Persoanele care au avut Covid-19 și ulterior au fost vaccinate ar putea avea mai multă protecție împotriva variantelor extrem de contagioase, a declarat miercuri medicul șef al Casei Albe, dr. Anthony Fauci.

Anthony Fauci a citat un studiu publicat la sfârșitul lunii aprilie, care a constatat că, după o doză de vaccin Pfizer – BioNTech, persoanele infectate anterior cu noul coronavirus au avut răspunsuri imune mult mai bune împotriva B.1.1.7 și B.1.351, variantele identificate pentru prima dată în Marea Britanie și Africa de Sud, comparativ cu cei care nu avuseseră Covid-19.

Fauci: Vaccinurile sunt mai bune decât răspunsul imunitar tradițional

Fauci a adus în atenție mai multe studii noi care sugerează că vaccinurile pe bază de ARN mesager de la Pfizer și Moderna oferă o protecție imună solidă împotriva noilor variante ale viruslui COVID-19.

Potrivit datelor, vaccinurile stimulează în mod substanțial protecția naturală pe care oamenii ar fi putut-o avea înainte de a se infecta.

„Vaccinurile, de fapt, cel puțin în ceea ce privește SARS-CoV-2 (coronavirusul) acționează mai bine decât natura”, a spus Fauci.

Un studiu a constatat că persoanele care primiseră două doze de vaccin pe bază de ARN mesager aveau niveluri de anticorpi de până la 10 ori  mai mari decât cele pe care le-ar fi obținut în urmă infectării cu virusul, potrivit epidemiologului.

El a citat un studiu suplimentar, care a fost publicat online dar nu a fost încă evaluat de către colegi, care a constatat că persoanele cu infecții anterioare care au fost ulterior vaccinate cu două doze de vaccin ARNm au avut o „protecție sporită” de protecție împotriva noilor variante.

Studiile oferă mai multe dovezi cu privire la beneficiile vaccinării, a spus Fauci

„Vaccinurile sunt extrem de eficiente”, a spus Fauci în timpul briefing-ului Covid de la Casa Albă. „Sunt mai bune decât răspunsul pe care îl obțineți de la infecția naturală”.

Într-un alt studiu menționat de Fauci, persoanele care fuseseră infectate anterior cu COVID au prezentat, de asemenea, o imunitate mai bună a celulelor T după o singură doză de vaccin ARNm Pfizer.

„Acum, amintiți-vă că acestea sunt doar date de laborator, care nu au fost dovedite de testele clinice”, a spus Fauci, subliniind că noile studii se bazează pe teste de sânge, ci nu pe cazuri reale de infectare. Dar ele sunt cu adevărat foarte interesante și lucruri pe care trebuie să le urmărim”, mai spune expertul.

Comentariile sale vin în contextul efortului administrației Biden de a vaccina parțial 70% dintre adulții americani și 160 de milioane de adulți vaccinați complet până în data de 4 iulie, dată în care administrația speră că va fi un punct de cotitură al pandemiei, potrivit cnbc.