Ilie Năstase, „băiat rău” și la 71 de ani. De ce i-au zis „Nasty”

Ilie Năstase, „băiat rău” și la 71 de ani. De ce i-au zis „Nasty”

Presa internațională a savurat, ca în vremurile bune, „circul mediatic” cu arestarea de vineri noaptea a fostului tenismen. Palmaresul cancanurilor: a dat „în p#@* mă-sii” arbitrii și jucători de talie mondială, pe Prințul de Monaco și a hărțuit-o sexual pe Anne Keothavong. Pe teren a folosit o umbrelă pe post de rachetă, a oprit meciul cu Pattison și a povestit presei despre aventurile lui sexuale în trei.

„Tenisul nu ar fi fost niciodată atât de popular la acele vremuri dacă nu ar fi existat llie Năstase”, scriu jurnaliștii de peste ocean. Cele mai interesate publicații care au preluat în timp real știrile despre dubla arestarea a fostului tenismen au fost cele din SUA și Marea Britanie. Astfel, multe din incidentele care i-au dobândit porecla „Nasty” (lb. eng. obraznic) lui Năstase au fost trecute în retrospectivă.

The Daily Mail, publicație britanică, a notat faptul că Năstase a fost un revoluționar al Sportului Alb. Pentru prima oară în istoria tenisului, femeile aclamau și aveau un favorit. Publicația a mai punctat că a fost unul dintre cei mai talentați jucători, ascensiunea lui fiind extrem de rapidă: în doar patru ani, Ilie a ajuns numărul 1 mondial. De asemenea, el a fost primul care a deținut acest titul, regulamentul de punctare pentru acest titlu fiind implementat în 1973, la câteva luni după ce a refuzat invitația de a concura la Wimbledon. Acest „pas” l-a costat pe Ilie o amendă de 5 mii de dolari și un loc de membru în „All England club”. „Poate o să am noroc să obțin titlul de membru într-o zi, dacă o să văd un bătrân din acela de-al lor și o să-l împing pe scări, poate atunci o să fie loc și pentru mine”, a șocat Năstase, făcând această declarație în ziarul american „The Independent”, în 2003.

Cele mai picante momente, care i-au consolidat porecla „Nasty”, au fost în 1977, la Wimbledon, când a sfidat regulamentul și a întârziat startul meciului cu Andrew Pattison timp de 10 minute, din cauza unor nemulțumiri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot în acest turneu, în sferturile de finală cu Bjor Borg, Năstase a avut o dispută aprinsă cu arbitrul Jeremy Shales: tenismanul a refuzat să se pregătească să servească, iar arbitrul l-a strigat „Năstase!”. Atunci, Nasty a răbufnit: „Nu mă strigi Năstase! Mă strigi domnul Năstase, te voi raporta!”, iar acesta a fost începutul unui șir lung de contre între cel mai talentat tenismen al acelor timpuri și arbitri. Într-un alt meci, Nasty l-a întrebat pe arbitru: „Anulat?! Poți s-o anulezi pe nevastă-ta? Nu prea poți!”.

În continuarea carierei sale pe zgură, a aruncat cu prosoape în ei, le-a fluturat agresiv racheta pe sub nas, însă publicul a fost mereu susținătorul lui, chiar și în fața acestor gesturi care contraveneau conduitei Sportului Alb.

Se trage de șireturi cu aristocrații

Tupeul fantastic al lui Năstase a devenit legendar după ce a i-a spus Ducelului de Kent, cu care împărțea loja, să facă liniște, pentru că încearcă să urmărească meciul de tenis. De asemenea, în urmă cu doi ani, la o gală de la Monaco, Ilie Năstase s-a filmat în impostaze prietenești cu Prințul Albert de Monaco. Acesta s-a oprit şi l-a îmbrățişat drăgăstos pe tenismenul român, șoptindu-i ceva la ureche. Imediat Ilie s-a întors spre cel care îl filma şi i-a spus: „Ai auzit ce mi-a zis?! A zis sugi p**a!”.

 

A avut 2.500 de amante?

Fals, zice Năstase. „Jurnalista care mi-a scris cartea autobiografică mi-a spus că ar fi bine să vorbim și despre acest subiect. Am spus că poate au fost 400, dar ea a zis ca nu dă bine. Atunci am spus 800, dar ea tot nemulțumită. După câteva pahare i-am spus 2.500! Și așa a apărut! Dar nici pomeneală... Dacă aveam atâtea femei nu mai câștigam niciun turneu”, a declarat Ilie Năstase. Totodată, Nasty a povestit că a avut partide de sex în grup.

 

A fost acuzat de rasism după ce a încercat să facă o glumă despre Serena Williams

În aprilie 2017, în timpul conferinței de presă dinaintea disputei de la FED Cup, cu Marea Britanie, Simona Halep a primit întrebări legate de sarcina Serenei Williams, iar pe fundal au fost auzite cuvintele lui Năstase: „Să vedem ce culoare va avea. Ciocolată cu lapte?”. Federația Internațională de Tenis a reacționat imediat și l-a supus unei anchete pe căpitanul României, care a adus aminte fanilor acestui sport că și tatăl surorilor Williams a făcut comentarii nepotrivite vizavi de tenismena Irina Spârlea, în anii ‚ 90, spunând că e o „o curcă mare, înaltă și albă” – declarație pentru care Richard Willaims și-a cerut scuze.

Tot în acel context, Nasty a fost acuzat și de hărțuire sexuală, deoarece acesta a întrebat-o pe antrenoarea britanică Anne Keothavong, însărcinată cu cel de-al doilea copil, care este numărul camerei în care stă, când cei doi se aflau în fața presei.