Uciderea ursului a fost organizată de unchiul mininstrului Tanczos Barna? Ipoteză incendiară

Uciderea ursului a fost organizată de unchiul mininstrului Tanczos Barna? Ipoteză incendiarăsursa foto. EVZ

Organizatorul vânătorii în cadrul căreia a fost împușcat ursul Arthur, unul dintre cei mai mari din România ar fi fost organizată de unchiul ministrului Mediului.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, ar avea legătură cu împușcarea ursului Arthur, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Informația este prezentată de publicația Puterea. Într-un articol pe această temă, jurnaliștii Puterea susțin că organizatorul vânătorii de la Ojdula ar fi chiar unchiul ministrului Mediului.

Este vorba despre Marcos Barna, cel care a obținut derogarea de la Ministerul Mediului, pentru vânătoarea acestui urs, în numele Asociației Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Botos” din localitatea Ojdula, județul Covasna.

Pentru această asociație, Barna Tanczos a emis derogare pentru împușcarea unui urs despre care se spunea că ar fi produs pagube în zonă.

Ursul Arthur a fost împușcat de prințul , deși vânătoarea acestor animale este interzisă în România. Pentru această vânătoare, a fost emisă o derogare de la Ministerul Mediului. Numai că aprobarea era pentru un urs, mai exact o ursoaică, ce producea pagube, anul trecut, în mai multe ferme din Ojdula.

În loc să vâneze ursoaica respectivă sau un urs care producea pagube, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein l-a ucis pe Arthur, considerat „regele urșilor”. Acesta este un trofeu de peste 590 de puncta, în condițiile în care punctajul maxin este de 600 de puncte.

 

Dosar penal pentru uciderea ursului Arthur

Uciderea ursului Arthur a un val de reacții la nivel internațional și nu numai. Ministrul Tanczos Barna a declarat că va demara verificări pentru a stabili ce s-a întâmplat. El a declarat că nu se poate spune dacă ursul vânat este cel mai mare din România.

„Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificare și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuțiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare”, a declarat Tanczos Barna.

În acest caz, dat fiind amploarea pe care a luat-o scandalul, a fost deschis un dosar penal pentru braconaj și uz ilegal de armă. În prezent, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc fac cercetări.

Petiție online pentru stoparea vânătorilor la urși

O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi stopată vânătoarea de trofee. Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. El a susţinut că în documente se vorbeşte foarte mult despre un exemplar de urs şi doar într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui.

Acuzații la adresa ministrului Tanczos Barna

Pe de altă parte, fostul senator USR, Mihai Goțiu a spus, într-o postare pe Facebook, că derogările acordate de Ministerul Mediului sunt pretexte pentru organizarea unor vînători pentru trofee. El a spus că ministrul Barna cunoaște această situație, însă o neagă.

„Deloc întâmplător, despre problema urșilor am discutat de mai multe ori cu Tanczos Barna, și în Senat, și după ce a fost numit ministru și de fiecare dată i-am semnalat problema: atâta vreme cât se discută despre «cote de intervenție» orice derogare poate duce la o vânătoare ilegală, în care nu urșii așa-zis periculoși (asta e o altă discuție) ajung să fie împușcați, ci masculii cei mai reprezentativi ai speciei, considerați a fi trofee. (…)

Așadar, pot depune mărturie că domnului ministru i-a fost adusă la cunoștință situația (și nu, n-am fost eu singurul care l-a informat), dar a continuat să o nege. Iar faptul că un prinț de prin alte colțuri ale Europei a ajuns să-l «extragă» pe Arthur are relevanță nu atât prin calitatea lui de prinț, ci prin aceea că ne arată că nu e vorba de un fapt izolat, de un accident, ci de o rețea care utilizează «derogările» pentru a atrage vânători de trofee (și evident pentru a încasa sume considerabile pentru acest «privilegiu», a scris Mihai Goțiu pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News