.

În plus față de ducele și ducesa de Sussex, mulți avocați ai sănătății publice spun că producătorii de vaccinuri ar trebui să permită altor țări să folosească formulele lor pentru a-și face propriile versiuni mai ieftine, indiferent de efectul asupra profiturilor lor viitoare.

Impulsul inițial pentru suspendarea brevetelor a fost făcut de Africa de Sud și India, ambele națiuni mai sărace aflate în mijlocul crizelor Covid. India, în special, a devenit un epicentru mondial al pandemiei și a înregistrat ieri aproape 4.000 de decese - un record pentru națiunea afectată.

Angela Merkel se opune

Germania este de acord, biroul cancelarului Angela Merkel reiterând argumentul că renunțarea la brevete nu va contribui la creșterea producției pe termen scurt și ar putea împiedica inovația pe termen lung. Sprijinul acordat de Biden pentru renunțarea la brevet a declanșat prima ciocnire majoră între SUA și Germania de când Biden a preluat funcția.

Mai mult, Germaniei i se alătură Marea Britanie, Canada și UE. Ţările bogate se numără printre ultimele obstacole împotriva efortului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) de a „elibera reţeta vaccinurilor”.

Contrar apelurilor răsunătoare ale lui Harry, Meghan și ale diferitelor ONG-uri,  pentru „eliberarea vaccinului” nu va oferi lumii un nou potop de doze disponibile în curând.

„Suspendarea aplicării brevetelor pentru vaccinuri nu va crește numărul de doze în următoarele 12 luni”, a declarat pentru CNN dr. Özlem Türeci, director medical la partenerul Pfizer, BioNTech.