Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Vorbea, oare, Mihai Eminescu... moldoveneşte?

Radu Ştefănescu
Autor: | | 2 Comentarii | 3428 Vizualizari

Pe 15 ianuarie s-au născut Ioana d’Arc, Moliere, Marthin Luther King, Gamal Abdul Nasser, Aristotel Onassis, Lloyd Bridges, Sa’ud Ibn Abdul, Boris Cazacu, Pavel Codiţă, Valeriu Cristea şi... Mihai Eminescu. Nimic în „kalendar”, iar în calendar, Sfinţii Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşul. Există un risc seismic, care creşte până la o anumită dată!

Mă întreb adesea, dragi prieteni, şi vă propun şi domniilor voastre următoarea temă de meditaţie: de ce nu au devenit poeţii zei? Homer de ce nu a fost ridicat în ceruri şi pus între constelaţii, cum se făcea pe atunci, în antichitate? Sau, Shakespeare în Evul Mediu, de ce nu a fost făcut „Sir”, nu a fost înobilat, că doar aducea coroanei şi Marii Britanii cel mai mare serviciu posibil: o limbă literară, vorbită de toţi!

Medicii au pe zeul Esculap, de ce nu ar avea şi poeţii pe zeul Eminescu? Ştefan cel Mare a fost făcut Sfânt cu toate păcatele lumeşti pe care le ştim. Eminescu de ce nu poate fi sanctificat?!

Voievodul a făcut mânăstiri şi biserici, pentru că avea bani din jefuirea boierilor şi a răzeşilor. Eminescu, săracul nostru sărac, a făcut cea mai mare Biserică posibilă a neamului nostru, prin opera sa, ne-a dat un suflet naţional!

Îmi amintesc, cu bucurie şi tristeţe, în acelaşi timp, de o perioadă trecută din viaţa mea. Soţia mea lucra vara la „Radio Vacanţa”, cred că era prin 1990 sau 1991, în orice caz înainte ca mâna lungă a mafiei din Constanţa să fure radioul estival, cu clădire, aparatură şi frecvenţe, cu tot. S-a furat o ţară, ce să mă mir de un post de radio!

Acolo, la Mamaia, i-am întâlnit pe Doina şi Ion Teodorovici. Ne-am lipit unii de alţii ca timbrele pe care mai sunt ei astăzi, de scrisoare. Aveam multe să ne spunem, unul începea o idee, celălalt o termina. Ei m-au instigat să trimit zeci de mii de cărţi în limba română în Basarabia. Da, am fost contrabandist! Şi Băse a fost, nu? Ţin minte un episod comic, când am adus coletele de cărţi, bine împachetate în „hârtie albastră” la „contact”, un lipovean care urma să le treacă peste Prut. I-am înmânat cele trei sticle de vodcă promise şi lipoveanul m-a întrebat în glumă: „Gospodin, ce ai în colete: dinamită, C4, arme, detonatoare?” „Cărţi! În limba română!” a venit răspunsul meu. „Gospodin, nu ştii ce ai aici! O bombă atomică!”

Nu, nu despre cărţi doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani şi hobbiţi! Ci despre o seară minunată de vară când stăteam, toţi patru, în fotolii de răchită şi discutam despre „limba moldovenească”, un subiect foarte la modă pe atunci. Eu eram „avocatul diavolului” şi spuneam că orice stat poate să aleagă ca limba naţională să se numească cum vor muşchii celor care au făcut Constituţia. Şi observam că accentul basarabean este o carte de vizită (astăzi foarte prezent în vechiul regat). Soţia mea, berbecuţa mea dragă, mi-a comunicat că dacă mai am poziţia asta reacţionară şi antiromânească o să dorm pe... plajă. Ion zâmbea şi mă lăsa în ghearele celor două frumoase doamne. Arpegia ceva la chitara lui cea iubită, de care era foarte mândru. Doina s-a uitat peste noi, cum făcea, cu acel gest care era numai al ei şi m-a întrebat: „Spune-mi, Radule, crezi că Mihai Eminescu vorbea... moldoveneşte?”

Micul Prinţ al lui Saint Exupery avea dreptate: „Iată secretul meu. Este foarte simplu, nu poţi să vezi bine decât cu inima. Esenţialul este invizibil pentru ochi”...

BERBEC Realizezi că ai o nouă cheltuială importantă, o nouă taxă, asigurare etc. Se pare că totul se rezolvă cu bine, din fericire. Seară plăcută pentru procentul din zodie amator de muzică şi dans!

O dimineaţă agitată şi obositoare care te lasă chiar pe tine, campionul rapidităţii, fără suflu. Astăzi nu te enerva in mod disproportionat şi inutil. Este o problemă de bani, bani mai puţini decât te aşteptai. Pe care trebuia să-i primeşti sau ţi-ai făcut iluzia că o să-i primeşti. În orice caz nu ai nici un motiv să dai pe afară de fericire. Dar nici nu exagera!

TAUR Eşti cam nehotărât şi nu ştii dacă să mergi pe mâna cuiva din familie, pentru o decizie importantă. Nu te grăbi, azi trebuie să te mai gândeşti şi să vezi ce şi cum este mai bine pentru tine.

Esti obosit si nu prea ai chef de discutii. Cu nimeni. Mai bine fa-ti ordine in hartii sau in foldere. O sa gasesti ceva ce iti va da o idee grozava! În ceea ce priveşte sănătatea stelele te averizează că bei prea puţine lichide. Nu uita că o apă de bună calitate este cheia sănătăţii şi a unei vieţi lungi. Nu lăsa pe nimeni, chiar bine intenţionat, să facă pe mediatorul în problemele tale sentimentale sau de familie.

GEMENI Trebuie să te simţi acceptat, implicat în proiect. Ai de câştigat ceva, în registrul sentimental, dar depinde numai de tine să ai succes imediat. Condiţile sunt însă curtoazia şi discreţia.

Pe de altă parte eşti cuprins de un fel de armonie interioră care îţi place şi eşti gata să spui cele mai mari ironii sau să judeci cinic pe oricine. Configuraţia astrală arată că este momentul potrivit pentru consolidarea situaţiei tale financiare şi profesionale. Nu ezita!

RAC Totul se petrece în favoarea ta, nu-ţi vine să crezi! Mai păstrezi teama că totul este un vis frumos şi că o să te trezeşti în coşmarul cotidian. Conjunctura e favorabilă, dar nu exagera!

Ziua de azi se desfasoara cu viteza pe repede inainte, dar tu nu trebuie sa pierzi din vedere niste amanunte si atitudini care iti pot folosi. Ai dori ceva deosebit, o schimbare care sa-ti lumineze sufletul. Orice, numai sa ieşi din respingatorul cenuşiu cotidian. Un film sau o carte buna iti pot schimba in bine starea psihica! În a doua parte a zilei primeşti unele informaţii care te pot avantaja.

Liviu Plesoianu o face PRAF pe Viorica Dancila! Acuzatii fara precedent

Pagina 1 din 2


Tag-uri: horoscop, vremea, astreStirile zilei

Alte articole din categoria: Informatii utile

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI