Inundaţii în Satu Mare. De ce nu a fost dat mesajul RO-ALERT mai devreme? S-a aflat în dialogul pe care Bianca Timiş l-a avut în direct la Antena 3 cu moderatoarea Cătălina Porumbel.

Inundaţii în Satu Mare

Amintim că mai multe localităţi din Satu-Mare au fost acoperite de ape şi aproximativ 100 de oameni au fost evacuaţi de urgenţă din cauza Codului Roşu de ploi torenţiale.

„S-a dat mesaj RO-ALERT prin care cetăţenii au fost rugaţi să se pregătească. În jurul orei 7:00, nu am ora exactă…

moderatoare: După trei ore s-a dat ora exactă? Prefectul a declarat că la ora 4:00 şi jumătate ştia despre acest pericol.

B.T.: Am să mă informez şi o să aflu…

Amintiri din Epoca de Aur: Prăpădul care a lovit ŢARA în primăvara anului 1970. Martor la „Marea Inundaţie”

moderatoare: Care este procedura? Nu vă supăraţi, dumneavoastră sunteţi purtătoare de cuvânt şi nu ştiţi când se trimite acest mesaj RO-ALERT? Alo, mă auziţi? De ce răspundeţi aşa greu? Vă şopteşte cineva ce să spuneţi?

B.T.: Se trimite mesaj RO-ALERT…

moderatoare: Asta am înţeles, dar eu v-am întrebat de ce nu aţi trimis acel mesaj RO-ALERT la o oră acceptabilă şi l-aţi trimis de abia la ora 7:00?  Este clar că nu ştiţi răspunsul… Când o să aflaţi, putem să stăm din nou de vorbă”, a fost dialogul purtat între reprezentanta ISU Satu Mare şi Cătălina Porumbel.

De ce nu a fost dat mesajul RO-ALERT mai devreme?

Ulterior, Bianca Timiş a revenit şi a declarat: „S-a trimis (n.r. – mesajul RO-ALERT) odată ce s-a intrat în Cod Roşu de intervenţie. Având în vedere că înainte a fost Cod Galben, nu s-a trimis.”

Tot la Antena 3 a intervenit şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a spus că nu știe de ce nu a fost emis un mesaj RO-ALERT într-un interval care să-i fi ajutat pe oameni: „Am făcut o vizită la fața locului, împreună cu colegii mei de la Apele Române.

ISTORIE. Sătmărenii rememorează MAREA INUNDAȚIE din 1970, când o treime din județ a fost luate de ape I GALERIE FOTO

Satu Mare a fost lovit de inundaţii devastatoare şi în 1970

Din păcate, situația este extrem de tristă. Am văzut case care cad una după cealaltă. S-au retras apele, dar pagubele sunt semnificative și fundația caselor a fost afectată în foarte multe locuri și asemenea evenimente vor urma, probabil, și în cursul zilei de astăzi și mâine.

Vor cădea gospodării şi case… Sunt peste 100 de gospodării afectate, oamenii au fost evacuați în timpul nopții, au fost oameni bătrâni care au scăpat cu viață datorită vecinilor pentru că i-au ajutat, sunt animale moarte și este tragic ce s-a întâmplat acolo.

Nici ministrul Mediului nu ştia despre mesajul RO-ALERT

Mai multe persoane afectate au spus că au scăpat cu viață pentru s-au ajutat reciproc. Cu siguranță vom afla în scurt timp care a fost situația cu acest mesaj, dacă a fost sau nu trimis. M-au informat colegii de la fața locului că echipele de intervenție au venit în cel mai scurt timp posibil, dar nu am mai multe informații despre mesajul RO-ALERT în momentul de față.”

„Sute de locuințe au fost afectate de inundații, începând cu această dimineață, de la ora 4:00. Cetățenii care au locuit în aceste locuințe au fost evacuați. În acest moment, apa este în scădere. Lângă zona Rătești mai avem o comună afectată, Socond.

Acolo au fost niște revărsări în zonă. Există oameni evacuați și aici, dar lucrurile sunt sub control. Aproximativ 100 de oameni au fost evacuați în Rătești. În acest moment sunt în grija primăriei care a amenjat un spațiu.

Apa este în retragere și sperăm că în scurt timp, oamenii pot reveni în locuințele lor. Comisia de evaluare a pagubelor de la nivelul comunei se va întruni și vor fi evaluate toate pagubele”, a declarat Altfather Tamas, prefectul judeţului Satu Mare, conform Antena 3.