Imagini cu cel mai moderne submarine nucleare din lume USS North Dakota și Iuri Dolgoruki/Rusia

Imagini cu cel mai moderne submarine nucleare din lume USS North Dakota și Iuri Dolgoruki/Rusia

US NAVY a spus, în 2012, că a lansat la apă cel mai performant submarin nuclear din lume. Rușii au replicat, un an mai târziu, cu Iuri Dolgoruki. Care e mai tare nu se știe!

USS North Dakota face parte  din clasa Virginia şi este primul submarin din „lotul” Block III, din care fac parte submarinele cu cele mai noi upgrade-uri tehnologice. Chiar dacă nu are capacitatea de a transporta  tot atâtea rachete nucleare ca submarinele din clasa Ohio, noul submarin din clasa Virginia poate lansa rachete de croazieră și are o viteză foarte mare de deplasare de 46 de km/oră, adică 29 de mile marine pe oră, conform Business Insider. Americanii au în plan să producă două astfel de submarine nucleare pe an, pe care le vor adăuga flotei de 11 submarine nucleare folosite, deja, de marina americană.

Primul submarin din clasa Virginia a fost lansat la apă în urmă cu opt ani. De atunci au fost fabricate doar nouă astfel de submarine nucleare. Un submarin din clasa Virginia are lungimea de 115 metri,  necesită cinci ani pentru a fi fabricat şi costă 2,4 miliarde de dolari, iar intretinerea anuală 50 de milioane de dolari. Ele se pot scufunda până  la o adâncime maximă de 240 de metri. Submarinele Virginia au un echipaj format din 130 de marinari, care deservesc compartimente pentru rachetele de croazieră și torpilele de 533 de milimetri. Ele pot fi dotate cu aproximativ rachete de croaziera Tomahawk, rachete anti-nave, anti-submarine și 48 torpile Mark. 

Ruși au dat o replică pe măsură

Ne puteți urmări și pe Google News

Marina Militară Rusă a replicat propinenților americanic cu cel mai nou submarin nuclear amiral de generaţia a patra Iuri Dolgoruki, din cadrul proiectului 955 Borei construit la Şantierul Naval Sevmaş din Severodvinsk.La construirea submarinelor din categoria Borei s-au folosit cele mai noi mijloace radio-electronice şi de reducere a zgomotului. Fiecare submarin din proiectul 955 poate transporta 16 rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid R-30 Bulava, cu o rază de acţiune de peste 8.000 de kilometri. Lungimea acestor submarine este de 170 de metri, lăţimea de 13,5 metri, capacitatea de scufundare de 450 de metri, echipajul este alcătuit din 107 persoane.