Ambasadorul chinez, Zhang Ming, a avertizat că orice tentativă vizând reducerea participării tehnologiei chineze la viitoarele proiecte europene pentru rețelele mobile 5G de mare viteză va avea ”consecințe grele” pentru cooperarea economică și științifică mondiale, notează agenția Belga.

”La ora actuală, nu se ocolește nici un efort pentru a inventa o poveste de securitate despre Huawei”, a estimat Zhang Ming. ”Nu cred că aceste povești au o legătură cu securitatea”, a adăugat el.

Tehnologia 5G este indispensabilă pentru dezvoltarea automobilelor autonome și a altor obiecte conectate.

Potrivit specialiștilor, gigantul telecom chinez este și el indispensabil în acest segment, fiind estimat mai performant și mai inovator decât concurenții săi.

Or, echipamentele Huawei sunt suspectate că pot permite serviciilor de informații chineze să spioneze comunicațiile țărilor care-i folosesc serviciile.

Huawei este suspectat că pune probleme de securitate națională în mai multe țări, între care Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă și Japonia, țări care i-au interzis companiei chineze să construiască o rețea internet ultrarapidă 5G.

Și numeroase țări europene , între care Franța și Marea Britanie, și-au exprimat preocupările privind rolul Huawei în dezvoltarea rețelelor 5 G.

La recentul Forum Economic de la Davos, Huawei a anunțat că s-ar putea retrage din parteneriatele cu unele țări și încearcă să facă față temerilor occidentale apropo de tehnologia sa 5G.

Liang Hua, președintele Huawei, a invitat guvernele occidentale să-i viziteze uzinele pentru a le risipi dubiile cu privire la o tehnologie suspectată că este folosită în scopuri de spionaj.

Liang Hua a subliniat că autoritățile americane nu au dezvăluit ”nici cea mai mică dovadă” că Huawei a folosit tehnologia sa pentru spionaj.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: