Incendiul a început joi, în jurul orelor prânzului, pe un focar de circa un hectar de litieră de pădure şi coronamente de copaci. Acţiunea pompierilor militari a fost însă îngreunată de terenul accidentat, vânt şi lipsa surselor de apă. 

"În acţiunea de stingere sunt implicaţi 40 de pompieri, 4 jandarmi şi 15 lucrători silvici care au făcut eforturi deosebite pentru limitarea propagării arderii, în cursul zilei de miercuri şi al nopţii trecute. Echipele de intervenţie acţionează în condiţii dificile: teren accidentat şi în pantă, vânt puternic care îşi schimbă constant direcţia şi lipsa surselor de apă", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, maior Anemona Doda, preluat de Agerpres

În aceste condiţii, ISU Hunedoara a cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operaţiuni de stingere a incendiilor. În zona afectată de ardere există o suprafaţă mare de fond forestier de răşinoase, care este pusă în pericol. În plus, pe fondul condiţiilor meteorologice de secetă şi lipsa precipitaţiilor, există riscul extinderii incendiului până la Parcul Naţional Retezat

Unitatea Specială de Aviaţie Cluj a trimis în sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter echipat cu un dispozitiv care poate încărca un volum de 3.000 litri de apă. Cu ajutorul acestuia, în zona de manifestare a incendiului au fost dispersate mai multe transporturi de apă. 

Alimentarea cu apă a elicopterului se realizează dintr-un lac de acumulare situat la aproximativ 19 km distanţă faţă de locul incendiului.