La 24 de ore de la inundațiile istorice din Satu Mare, oamenii din localitățile lovite de ape se întreabă unde vor locui, informează Digi 24. Multe case sunt avariate, iar oamenii au fost nevoiți să își petreacă noaptea la căminul cultural. O mie de animale sunt de negăsit.

160 de oameni, evacuați cu barca din mijlocul viiturii

Cel puțin 6 localități din județul nordic au fost lovite de inundații masive. Ploaia de joi a durat numai 3 ore, dar a avut efecte devastatoare. 160 de oameni au fost evacuați din calea viiturii, iar mulți dintre ei au fost scoși cu barca din propriile case. Și-au petrecut noaptea la căminul cultural. În cursul nopții, echipele de intervenție au scos pe geam oamenii dintr-o casă prăbușită. Ei așteaptă acum să afle dacă vor fi despăgubiți de stat pentru pagubele suferite.

Vineri dimineață, localnicii s-au întors la casele lor, încercând să vadă dacă se mai poate salva ceva din gospodăriile distruse. Puține obiecte au rezistat însă apelor, iar mobila nu mai poate folosită, așa că oamenii o aruncă pur și simplu. Sute de animale au murit înecate, iar o mie de animale încă sunt dispărute..Viitura a fost atât de puternică încât a luat cu ea un autoturism și l-a izbit de un stâlp.

Râurile din județele Satu-Mare, Maramureș și Sălaj sunt încă sub avertizare cod portocaliu de inundații.

Ministrul mediului: A fost un debit istoric, peste 70 de litri de apă în mai puțin de 3 ore

O serie de inundații puternice au avut loc joi dimineață în Satu Mare. Cel puțin 6 localități au fost afectate. Oameni din localitățile afectate au fost evacuați din calea viiturii, mulți dintre ei fiind scoși cu barca din case.

Sinistrul a afectat și unele șosele. Drumul Național 19A a fost impracticabil timp de câteva ore. Apele revărsate au acoperit în totalitate șoseaua pe o porțiune de câteva sute de metri.

„În județul Satu Mare a avut loc o viitură uriașă, a fost un debit istoric, peste 70 de litri de apă în mai puțin de 3 ore, iar în localitățile acestea au fost inundații. (…) În aceste gospodării vor veni comisiile pentru a pregăti procesele verbale de constatare a pagubelor”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Sursa foto: Facebook Apele Române