Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 18 mai 2022. Ce au în comun Elon Musk, papa Francisc și Viktor Orbán? Bună întrebare!
HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 18 mai 2022. Ce au în comun Elon Musk, papa Francisc și Viktor Orbán? Bună întrebare!

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR 18 mai 2022. Ce au în comun Elon Musk, papa Francisc și Viktor Orbán? Bună întrebare!

Zâmbeşte, trebuie să fii mai optimist! Sunt favorizate activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Pentru un procent mare dintre nativi e o zi bună, favorabilă.

 

18 mai

 

 

 

Pe 18 mai s-au născut: Sfântul Ioan Paul al II-lea, Frank Capra, Margot Fontayn, Charles Trenet, Rick Wakeman, Alla Baianova, Ezio Pinza, Aurelio Roncaglia, Bertrand Russell, Nicu Stănescu, Michael Crețu, Gheorghe Marinescu, Gheorghe Sion.

 

În calendarul creştin ortodox, cel popular, sunt Sfinţii: Petru, Dionisie, Teodat, Hristina şi cele şapte Sf.Mc. fecioare. Nimic în „Kalendar”!

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi e bine să cunoşti un Sfânt, nu? Astăzi, îl pomenim, este ziua lui de naştere. Pentru mine a fost, este, un exemplu excepţional de viaţă, de urmărire neabătută a unui ideal. Dacă aveţi timp şi bani, puțini, vă recomand „O viaţă cu Karol” de Stanislao Dziwisz, de la „Rao”, o carte apărută în anul 2008. Ei, cum trece timpul, probabil că tirajul este epuizat!

 

În REMIX a apărut un articol sub semnătura lui Thomas Brooke pe care mă grăbesc să-l împărtășesc cu domniile voastre.

 

Pe măsură ce ratele natalității scad brusc în economiile avansate, Elon Musk, Papa Francisc și Viktor Orbán trag cu toții alarma.

Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, și-a folosit recent profilul media pentru a face publice o tendință de scădere a ratei natalității în lumea occidentale și în alte economii avansate.

Antreprenorul a deplâns tendința societății, spunând că „civilizația se va prăbuși dacă nu avem mai mulți copii”, dar își exprimă îngrijorarea încă o dată, subliniind de data aceasta scăderea netă dramatică a populației observată în Japonia. El a abordat, de asemenea, scăderea ratei natalității în Europa, și anume în orașul italian Veneția, care are acum un sfert din populația sa de peste 64 de ani și este martor la rate ale mortalității depășind considerabil rata natalității.

El a avertizat că Japonia, a treia economie din lume, va „înceta să mai existe” dacă va continua tendința de scădere a natalității.

Îngrijorările lui Musk cu privire la scăderea populației atât în ​​Japonia, cât și în Europa se bazează pe date uimitoare. Japonia confruntându-se cu provocări demografice grave pe termen lung – aproape o treime din populația sa are peste 60 de ani și în următorii patru ani mai mult de 30% dintre japonezi se așteaptă să fie peste vârsta de pensionare.

În ceea ce privește Veneția, propriul consiliu municipal estimează că orașul va fi aproape gol în jurul anului 2046 dacă va continua rata de scădere a natalității.

Multe țări occidentale, cum ar fi Germania și Franța, au implementat politici liberale de imigrație pentru a atenua problema actuală a îmbătrânirii populației, susținând efectiv o politică de înlocuire culturală și demografică prin o populație mai tânără și mai diversă din țările în curs de dezvoltare din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Japonia, totuși, renumită pentru că deține una dintre cele mai stricte politici de imigrare din lume, a rezistat până acum să adopte o abordare similară, încercând în schimb să remedieze dezechilibrul prin promovarea politicii guvernamentale pro-familie și bazându-se pe automatizare și inovare pentru a rezolva penuria de lucrători.

Musk nu este singurul care ridică această îngrijorare demografică. În ianuarie, Papa Francisc a comentat această tendință în timpul unui discurs în care a reiterat importanța paternității și a nașterii și a deplâns „forma de egoism”, cei care aleg să nu procreeze.

A avea un copil este întotdeauna un risc, dar există mai multe riscuri în a nu avea un copil, în a respinge calitatea de părinte”, a spus el și i-a acuzat pe „egoiști” care resping paternitatea că fac civilizația umană mai săracă.

O societate care nu acceptă viața încetează să mai trăiască”, a avertizat anterior Papa Francisc într-un discurs din mai 2021.

O singură țară din întreaga Europă a reușit o creștere dramatică a natalității populației sale indigene sub politicile actualei sale administrații: Ungaria lui Viktor Orbán.

Chiar dacă Musk, papa și Orbán ar putea avea idei diferite despre cum ar trebui să arate lumea, scăderea uimitoare a formării de familii observată în țările albe, creștine, europene și în primul rând în economiile avansate este o preocupare comună.

Guvernul ungar s-a abținut să copieze politicile de imigrație cu ușile deschise ale multor guverne liberale din Europa și, în schimb, a investit în legislație pro-familie pentru a-și contrabalansa scăderea ratei natalității înregistrată în urmă cu aproximativ un deceniu. Ungaria are dreptate, restul a greșit.

Prin inițiative precum Planul de acțiune pentru protecția familiei, care include scutiri de la impozitul pe venit pentru mamele cu mai mulți copii și rate atractive ale împrumuturilor pentru familiile numeroase care doresc să crească pe scara proprietății, natalitatea maghiară a devenit cea mai rapidă din Uniunea Europeană. Dorința de a avea copii a crescut cu 26 la sută între 2010 și 2018, durata medie a căsătoriilor atingând 40 de ani, iar numărul divorțurilor la un nivel scăzut de șase ani.

Guvernul ungar cheltuiește acum de două ori și jumătate mai mult pentru sprijinul familiei decât în ​​2010 – aproape 5% din PIB-ul său este atribuit politicilor profamilie, dublu decât pentru apărare, de exemplu.

În 2010, am început să construim o țară favorabilă familiei… Scopul nostru principal este să eliminăm poverile cu care se confruntă cuplurile atunci când ar dori să aibă copii”, a declarat Katalin Eva Novák, secretarul de stat de atunci pentru familie și acum prima femeie președinte din istoria Ungariei.

Musk, un inginer excepțional care a fost adesea considerat ca fiind în fruntea cursei capitaliste, nu este singurul în încercarea sa de a face lumină asupra crizei demografice în curs de desfășurare. Cu toate acestea, fără acțiuni radicale suplimentare pentru a rezolva situația, cele mai mari economii ale Europei s-ar putea găsi în curând în criză demografică și cu o forță de muncă insuficientă pentru a susține creșterea economică în continuare.

O bună parte din vină o poartă presa, multimedia, prin instaurarea unui climat de rău, panică și teroare. La ce bun să mai faci copii? Să sufere? Să fie uciși în războaie? Să fie niște paria într-o lume postadevăr și postdreptate? Bune întrebări!

 

Bun, problema este mult mai complicată, poate o s-o mai reiau, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP     18 mai 2022

 

BERBEC   Este o zi dinamică, așa cum îți place ție. Munca îți ridică unele probleme, dar astăzi ai spor și noroc. E indicat să stabilești unele date, finalizări de proiecte, sau, de ce nu, concediul! Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri sau noi relaţii. De asemenea nu este bine să pleci în călătorie. Dacă totuşi eşti hotărât pentru o plecare, este bine să pleci mâine dimineaţă. Excepţie fac cei care au rezervat biletul de călătorie din timp. Nu aveau cum să ştie!

TAUR   Astăzi te preocupă problema importantă a căii tale în viață. Eşti gata să abordezi un nivel superior. Dar, mai sunt lucruri de îndeplinit, pe care tu le consideri doar formalităţi, nu neglija! În ceea ce priveşte relaţiile sentimentale astăzi ai nevoie mai mult decât oricând, sigur, în săptămâna aceasta, de sprijinul partenerului(ei). Eşti într-o perioadă vulnerabilă şi de aceea trebuie să te bazezi pe oamenii pe care îi iubeşti.

GEMENI   Treci printr-o perioadă “filosofică” în care munca, efortul, ți se pare că sunt pentru mașini și roboți! La serviciu, sau unde activezi, trebuie să te achiţi de sarcinile tale, onorabil! Oamenii au din ce in ce mai multă nevoie de lucruri şi idei concrete, stabile, de repere fixe pe care să se sprijine în haosul acesta care ne înconjoară. O după-amiază activă, după o dimineaţă incertă şi obositoare. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Evită băncile. Nu uita de promisiunile facute. Aspecte profitabile, mai ales în domeniul financiar, al economiei pe care poți să o faci. Foloseşte în mod creator o veste sau o informaţie de la prieteni sau din presă, care, pe termen lung, îţi poate aduce oarece profit.

RAC   Se pare că te poţi relaxa, ceea a fost mai greu, a trecut. E bine să-ţi îndrepţi atenţia către familie, cei dragi, cu un zâmbet și un mic cadou. O zi bună, după o perioadă mai dificilă. Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Fii atent la promisiunile care le faci, nu da speranţe inutile. Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. Ai şansa, modalitate şi oportunitatea să faci noi cunoştiinţe profitabile în domeniul tău de activitate. Rigoarea logică şi tenacitatea de care rareori dai dovadă, totuşi, astăzi, te ajută să convingi. Dinamica procesului pe care îl desfăşori te poate scoate uşor din domeniile în care eşti stăpân. Evită să derapezi, ca să nu fi ridicol. Seara, dă curs comodităţii şi dorintei de confort, relaxeaza-te putin, pentru ca ai o perioada viitoare putin comoda.

LEU   Eşti mulţumit, după ce ai avut o discuţie de clarificare cu cineva din jurul tău. Dar, nu lăsa lucrurile la voia întâmplării. Interesul tău e să stabileşti o anumită ordine de priorități. Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi socială până la capăt. Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba.  Mănâncă sănătos, mănâncă natural – nu uita de miere, iaurt şi seminţe – cele trei coloane ale vieţii lungi, după cum se spune în Tibet. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci.

FECIOARĂ   Astăzi sunt avantajate cumpărăturile inspirate și utile făcute cu bani puţini. Mercur, patronul tău, chiar retrograd, din Gemeni, face un aspect foarte bun cu Jupiter, aflat în zodia ta. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure. Astăzi ai convorbiri „între patru ochi” cu un număr mare de persoane. Lucrurile devin mai serioase decât în mod obişnuit. Realizezi şi înţelegi sensul ascuns al celor ce discuţi şi ce doresc de fapt persoanele respective să-ţi comunice.

BALANŢĂ  Zâmbeşte, trebuie să fii mai optimist! Sunt favorizate activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Pentru un procent mare dintre nativi e o zi bună, favorabilă. Stelele spun că variaţiile bruşte de presiune, temperatură şi umiditate sunt duşmanii tăi cei mai mari. După tine însuţi, bineânţeles, care fumezi cam mult şi nu te odihneşti suficient – ba, în ultimul timp te şi enervezi aiurea. Gata cu imprudenţele! Fii conservator în idei şi reţinut în exprimare. Atenţie la regimul alimentar şi redu numărul de ţigarete. Oricum se scumpesc şi ele şi medicamentele, aşa că nu este nicio afacere să cheltuieşti dublu!

SCORPION   Dimineața eşti rapid şi eficace şi termini repede treburile cotidiene. Ai timp să-ţi faci planuri de viitor, de ce nu, de vacanţă de vară, care, iată, se apropie. Dar, nu promite nimic! Nu mai îţi încărca imaginaţia cu scenarii de coşmar, pentru că nu or să aibă loc, în nici un caz. Horoscopul tău, pe termen lung, este bun şi foarte bun. Nimic foarte neplăcut sau nimic foarte rău. Toţi ai tăi sunt bine şi după horoscopul tău vei avea numai motive de bucurie şi mândrie.  Dar imaginaţia ta nu poate fi strunită aşa de uşor pentru că este ca un incendiu în savană. Trebuie să fii liniştit şi calm cu toate că stelele şi mai ales Luna te împung ca să-ţi mărească stresul cotidian. Energia negativă trebuie arsă. Sala, sauna, poate o fugă în parc, dar şi ceaiuri liniştitoare (tei şi sunătoare, neapărat plante din România)!

SĂGETĂTOR  Astăzi, simple convenienţe şi joc social.  O situaţie, la muncă, te face să consimţi la unele compromisuri neprevăzute. Nu este nimic negativ, dar nici nu trebuie să-ţi calci pe inimă. Afacerile obişnuite, de rutină, sunt avantajate. Ascultă şi ia aminte. Fii precis, concis şi eficient. Evită discuţiile cu anturajul apropiat despre viitor. Carpe Diem! Nu uita că viitorul şi trecutul sunt categorii filosofice – trăim tot timpul în prezent. Atenţie la o posibilă dispută în familie, sau în anturaj cu partenerii sau colegii. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele, sau o întâlnire extrem de importantă – nu lăsa ca situaţia să se deterioreze – amână tot ce nu poţi stăpâni! Ai de luat mai multe decizii, care de fapt sunt într-un lanţ logic de hotărâri.   Prima impresie, prima părere este cea bună!  Da curs intuiţiei astăzi, lasă logica pe mâine !

CAPRICORN    Ai intrat într-o rutină. Perseverezi în direcţia bună, perfecţionismul şi soliditatea cunoştiinţelor tale vor fi răsplătite de viață. Însă fără iluzii, nu aștepta nimic de la cei din jur! Astăzi continuă, pe alt registru, disponibilitatea ta pentru comunicare si usurinţa transpunerii în vorbe a unor trairi. Emoţional, simţi instinctiv dorinţa să fi cât mai mult în prezenţa celor la care ţii cu adevărat şi care îţi simt căldura sufletească şi îţi răspund pe măsură la gesturile tale tandre şi semnele tale de consideraţie. Pe de altă parte simţi o mişcare centrifugă de izolare, mai ales în a doua parte a zilei, pe seară, o nevoie de singurătate şi solitudine în care vântul pustiului să-ţi vindece rănile sufleteşti. Cele două tendinţe sunt în echilibru dinamic şi de aceea probabil că vei trece succesiv prin stări similare cu cele descrise. Trece, ține numai astăzi!

VĂRSĂTOR  Ziua este favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică, sau tehnologie. Însă, nu-ţi mai da cu părerea în probleme care nu te privesc, sau te depăşesc. Planetele sunt dispuse complex, patru planete sunt retrograde, planetele personale sunt înşirate după Soare, sugerând că ai de ales între două sau mai multe posibilităţi. Luna parcurge încă un arc de cerc, din Balanță spre Scorpion declanşând mici crize şi schimbări de situaţie. Jupiter din Fecioară arată unele preocupări cu caracter juridic, în sensul că verifici, consulţi sau semnezi contracte, sau înscrisuri oficiale. Din nou ţi se cere ajutorul. Toată perioada, toată ziua, stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră startegică. Nu te lua imediat după semnalele de pe piaţă: “proştii crede, bolşevicii verifică”!

PEŞTI   Nu intra în discuţii tăioase, ai altceva mai bun de făcut azi. Peștele este o viețuitoare tăcută, tăcerea e de aur! Trebuie, însă, să stabileşti un bun echilibru între activitate şi odihnă. Fie că vrei, fie că nu, fie că ştii, fie că nu eşti – ești în centrul unor probleme şi situaţii importante şi interesante, fie până la urmă totul este lăsat în coadă de peşte şi amânat, cum se face de obicei prin Balcani. Teoretic, rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna în aspecte disarmonice. Pe de altă parte, indiferent de jocurile destinului, trebuie să ai în vedere propriile interese şi strategiile pe termen lung. Ai un permanent „dor de ducă”, o mică escapadă la cumpărături sau o delegaţie nu ar fi rele de loc. Dar parcă poţi?!