Implicaţiile politice ale mitei de la Vama Halmeu

Implicaţiile politice ale mitei de la Vama Halmeu

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean, pus sub acuzare de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în dosarul şpăgii de 430.000 de euro de la Vama Halmeu, a fost audiat ieri-dimineaţă de procurori.

Potrivit unui document aflat la Tribunalul Satu-Mare, Nicoleta Dobrescu (numită prin delegare la conducerea Vămii Halmeu, aflată pe graniţa cu Ucraina, loc preferat de contrabandiştii cu ţigări) "a făcut un denunţ din care a rezultat că, în cursul anului 2009, Liviu Florian i-a pretins suma de 130.000 de euro, promiţându-i, în baza aceleiaşi influenţe pe care a spus că o are asupra numitului Mărginean Radu Traian, că îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu".

"Influenţa a fost una reală"

"Influenţa a fost una reală, întrucât în data de 29 septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu, în urma unui interviu care nu a fost anunţat legal, nu a fost susţinut un concurs, ci a fost o întâlnire programată de către inculpatul Florian Liviu, prin intermediul lui Eugeniu Petrescu, întâlnire pe care inculpatul Florian Liviu i-a facilitat-o învinuitei Dobrescu Nicoleta să o aibă cu Mărginean Radu Traian.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma acestei întâlniri, în care s-au făcut nişte promisiuni, Dobrescu Nicoleta a fost delegată prin ordin al şefului ANAF (Sorin Blejnar, director general ANAF - n.r.) în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu", se mai arată în documentul citat.

Pentru a fi numită în funcţie, în anul 2009, Nicoleta Dobrescu a plătit suma de 130.000 de euro, bani care ar fi ajuns la Liviu Florian şi, mai departe, prin intermediari, la şeful ANV.

Delegarea acesteia la şefia Vămii Halmeu a expirat după şase luni, iar pentru numirea în această funcţie i s-ar fi pretins încă 300.000 de euro.

"Suma a fost solicitată în numele unui partid politic"

În sentinţa Tribunalului Satu- Mare se mai vorbeşte despre un intermediar necunoscut până acum în acest scandal, respectiv Eugeniu Petrescu, care ar fi membru al PDL Bucureşti. Procurorul a cerut arestarea lui Liviu Florian invocând faptul că cei 430.000 de euro au fost solicitaţi "în numele unui partid politic şi a unui şef de instituţie care a lăsat să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă".

Opinia procurorului a fost însuşită de judecătorul care a dispus arestarea lui Florian, omul de afaceri clujean acuzat că ar fi pretins mită 430.000 de euro pentru ca Nicoleta Dobrescu să fie numită şi apoi menţinută în funcţia de şefă a Vămii Halmeu (judeţul Satu-Mare).

Alături de Liviu Florian au fost arestaţi şi afaceriştii Ioan Niţu şi Ion Savu. Pentru Nicoleta Dobrescu, procurorii au disjuns cauza, aceasta fiind cercetată în stare de libertate. PROFIL

Ascensiune, sub a ripa PSD-PNL-PDL

Radu Mărginean a avansat în ierarhia vămilor sub aripa tututor partidelor politice aflate la guvernare în ultimii zece ani.

Fost subaltern al lui Vasile Blaga la Direcţia Vamală Oradea, Mărginean a fost numit şef al Biroului Oradea în mandatul fostului ministru PSD al finanţelor, Mihai Tănăsescu.

A ocupat apoi funcţii de conducere în cadrul ANV, în mandatele miniştrilor Sebastian Vlădescu şi Varujan Vosganian (PNL). În 2009, a fost avansat la şefia vămilor, la propunerea lui Gheorghe Pogea (PDL), printr-un ordin semnat de Emil Boc.

UPDATE

Aseară, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean, a fost demis, în urma deciziei luate de premierul Emil Boc.