Evenimentul Zilei > International > Khmerii verzi se pregătesc să ia puterea în Germania. Vom ajunge să o regretăm pe Mutti Merkel?
Khmerii verzi se pregătesc să ia puterea în Germania. Vom ajunge să o regretăm pe Mutti Merkel?

Khmerii verzi se pregătesc să ia puterea în Germania. Vom ajunge să o regretăm pe Mutti Merkel?

Cu numai câteva luni înainte de alegerile cruciale pentru viitorul Germaniei, Verzii sunt pe cai mari. Acest partid de extremă stânga aro o șansă mare de a câștiga alegerile.

„Nu toate politicile Verzilor se vor dovedi populare”, recunoaște site-ul progresist Politico, care detaliază ideile centrale ale candidatului verzilor la funcția de cancelar, Annalena Baerbock

Paradisul verde pe Pământ

La doar o săptămână după ce au desemnat-o pe Baerbock candidatul pentru funcția de cancelar – co-liderul partidului, Annalena Baerbock, unele sondaje de opinie arată că verzii le-au luat fața creștin-democraților în ceea c e privește intenția de vot.
Venirea verzilor la putere, ca principal partid al coaliției guvernamentale, ar provoca un adevărat cutremur politic. Chiar dacă presa și alegători par să fie fascinați de Verzi, ” uneori lunile de miere se termină în lacrimi”, avertizează Politico.


“Imperiul” african al lui Macron se prăbușește. “Jocul murdar” al președintelui Franței


Noul „Manifest de principii” al Verzilor, adoptat la convenția din noiembrie, merită toată atenția, pentru că pare să-și propună să schimbe din temelii Germania. „La alte partide, astfel de documente sunt adesea considerate puțin mai mult decât un catalog de promisiuni goale. Dar alegătorii Verzilor sunt diferiți – ei se așteaptă ca liderii de partid să obțină rezultatele promise”, scrie Politico.
Cât de dezirabile sunt promisiunile verzilor e de discutat.

Manifestul solicită, printre altele, „o Germanie liberă de arme nucleare și, astfel, un sfârșit rapid al participării nucleare”. Cu alte cuvinte, SUA să facă bine trebuie să-și retragă armele nucleare din Germania.

Deși Baerbock a precizat ulterior că nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple peste noapte, obiectivul în sine este controversat, pentru că ar elimina umbrelei de securitate care protejează Germania de zeci de ani.

Fără SUA și NATO

Manifestul de 120 de pagini nu menționează nici măcar o singură dată Statele Unite, țara văzută în general ca garantul apărării germane. Cât despre NATO, manifestul susține că această alianță este într-o „criză profundă”.

Soluția la problemele NATO nu este, în opinia Verzilor, ca Germania să își îndeplinească obligațiile față de alianță și să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Khmerii Verzi, cum le spun inamicii lor politici, favorizează o soluție „europeană” ca cea propusă de Macron.

„Nu suntem în favoarea obiectivelor naționale atunci când vine vorba de apărarea europeană”, a spus Brantner. „Este o contradicție inerentă să afirmăm că vrem o politică europeană de securitate și apoi ca toată lumea să facă ceva la nivel național. Nu are niciun sens.”

În schimb, Brantner spune că Germania ar trebui să urmeze exemplul Franței în urmărirea viziunii președintelui Emmanuel Macron privind „suveranitatea europeană”.„NATO nu este prioritatea noastră”, a adăugat ea.

Trebuie ridicate obstacolele puse în calea imigranților

În privința migrației, partidul nu vrea doar să pună capăt Politici dure de azil implementate de actualul guvern german. Verzii vor, mai mult, ca țările bogate precum Germania care au contribuit la schimbările climatice să compenseze țările mai sărace care suferă efectele acesteia, inclusiv prin facilitarea migrației exterioare.

Descoperire arheologică spectaculoasă. Misterul peșterii amprentelor umane

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE