Evenimentul Zilei > Actualitate > Inundații puternice în România. Cod roșu în Județul Satu Mare
Inundații puternice în România. Cod roșu în Județul Satu Mare

Inundații puternice în România. Cod roșu în Județul Satu Mare

Județul Satu Mare se află sub ape din această noapte. Au fost afectate mai multe localități din zona Rătești-Beltiug. Apa a ajuns în curțile caselor, dar și pe drumul național care a fost închis.

Județul Satu Mare se află sub ape din această noapte. Au fost afectate mai multe localități din zona Rătești-Beltiug. Apa a ajuns în curțile caselor, dar și pe drumul național care a fost închis.

Mai multe localități din județul Satu Mare au fost afectate de căderile de precipitații de miercuri seara. Mai exact, în zona Rătești, Stâna sau Bolda. De asemenea, Drumul Național 19 A a fost închis de Poliție la ieșire din localitatea Ardud către Supur. Toate mașinile au fost redirecționate pe traseul spre Ghirișa, pe Drumul Județean 195A.

„În judeţul Satu Mare, pe DN 19A Satu Mare -Zalău, în localitatea Beltiug, din pricina apei acumulate pe carosabil (aproximativ 300 ml, scurse de pe versanți), traficul rutier sub 7,5 tone este restricționat. Traficul greu circulă îngreunat cu viteză redusă. Precizăm că, circulația a fost deviată, pentru auto sub 7,5 tone, pe DJ195 A, prin localitatea Beltiug”, a transmis IJP Satu Mare.

Cod roșu de inundații

INHGA a emis pentru intervalul 13.05.2021 ora 08:15 – 13.05.2021 ora 13:00 un Cod roșu de inundații.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare“, avertizează hidrologii.

Ei au emis și un Cod galben, tot din cauza precipitațiilor abundente. Codul galben este valabil pentru intervalul 13.05.2021 ora 02:35 – 13.05.2021 ora 10:00.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă în zona înaltă montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someș bazin aval S.H Răstoci, Crasna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, judeţele Maramureș, Sălaj, Satu – Mare“, se arată în comunicatul INHGA, scrie presasm.ro.