Un ciclon polar lovește România. Va ninge în toată țara

Un ciclon polar lovește România. Va ninge în toată țara Un ciclon polar lovește România. Va ninge în toată țara. Sursa foto: Arhiva EVZ

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a anunțat că un ciclon polar va lovi România și că va aduce temperaturi extrem de scăzute și ninsori.

Ninsori în toată țara. Meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a a anunțat că un ciclon polar va lovi România. În primele zile ale acestei săptămâni vom avea parte de temperaturi extrem de scăzute. Meteorologii au emis și o avertizare de ninsori pentru întreaga țară.

Ninsori în toată țara

„Pare surprinzător după temperaturile pe care le-am înregistrat în ultimele zile, cu mult mai ridicate decât în mod normal pentru această dată, dar vom avea un episod autentic de iarnă. Va fi unul de scurtă durată, dacă ne raportăm la ninsori și va fi mai intens pe jumătatea de est a teritoriului, pentru că această masă de aer polar va pătrunde treptat și va aborda la început zona Moldovei, astfel încât în jumătatea de nord a Moldovei temperaturile vor scădea semnificativ, iar precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare în această seară, la noapte și mâine.

Se va depune strat de zăpadă undeva în jur a 10-15 centimetri și pe măsură ce această masă de aer va avansa, pe jumătatea de est a teritoriului, va determina pe de o parte depuneri de polei, pentru că se va asocia într-o primă fază cu precipitații în formă lichidă.

Ne puteți urmări și pe Google News
viscol

Un ciclon polar lovește România. Va ninge în toată țara/ Sursa foto: Arhiva EVZ

De asemenea, va determina și o scădere a valorilor termice în toate regiunile, iar precipitațiile care vor fi în celelalte regiuni, pentru că vor fi atât astăzi, cât și mâine, vor fi sub formă de ploaie astăzi, dar cu transformare mâine după-amiază, mâine noapte, mai ales în ninsoare, astfel încât vor mai fi depuneri de polei și în celelalte zone”, a spus meteorologul.

Unde va fi cel mai frig

Meteorologul a mai declarat că în jumătatea de est a teritoriului va fi cel mai frig. Acesta a spus că temperaturile minime vor fi negative în toată țara și vor caracteriza chiar o vreme geroasă în nordul, centrul și estul teritoriulul.

„Mai mult decât atât, în jumătatea de est a teritoriului, fenomenele vor fi mai intense, pentru că și vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 55-70 km/h, astfel încât acolo unde se va asocia cu ninsoarea, va determina viscol și vizibilitate redusă.

Vorbind de o scădere a valorilor termice, acestea vor deveni preponderent negative pe parcursul zilei de marți. Temperaturi maxime vor fi, foarte probabil de la -10 -9 grade în nordul Moldovei, la cel mult 0-1 grad în regiunile vesticeTemperaturile minime vor fi negative în toată țara și vor caracteriza chiar o vreme geroasă în nordul, centrul și estul teritoriului, în mod deosebit în noaptea de luni spre marți, foarte probabil să coboare spre -18 -20 de grade în depresiuni.”, a spus acesta.

ninsoare

Un ciclon polar lovește România. Va ninge în toată țara. Sursa foto: EVZ

Și în Capitală se va răci considerabil

Meteorologul ANM a anunțat că și în Capitală va fi extrem de frig. De miercuri, temperatura minimă va fi de -10 grade la periferia Capitalei.

„Şi în zona Capitalei la fel, vorbim de o vreme în răcire semnificativă. Dacă astăzi, chiar dacă vremea este închisă în Capitală, vom mai înregistra valori termice de 10-11 grade, acestea vor scădea treptat, astfel încât marți ne așteptăm în Capitală la o maximă ușor negativă, de -2 spre -1 grad, iar minima de marţi spre miercuri foarte probabil să coboare spre -10 grade la periferia Capitalei.

De asemenea, precipitațiile, astăzi în formă lichidă, se vor transforma pe parcursul zilei de mâine, atât cât vor mai apărea, în lapoviță și ninsoare și în zona Capitalei”, a spus meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.