O DILEMĂ nelămurită de 13 ani. Cine e VINOVAT că Ilie SÂRBU nu mai are un TESTICUL

O DILEMĂ nelămurită de 13 ani. Cine e VINOVAT că Ilie SÂRBU nu mai are un TESTICUL

În a treia zi de Crăciun a anului 2003, preotul Ilie Sârbu care niciodată nu a fost caterisit, pe atunci ministru al Agriculturii, era împuşcat la o partidă de vânătoare.

Sârbu participa la ultima vânătoare de iepuri organizată în acel an în pădurea Bolovani din Ocolul Silvic Răcari, alături de premierul Adrian Năstase, şeful administraţiei prezidenţiale Ioan Talpeş, directorul SRI Radu Timofte şi cel al SIE Gheorghe Fulga. 

Imediat s-a zvonit că Adrian Năstase l-ar fi împuşcat pe Ilie Sârbu, acesta pierzându-şi un testicul. De altfel, câteva luni mai târziu, Corneliu Vadim Tudor dădea un comunicat de presă în care spunea: “Îl provoc pe Adrian Năstase să răspundă, public: din ce motive l-a împuşcat pe Ilie Sârbu, la faimoasa vânătoare din Pădurea Bolovani? Fiindcă astăzi, la aproape 4 luni de la acea nenorocire, pe baza unui mare număr de mărturii, sunt sigur, în proporţie de 100% că el l-a împuşcat pe ministrul Agriculturii. În ce ţară din lume un prim-ministru îl împuşcă pe un membru al Cabinetului său? În orice caz, din acest motiv, şi din multe altele, cariera politică a personajului din Tărtăşeşti e terminată”.

Adrian Năstase avea să răspundă peste câţiva ani în cartea sa „Cele două Românii”: "Una dintre temele delicate, in ianuarie 2004, a fost vanatoarea la care a fost ranit Ilie Sarbu. Au fost multe speculatii pe tema aceasta. Nu vreau sa le comentez. Oricum, pentru orice vanator, faptul ca tot snopul de alice a lovit grupat, intr-un cerc de 10 cm, dovedeste ca focul de arma s-a declanșat, prin accident, de la o distanță de cel mult un metru. In discutiile mele de la partid am observat ca ceea ce a socat mai mult decat ranirea lui Ilie Sarbu a fost “formula vanatoreasca”. Cred ca asta i-a deranjat mai mult pe unii dintre cei care au comentat. Eu vorbesc, in principal, de Timofte, Talpes, Fulga, Gioni Popescu, care au fost acolo. Destinul e ciudat. Poate ca, daca dupa vanatoare ar fi avut loc masa obisnuita (si discutia inevitabila…), istoria anului 2004 s-ar fi scris altfel".  

Ne puteți urmări și pe Google News

La două zile după incidentul în care Ilie Sârbu a fost victima unui accident de vânătoare, părea evident că el era singurul vinovat deoarece i-a dat arma şoferului său fără ca omul să aibă dreptul de a o purta.

Anchetatorii refuzau să furnizeze informaţii cu privire la mersul anchetei, însă imediat dupa incident, MAI a comunicat oficial: "Pe timpul desfăşurării vânătorii, din cauza neatenţiei în manipularea armei de vânătoare pe care domnul Ilie Sârbu o deţine ca proprietar, aceasta, fiind neasigurată, s-a descărcat accidental, provocându-i leziuni ce necesită îngrijiri sub observaţie medicală".

Ministerul Administraţiei şi Internelor, al cărui şef, Ioan Rus, se afla la faţa locului, nu a precizat fără echivoc cine este cel care a manevrat greşit arma, iar declaraţiile ministrului Agriculturii şi ale soferului acestuia se băteau cap în cap.

Cu toate ca primele informaţii furnizate presei de către MAI lăsau să se înţeleaga că ministrul s-ar fi împuşcat singur, rănile suferite de acesta au condus către prima declaraţie a ministrului făcuta chiar pe patul de spital la câteva ore de la incident: "A fost o alunecare a şoferului meu, care a avut arma... A căzut, s-a lovit de pământ şi, ca de obicei în situaţii d-astea, s-a declanşat şi m-a rănit la picior, la piciorul stâng. Sunt în afara de orice pericol, nu a fost nimic foarte grav, mai mult agitaţie. Mă simt foarte bine. Totu-i OK. Am trecut de faza care a fost mai critică până am ajuns aici".

Şoferul ministrului avea însă altă variantă: "A fost un accident foarte stupid. Arma i-a căzut din mână, pe jos, iar apoi s-a descărcat". Şoferul a mai precizat că, în momentul accidentului, se aflau deja pe linia de tragere şi în apropiere nu mai era nici un vânător.

Daca Ilie Sârbu a spus adevărul, atât ministrul cât şi şoferul au comis infracţiuni legate de regimul armelor şi muniţiilor, iar acuzarea lor ar fi podus probleme grave guvernului, deoarece la faţa locului se afla şi ministrul de interne, Ioan Rus, dar şi premierul Adrian Năstase.

Drept urmare, nici până în ziua de azi nu se cunoaşte adevărul despre cum şi-a pierdut Ilie Sârbu un testicul de Crăciun acum 13 ani.

Ministrul Agriculturii a fost internat cu diagnosticul plagă împuşcată (alice) în regiunea înghinală stânga, cu contuzie musculară superficiala şi distrugere tegumentară de apoximativ 80 de centimetri pătraţi. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale imediat dupa ce a ajuns la spital.