Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 13 decembrie 2022.  Fostă colonie, invită cu mult drag pe cetățenii metropolei.
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 13 decembrie 2022.  Fostă colonie, invită cu mult drag pe cetățenii metropolei.

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 13 decembrie 2022.  Fostă colonie, invită cu mult drag pe cetățenii metropolei.

Nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză. Poate la o prăjitură, cu o prietenă şi cu vorbe multe. Seară plăcută, poate la un film nou, poate la sală, la bridge, sau în vizite. Alege!

13 decembrie

 

 

 

Pe 13 decembrie s-au născut  Karim Aga Khan IV, Gustave Flaubert, Heinrich Heine, Cristopher Plummer, Dick Van Dick, Ionel Perlea, Leonard, Mihai Cruceanu, Ovidiu Maitec.

 

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Lucia, fecioara din Siracuza, Dosoftei, mitropolitul Moldovei, Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest.

 

Tradiţional, Sânmicoară, Sf. Lucia. Este obiceiul ca în dimineaţa zilei de Sf. Lucia femeile şi fetele nu cos, ca să nu le doară ochii peste an. (Speranţia).

 

Tradiţii, superstiţii, obiceiuri. O legendă, culeasă de tatăl meu, și spusă de Cornel Vulpe din Drajna de Jos, județul Prahova, aruncă o altfel de lumină asupra Sfintei.

 

În vechime se întâmplau minuni. Se spune că prin Vrerea Domnului s-a zămislit fecioara Lucia, în frumoasa cetate a Siracuzei. Ea era foarte curată la suflet şi scrierile vechi elineşti spun că… lumina! Da, că emana din trupul ei o lumină blândă şi caldă. Dar oameni răi, cu suflete diavolești, au vrut să stingă mica lumină, dovadă vie a Puterii lui Iisus.

 

Rănită fiind, fecioara nu s-a săvârşit decât după ce au venit preoţii şi au împărtăşit-o. Când sufletul ei a plecat la dreapta Tatălui, corpul Sfintei a mai luminat odată foarte puternic, ca un fulger. Şi toţi cei prezenţi au simţit ca o pală caldă de vânt. Şi au slăvit cu toţii pe Sf. Treime!

 

Apoi a rămas în locul frumoasei şi luminoasei Lucia cea tânără, corpul zbârcit şi mic al unei babe de mai mult de o sută de ani!

 

Poate unde Lucia vine de la “Luce”, Lumină…

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți probabil că toți avem prieteni. Unii mai mulți, alții mai puțini, unii amestecă lucrurile, considerând prieteni pe tovarășii de băutură.

 

Carlin Flora este cineva. Este o femeie foarte frumosă și foarte inteligentă. A făcut o mulțime de module de studii superioare. Este absolventa, cap de serie, a Columbia University School of Journalism. A fost o perioadă editor la Psychology Today, a mai scris la Discover și Scientific American Mind, printre altele. În anul 2013 publică Friendfluence.

 

Carlin Flora citează psihologi și psihiatri de renume. Nu vă mai plictisesc cu amănuntele. Principalul este că studiile de pe o durată de peste 20 de ani, la care au participat, un număr de voluntari de pe tot globul, câteva mii, au relevat următoarele, dar cred că le știam cu toții. Prietenii buni, spiritul pozitiv de prietenie, induce ca un câmp magic. Fiziologic și psihic, sistemul imunologic este îmbunătățit, creativitatea intensificată, tensiunea, presiunea sângelui, scade, la seniori, la cei în vârstă s-a constata o amânare a instalării demenței senile sau a bolii lui Alzheimer. Mai mult, cei care au prieteni buni, se bucură de longevitate.

 

În cazul unor prieteni falși, lucrurile se schimbă radical. Invidiile și geloziile din prietenie sunt ca niște boli cronice. Îmbolnăvesc și pe emițător și pe receptor. Creșterea tensiunii și atacuri de furie și panică sunt doar o parte a tabloului clinic. Flora o citează pe Diane de Poitiers, amanta regelui Franței, Henric al II-lea, de prin secolul XVI: ”Dacă vrei un dușman perfect, alege un prieten. El știe unde să te lovească!”

 

Acest lucru mi-a amintit de morala mandarină, care spune că viața este o permanentă schimbare, în care prietenii pot deveni dușmani, iar inamicii de ieri, prietenii de astăzi. În Orient, cu siguranță, am trăit mult timp acolo. Și în Africa, că despre Africa o să vă povestesc în continuare.

Namibia, o fostă colonie germană din sud-vestul Africii, s-a angajat să accepte toți germanii care se luptă să plătească costurile în creștere ale energiei din țară și care doresc să migreze în timpul iernii, insistând că „nu există o limită superioară” pentru cei care doresc să scape de costul prea ridicat al vieții.

Președintele țării, Hage Gottfried Geingob, l-a întâmpinat săptămâna aceasta la Windhoek (vezi foto titlu) pe ministrul federal al economiei, Robert Habeck, și le-a spus oficialilor germani că Namibia are spațiu amplu pentru a găzdui cât mai mulți germani care își doresc refugiu de inflația care amenință Europa.

Țara africană a introdus o nouă viză special pentru cetățenii germani care pot locui acum în Namibia timp de până la șase luni, unde pot lucra de la distanță și se pot simți ca acasă, cu costuri de trai accesibile, în timp ce așteaptă să treacă iarna de sărăcie și nemulțumire a Europei.

„Voi, germanii, sunteți foarte bineveniți la noi!” Nangula Uuandja, CEO-ul Consiliului Namibian pentru Promovarea și Dezvoltarea Investițiilor, a declarat pentru ziarul german Bild. „Namibia mai este numită și sora mai mică a Germaniei. Avem orașe care arată ca orașele germane. Aceasta este a doua ta casă aici, o bucată de Germania în Africa. Avem arhitectură germană, nume de străzi germane, chiar și o autostradă germană! Germana este una dintre limbile noastre”, a adăugat el.

Fosta colonie germană se bucură încă de o mare parte din moștenirea sa germană, inclusiv un cotidian în limba germană și două posturi de radio în limba germană. Germana este încă predată ca limbă în multe școli de stat, ca lingua franca.

Țara ține sărbătorile tradiționale germane, cum ar fi Oktoberfest, și organizează în fiecare an carnavalele tipic germane în capitala Windhoek.

Până la 15.000 de namibieni de etnie germană trăiesc în țară ca descendenți ai foștilor coloniști.

Puteți locui și lucra aici în timpul iernii, nu trebuie să vă temeți de costurile mari de încălzire ca în Germania!” a explicat Uuandja.

„Președintele nostru vrea să invite cât mai mulți germani!” a adăugat el, asigurând că, spre deosebire de Germania, nu există amenințări cu întreruperi de curent în lunile următoare.

Avem întotdeauna electricitate, niciodată nu am avut întreruperi!” a adăugat el.

Namibia este de patru ori mai mare ca România dar are numai 2,5 milioane de locuitori. Capacitatea de cazare în resorturi turistice, hoteluri, pensiuni, case de închiriat, apartamente este de 445.703 persoane. Se poate ajunge chiar la jumătate de milion de oaspeți. Un euro fac cam 18,52 dolari Namibia. Prețurile de piață sunt mici față de Europa. Cu siguranță că este o propunere de luat în seamă pentru clasa de mijloc din Germania, care lucrează la distanță, sau de către pensionarii încă verzi.

 

Tot cu siguranță pot să afirm că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

 

HOROSCOP    13 decembrie 2022

 

BERBEC   Astăzi eşti prea obosit, nu trebuie să te mai enervezi în plus! Este o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi aşa poţi găsi soluţia optimă problemelor tale. Astăzi evită noul şi mulţumeşte-te cu soluţiile verificate. O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi.

TAUR  Ca rezultat al efortului trecut şi al hărniciei tale, astăzi ai o veste bună despre o posibilă îmbunătăţire a statutului tău la serviciu. Sau o veste bună despre familie, rude, prieteni. O nouă idee de afacere, o propunere interesantă sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoia unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât, mai ales, raporturile cu partenerii tăi, de afaceri sau sentimentali, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale?

GEMENI  O zi bună în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie, profita de favorurile stelelor, cu bucurie şi optimism. Domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Poate cea mai bună zi a săptămînii în acest domeniu, al sentimentelor.  Cheltuielile făcute astăzi le vei numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate.

RAC   Astăzi este timpul să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă şi destăinuiri. Emoţional, este o perioadă nesigură şi încerci să compensezi prin adunarea de informaţii. Configuraţia astrologică îţi conferă un dar, dacă se poate spune aşa, a comunicării aproape telepatice şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun.

LEU Astăzi dedică ziua planurilor de viitor, fie că este vorba despre Crăciun, Anul Nou,  dar mai ales, după veştile primite, trebuie neapărat să-ţi amplifici, să îmbunătăţeşti relaţiile umane! Astăzi programul prestabilit poate suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, adică în țara lui Caragiale: „asta-i via, asta-i gara!” Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.

FECIOARĂ  Zi-lumină de muncă, foarte importantă pentru viitorul unui proiect sau al unei afaceri.  Tot ceea ce începi sau programezi în această zi pot aduce rezultate bune pe termen lung. Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile. Acest lucru mai pe seară, timp în care vrei să mergi şi la un spectacol.

BALANŢĂ   Pentru vacanţa de Crăciun, fă din timp rezervările şi ia măsurile necesare ca perioada să fie o reuşită. Spre sfârşitul zilei te poţi interesa de prieteni şi rude, să mai schimbi o vorbă! Astăzi este o zi de activitate şi succes.  Ai, în sfîrşit, feed back-ul acţiunilor tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aşteptai din domeniul relaţiilor de afaceri si sociale şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Mănâncă raţional, la ore decente, respectă-ţi stomacul şi el te va servi cât va putea.

SCORPION   Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă iar tu te simţi bine. Dimineaţa e favorabilă unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, ai o mare putere de focalizare. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zâmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se pot aranja de la sine. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii.

SĂGETĂTOR   Ai ceva de sărbătorit, poate este ziua ta de naştere, stelele s-au hotărît să pună capăt unei etape de efort şi-ti îndrumă paşii, mai spre seară, spre un loc unde te poți distra foarte bine! Dacă nu este ziua ta de naştere, limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important.  Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională sau de propria bucătărie, birou sau living.

 CAPRICORN  “Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg”.  Ai o mică decepţie, dar poţi să salvezi situaţia. Temperează-ţi colegii prea focoşi, pe cei care se trezesc vorbind pe lângă subiect. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zâmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se pot aranja de la sine. Dacă conduci, adică dacă conduci un automobil, atenție mărită. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

VĂRSĂTOR   Nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză. Poate la o prăjitură, cu o prietenă şi cu vorbe multe. Seară plăcută, poate la un film nou, poate la sală, la bridge, sau în vizite. Alege! Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Nu da curs invitaţiei ci spune că eşti ocupat şi reprogrameză. După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte probleme. Pe plan emoţional, în amor tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. O zi obositoare pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi, dar de fapt cu mai multe versiuni, care de care mai interesantă.

PEŞTI  Astăzi este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie în comunicare, altfel poți avea de pierdut. Trebuie, mai ales, să fii foarte clar, exlicit, în exprimarea sentimentelor. Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Dacă ai… cochilie! Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi.