Republica Moldova, sub stăpânirea gerului. Vremea severă pune mari probleme
- Nicolae Comănescu
- 8 ianuarie 2024, 06:54
Vremea aspră creează mari probleme și în Republica Moldova, la fel ca și în România. Temperaturile scăzute și precipitațiile abundente au alertat autoritățile.
În Republica Moldova, vremea s-a răcit brusc, începând de duminică 7 ianuarie. Mercurul în termometre se va menține scăzut, și astăzi, dar și în zilele următoare, după cum anunță meteorologii. A fost emis Cod Portocaliu de schimbarea bruscă a vremii, iar alerta va fi valabilă pentru zilele din perioada 7-10 ianuarie.
Această vreme rece este cauzată de deplasarea unui ciclon sudic și intrarea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului Basarabiei, spun specialiștii.
Așadar, urmează să cadă precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Astăzi, 8 ianuarie, va ninge abundent în majoritatea regiunilor, astfel încât se așteaptă 15-20 l/m2. De asemenea, izolat va viscoli. Pe drumuri se vor forma troiene și polei, așa că șoferii sunt atenționați să conducă prudent.
Temperaturi scăzute în Republica Moldova
În aceste condiții meteo extreme, există pericolul ca izolat pe firele electrice și copaci să se depună de lapoviță.
Meteorologii mai informează că în perioada menționată vântul nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s, iar pe 8-10 ianuarie temperatura medie zilnică va scădea cu 10-15°C, conform agora.md.
Autoritățile de la Chișinău au decis și închiderea școlilor în anumite regiuni.
România și Republica Moldova sunt sub avertizări de vreme rea. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de precipitaţii pentru toată România. Avertizarea este în vigoare până marţi dimineaţa.
Condiții meteo extreme
Între 7 și 9 ianuarie, vântul care va bate cu putere din sector nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 metri pe secundă. Astfel, există riscul să cadă firele electrice și copacii.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îi avertizează pe cetățeni să evite deplasările pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă o călătorie este absolut necesară, să se informeze în prealabil despre starea drumurilor.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să-și echipeze corespunzător mașinile și să se asigure că au în portbagaj lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și îmbrăcăminte adecvată. De asemenea, bateria telefonului trebuie să fie permanent încărcată și rezervorul de combustibil să fie plin, iar sistemul de încălzire să funcționeze eficient. Dacă apar situații excepționale sau de risc, cei în nevoie trebuie să apeleze de urgență Serviciul 112.