Evenimentul Zilei > International > Iarba verde de acasă. „Hiperproducție” de droguri în Europa
Iarba verde de acasă. „Hiperproducție” de droguri în Europa

Iarba verde de acasă. „Hiperproducție” de droguri în Europa

Piața drogurilor din Europa a „cântărit” 30 de miliarde de euro în 2017

Agenția antidrog din Uniunea Europeană a publicat raportul său anual și arată o creștere constantă a pieței substanțelor psihotrope ilegale în cele 28 de state membre.

Campion la toate categoriile, canabisul a ocupat 39% din piața europeană a drogurilor. Este din ce în ce mai mult produs pe vechiul continent, din ce în ce mai puternic, ca și celelalte cele mai consumate droguri, cocaina și heroina.

Alexis Goosdees, directorul Observatorului european al drogurilor și toxicomaniilor (OEDT) a declarat, citat de Euronews: ceea ce observăm astăzi este o hiperproducție de droguri, în interiorul și în exteriorul frontierelor europene, ceea ce antrenează o mare disponibilitate de substanțe naturale și sintetice. Aceasta înseamnă că, acum, consumatorii au acces la o gamă variată de droguri de mare puritate, foarte puternice, și la un preț abordabil”.

Profiturile de pe urma drogurilor, dacă alimentează în mod obișnuit organizațiile mafiote, ele sunt astăzi o sursă de finanțate și pentru organizații teroriste înarmate, precum Boko Haram, Stat Islamic sau milițiile Shebab.

Raportul punctează de asemenea spălarea banilor proveniți din droguri via criptomonezile.
Raportukl punue ou