Evenimentul ZileiActualitateÎi dă afară! Rareș Bogdan a explodat: Trebuie să fie demiși. Conducerea trebuie să plece

Îi dă afară! Rareș Bogdan a explodat: Trebuie să fie demiși. Conducerea trebuie să plece

Îi dă afară! Rareș Bogdan a explodat: Trebuie să fie demiși. Conducerea trebuie să plece
ANRE este pusă la zid din cauza facturilor mult prea mari la energie electrică. Rareș Bogdan este cel care pune punctul pe i și cere demiterea conducerii, susținând că nu au luat niciun fel de măsuri de când ne confruntăm cu această problemă. „Nu reușește în niciun fel să fie ce ar trebui să fie un reglementator”, spune acesta.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, este pus pe fapte mari în acest an. După ce a trimis o scrisoare președintelui francez cu privire la aderarea României în spațiul Schengen și a adus acuzați grave conducerii AUR, liberalul mai vine cu o bombă. Vrea demiterea actualei conduceri a Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE).

Oficialul recunoaște că nu s-a discutat în coaliție despre demiteri în vârful ANRE, însă el consideră că aceștia nu reușesc să fie un reglementator. Președintele Autorității lipsește de două săptămâni și, deși a pus această situație pe seama unor probleme de sănătate, Rareș Bogdan crede că se ascunde de răspundere.

„Din punctul meu de vedere ANRE este o instituție care trebuie reformată profund. Eu aș fi demis conducerea ANRE pentru modul în care a gestionat problema facturilor. Cred că ANRE din păcate nu reușește în niciun fel să fie ce ar trebui să fie un reglementator.

Președintele Chiriță (n.red. Dumitru Chiriță), ne-a spus vicepreședintele Zoltan (n.red Zoltan Nagy) că este la investigații medicale, noi am înțeles altceva, cert este că lipsește de două săptămâni din țară în plină criză a facturilor. Faptul că producătorii și distribuitorii fac ce vreau fără să existe reglementare, faptul că au existat mai mult de un milion de facturi greșite pentru că distribuitorii au preferat să nu aplice reducerea la factură mi se pare o chestiune destul de gravă. Există o problemă cu ANRE, care a acționat ineficient pe speța creșterilor din energie”, a declarat prim-vicepreședintele PN la Interviurile Digi24.ro.

Criza energetică. Se cere demisia conducerii ANRE

Rareș Bogdan susține că atât președintele cât și vicepreședintele ANRE trebuie să fie demiși, cel din urmă afișând o „impertinență rar văzută”. Liberalul susține că Autoritatea va rezolva problema abia la jumătatea anului, când nu va mai fi nevoie atât de mare de gaze ca acum, în plină iarnă.

„Trebuie să plece conducerea ANRE. Din punctul meu de vedere, da. Atât Zoltan Nagy, vicepreședintele, care a fost de o impertinență rar văzută la întâlnirea cu liderii Coaliției, cât și Chiriță care stă ascuns de două săptămâni. Din punctul meu de vedere au fost ambii complet ineficienți și o bună parte a sfidării companiilor li se datorează.

(n.red. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy) ne-a spus cum nu se poate, ne-a explicat cum Comisia Europeană ne sancționează, ceea ce era fals, ne-a spus cum România nu poate reglementa din nou piața după ce a liberalizat-o, cum toată pregătirea reglementării plafonării de prețuri ar dura trei luni de zile din cauza cadrului pe care ei trebuie să îl facă, practic ne-a explicat că prin iulie-august, când nu mai aveți nevoie de gaz decât să faceți mititei și o tocăniță va fi bine și nu vom avea probleme cu gazele, dar pentru următoarele trei luni este imposibil.

Eu m-am enervat destul de rău, și Dan Nica, și i-am spus că ne vom asuma politic. Atunci când ești la putere trebuie să își asumi anumite lucruri dacă ești forță politică”, a spus Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan nu are nevoie de aprobarea PSD pentru demiterea ANRE

Prim-vicepreședintele PNL susține că nu trebuie să îi ceară lui Marcel Ciolacu să demită șefii ANRE, decizia fiind una a Coaliției. Oficialul este tranșant în declarații și susține că este suficient să demonstreze că o conducere este ineficientă pentru a lua o decizie politică.

„Nu trebuie să îi cer lui Marcel Ciolacu. Dacă luăm hotărârea demiterii, o luăm noi pentru că Coaliția are 70%. Discutăm o chestiune, dacă o conducere se dovedește ineficientă o demiți pur și simplu. Dacă oamenii sunt inadecvați sau nepregătiți, atunci iei hotărârea. (…)

Dacă vrem să modificăm numele ANRE de la o zi la alta, în Parlament, din ANRE în MĂGARI putem să o facem fără nicio problemă, că suntem o forță politică. Pot să zic Cașcaval, sau CAL, putem să facem această acțiune. Domnii care conduc anumite instituții în România se cred veșnici și la un moment se confundă cu instituțiile respective și se închipuie că sunt ei proprietarii instituțiilor, că sunt un fel de Bill Gates, neînțelegând că acele instituții pe care le conduc aparțin statului și nu le aparțin lor. Dar asta nu e doar la ANRE”, a mai spus Rareș Bogdan.


Accesează: