Evenimentul Zilei > International > Imensul oraş subteran din Derinkuyu, Turcia. Un mister rămas nedezlegat până azi. Totul a pornit în 1963 de la câteva lovituri de târnăcop
Imensul oraş subteran din Derinkuyu, Turcia. Un mister rămas nedezlegat până azi. Totul a pornit în 1963 de la câteva lovituri de târnăcop

Imensul oraş subteran din Derinkuyu, Turcia. Un mister rămas nedezlegat până azi. Totul a pornit în 1963 de la câteva lovituri de târnăcop

Povestea aceasta, începută în 1963, este departe de a se fi încheiat chiar şi azi, reprezentând un mister pe care nici măcar specialiştii nu au reuşit să îl dezlege.

Totul se întâmplă în oraşul Derinkuyu din Turcia, acolo unde cu 55 de ani în urmă un om vrea să spargă peretele beciului din casa lui, pentru extindere.

Numai că după primele lovituri de baros constată că se deschide un alt spaţiu, de care nu avea habar. Dă pământul la o parte şi atunci vede că se formează o galerie care se duce spre adâncuri.

Aşa cum arată portalul www.realitatea.net, bărbatul face cel mai cuminte lucru, anunţă autorităţile. Mai întâi, vine un poliţist, apoiapar specialişti în geologie, mai târziu specialişti în istorie şi arheologie.

Omul din Derinkuyu descoperise, fără să vrea, o adevărată minune, un imens oraş subteran.

Cercetările au arătat până în prezent că întreaga construcţie are 3.000 de ani. Dar asta nu e totul. Suprafaţa uriaşului labirint este impresionantă.

Specialiştii au găsit guri de ventilaţie săpate în diverse locuri, în stâncă. Apoi spaţii foarte întinse de locuire, grajduri pentru animale, bucătării în care se mai văd şi azi urme ale unor cuptoare, încăperi care puteau servi drept şcoli, altele cu destinaţie de rugăciune, ba chiar şi un cimitir.

Se estimează că în acest adevărat oraş subteran ar fi trăit aproximativ 20.000 de oameni.

Nici azi nu se ştie cât de întinsă este fortificaţia subterană. Nu au fost explorate toate cavernele şi tunelurile acestui labirint.

De curând, zona a fost deschisă turiştilor, dar numai în cadrul unui perimetru restrâns, pentru că există pericolul de a te rătăci prin hăţişul culoarelor.