Virusul West Niles lovește în România. Specialiștii se tem de ce e mai rău

Virusul West Niles lovește în România. Specialiștii se tem de ce e mai răuCum scapi de țânțari. Sursa foto: Arhiva EvZ

În ultima săptămână, cel puțin șapte oameni din țara noastră au fost infectați cu virusul West Nile, înrudit cu virusul Zenga, dintre care trei au murit în urma unor meningoencefalite severe.

Virusul West Niles a ucis trei români. Specialiștii laboratorului de entomologie medicală din cadrul Institutului Cantacuzino susțin că virusul West Niles este înrudit cu un alt virus mult mai periculos, care este transmis la rândul lui de țânțari, și anume Denga.

În cazul infecției cu virusul West Niles, pacienții pot dezvolta meningoence falite severe, care pot duce la decesul acestora.

virusul Denga poate fi transmis de țânțari.

virusul Denga poate fi transmis de țânțari. sursa foto: Institututl Cantacuzino

Medicii susțin că opt din zece persoane infectate cu acest virus nu au niciun fel de simptom.

Virusul Denga

În anul 2022, Europa a înregistrat aproape la fel de multe cazuri de infectare locală cu febră Denga ca în ultimii 11 ani. Informațiile au fost furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Între 2010 şi 2021 au fost înregistrate 74 de astfel de cazuri cu transmitere locală în Europa. Virusul West Niles a ucis trei români.

Se pare că există un risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari. Este vorba despre Denga, Zika şi West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

”Virusul Denga este un virus aparţinând genului Flavivirus (Familia Flaviviridae), gen care include, de asemenea, virusul West Nile, virusul Zika, virusul encefalitei de căpușă ș.a. Conform Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), Denga este cea mai importantă boală virală transmisă de țânțari ce afectează oamenii din întreaga lume”, explică specialiștii de la Institutul Cantacuzino.

Un virus cu o mare rată de infectare

Fiind transportat de țânțari, virusul se opoate transmite cu rapiditate de la o persoană la alta.

Zeci de milioane de cazuri apar în fiecare an, ducând la aproximativ 20.000-25.000 de decese, în principal la copii și adolescenţi.

Virusul se transmite de la om la om prin intermediul ţânţarilor. Aceștia preiau virusul de la o persoană viremică ȋn timpul hrănirii cu sânge. Perioada de incubaţie extrinsecă este de aproximativ zece zile, ȋn funcţie de temperatura ambientală.

Medicii susțin că trebuie să fim atenți la simptomatologia infecţiei cu virusul Denga. În acest caz apare o febră mare cu debut brusc. De asemenea migrenele puternice cu dureri retro-orbitale, dureri musculare și articulare, erupţii cutanate.

”Unele cazuri (aproximativ 5%) au evoluţie severă dezvoltând așa-numita Febră Hemoragică Denga caracterizată de creșterea permeabilităţii vasculare urmată de sângerări la nivelul organelor. O parte dintre aceste cazuri au sfârșit letal”, mai susțin medicii infecțiologi de la Institutul Cantacuzino.