Ninsori, viscol și polei. Este anunțată iarnă grea în România și Republica Moldova

Ninsori, viscol și polei. Este anunțată iarnă grea în România și Republica Moldova Ninsorile îngreunează circulația. Sursa Foto- Dreamstime

Cum afectează zăpada, viscolul și poleiul circulația rutieră în România? Centrul Infotrafic anunță restricții de tonaj pe două șosele.

Zăpada, viscolul și poleiul îngreunează circulația pe multe drumuri din țară, din cauza ciclonului polar care pune stăpânire în România, dar și în Republica Moldova.

Temperaturile vor fi scăzute pe durata zilei, de la -12 la -7 grade Celsius.

Zăpada îngreunează circulația

Centrul Infotrafic a anunțat restricții de tonaj pe două șosele din Vaslui și Caraș-Severin. Pe alte drumuri din 12 județe, se circulă cu dificultate din cauza zăpezii și a vizibilității reduse: A1 București-Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești, A4 Ovidiu-Agigea, A1 Sibiu-Deva și DN 1 Ploiești-Brașov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se intervine cu utilaje pentru deszăpezire și material antiderapant. În alte 10 județe și în București, plouă și carosabilul este umed.

Pe autostrăzi, nu sunt probleme majore de trafic, dar se recomandă prudență. Un accident rutier a avut loc pe DN 28, în Iași, unde patru persoane au fost rănite ușor. Traficul este blocat pe ambele sensuri.

Iarnă grea la început de an, cu ninsori

Știripesurse transmite că ne așteaptă o iarnă grea, provocat de un ciclon polar care lovește România.

Meteorologii au emis avertizări de ninsori pentru toată țara, valabile până marți. Se așteaptă un ger de crapă pietrele, cu temperaturi de până la -25 de grade Celsius.

Autoritățile recomandă populației să se protejeze de frig și să evite deplasările neesențiale.

Ninsori în toată țara. Sursa Foto- Dreamstime

Ce județe sunt afectate de zăpadă?

A doua săptămână a anului 2024 începe cu mai multe drumuri înzăpezite în județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Covasna, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Vaslui și Vrancea.

În Brăila, Buzău și Maramureș, șoselele sunt acoperite de polei.

Sunt anunțate precipitații sub formă de ploaie în județele Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, dar și în București.

Ninsori în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a anunțat că un ciclon polar va lovi România și că va aduce temperaturi extrem de scăzute și ninsori.  Meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a a anunțat că un ciclon polar va lovi România. În primele zile ale acestei săptămâni vom avea parte de temperaturi extrem de scăzute. Meteorologii au emis și o avertizare de ninsori pentru întreaga țară.

„Pare surprinzător după temperaturile pe care le-am înregistrat în ultimele zile, cu mult mai ridicate decât în mod normal pentru această dată, dar vom avea un episod autentic de iarnă. Va fi unul de scurtă durată, dacă ne raportăm la ninsori și va fi mai intens pe jumătatea de est a teritoriului, pentru că această masă de aer polar va pătrunde treptat și va aborda la început zona Moldovei, astfel încât în jumătatea de nord a Moldovei temperaturile vor scădea semnificativ, iar precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare în această seară, la noapte și mâine.

Se va depune strat de zăpadă undeva în jur a 10-15 centimetri și pe măsură ce această masă de aer va avansa, pe jumătatea de est a teritoriului, va determina pe de o parte depuneri de polei, pentru că se va asocia într-o primă fază cu precipitații în formă lichidă.