Editura Evenimentul si Capital

Misterul USS Nevada, cuirasatul care nu a vrut să se scufunde. Horoscop

USS Nevada
Autor: | | 0 Comentarii | 11927 Vizualizari

Horoscop Pe 7 decembrie 1941, USS Nevada era ancorată în portul militar Pearl Harbour. A fost prima navă lovită, prima care a răspuns cu foc atacului aerian japonez, prima care a doborât avioane atacatoare, prima care a pornit motoarele și a plecat din locul de ancoraj. Focul cumplit al celor o sută de arme antiaeriene a atras riposta japonezilor.

Horoscop Pe 13 octombrie s-au născut Yves Montand, Margaret Thatcher, Nana Mouskouri, Alexandru Andrieş, G.M. Zamfirescu. Pe 14 octombrie s-au născut Roger Moore, William Penn, Dwight Eisenhower, Le Duc Tho, Ştefan Odobleja, Victor Kernbach, Radu Goldiş.

Horoscop În calendarul creștin-ortodox, pe 13 otombrie, este Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. Sfinții Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie, par pe 14 octombrie este Sf. Cuvioasă Paraschiva, Parascheva, pentru moldoveni. Tradiţional, Nunta Oilor. “Un moment important al calendarului pastoral, ziua Sf. Paraschiva reprezintă pregătirea turmelor pentru iernat, precum şi deschiderea principalelor târguri, la care se valorificau produsele turmelor de oi. Sacralitatea impusă de calendarul ortodox face ca în principal Sf. Paraschiva, asemeni Sf. Vineri, să interzică orice tip de activitate în ziua consacrată ei.” (Antoaneta Olteanu, CLR, 2001, pagina 438)

Cum va fi ziua, aşa va fi fi până la Sf. Dumitru. Cum este ziua aşa vor fi celelate sărbători de peste an. Dacă oile stau grămadă, iarna va fi foarte grea.” (T.Pamfilie, SLR, 1997, pagina 181).

"Evenimentul Zilei" de pe 14 octombrie ar fi putut fi că Sir Roger George Moore ar fi implinit 91 de ani. Nu a mai apucat, s-a săvârșit din această viață în mai anul trecut și, poate, fragmente din cenușa lui încă mai plutesc deasupra principatului Monaco, unde a vrut să rămână pentru veșnicie.

A fost și este unul dintre actorii mei preferaţi. Are în jocul lui actoricesc o eleganţă, o detaşare şi un umor tipic britanic, inimitabil! În noaptea asta o să revăd primele episoade din "The Saint" în care Roger Moore juca rolul lui Simon Templar. Domneşte, în acele episoade din anul 1962 acea atmosferă pe care o caut: morala şi etica mic burgheză!

Cred, am, o teorie, cum că toată această situaţie inacceptabilă în care suntem, fiecare, personal, ţările, una câte una, Occidentul şi Orientul, ei bine starea greşită în care este globul se datoreşte abdicării de la morala şi etica mic burgheză, de la călcarea în picioare a regulilor bine stabilite, funcționale, de către gloata isterică și stupidă prin pretextul ”libertății și a democrației”!

Încerc, uitându-mă la filme să-mi dau seama când s-a produs catastrofa: în timpul hippy, revoluţia sexuală, căderea Estului, globalizarea etc. Întotdeauna, într-o boală grea, pandemică, trebuie să găseşti momentul şi pacientul zero! Cine s-a îmbolnăvit primul... şi când!

Dar nu despre aceasta doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți. Eu nu am timpul povestitorului, nu mai am timp deloc, așa că o să vă spun povestiri scurte, dar cu miez. Așa este și istoria pe care am auzit-o, ieri, de la una din nepoatele mele, din Virginia.

Este vorba despre un vas de luptă, primul cuirasat adevărat al Statelor Unite, USS Nevada. Lansat la apă și botezat pe 11 iulie 1914. O să mai revenim asupra acestui episod. Intră în serviciul activ pe 11 martie 1916, în plin război mondial. Cea mai puternică navă, pe atunci, de pe tot globul.

La proiectarea ei au fost folosite aceleași profile Göttingen ca la proiectarea RMS Titanic, cel mai mare vas de pasageri din lume. USS Nevada avea o lungime de 178 metri și un deplasament de peste 30.000 tdw. Propulsia era asigurată de două turbine Curtis, care generau aproape 25.000 HP ceea ce îi permitea o viteză bună, de aproape 40 km/h. Primul cuirsat care folosea combustibilul lichid, păcura și apoi motorina. Ca armament avea 10 tunuri turelate de 356 mm, 21 de tunuri de 127 mm și aproape o sută de guri de foc antiaeriene, dintre care se deosebeau 32 de tunuri Bofors de 40 mm și nu mai puțin de 40 de tunuri Oerlikon de 20 mm, cele mai bune din lume. A fost și a rămas cel mai bine apărat cuirasat din punct de vedere al atacurilor din aer, luînd în considerare numarul de guri de foc raportat la suprafata puntii. Blindajul era făcut din plăci de oțel călit, forjat, cu o grosime a bordului de 343 mm și a punții de 127 mm. Turelele tunurilor aveu o grosime de 457 mm, aproape jumatate de metru de oțel american de cea mai bună calitate.

În primul Război mondial a escortat navele de transport din America către Europa si invers. A fost atacat cu torpile de mai multe ori. Nu a fost nimerit, iar singura torpila care l-a lovit nu a facut explozie. USS Nevada nu a vrut să se scufunde.

Între cele două războaie USS Nevada era când în Oceanul Pacific, când în Oceanul Atlantic, unde dorea America să-și arate mușchii navali. A fost nava militară care a trecut de cele mai multe ori prin Canalul Panama.

Pe 7 decembrie 1941, USS Nevada era ancorată în portul militar Pearl Harbour. A fost prima navă lovită, prima care a răspuns cu foc atacului aerian japonez, prima care a doborât avioane atacatoare, prima care a pornit motoarele și a plecat din locul de ancoraj. Focul cumplit al celor o sută de arme antiaeriene a atras riposta japonezilor. Nu mai puțin decât trei duzini de avioane japoneze au atacat cuirasatul care se pusese in mișcare. USS Nevada a fost lovită de opt bombe și de două torpile. A pierdut peste șaizeci de oameni, dar nu s-a scufundat. Căpitanul Francis Scanland a ordonat eșuarea navei pe țărm, ca să nu blocheze canalul de navigație, în caz că japonezii se întorceau și l-ar fi atacat din nou. A ales plaja Hospital Point, o plajă cunoscută, lină, fără stânci.

Refăcută, USS Nevada participă la debarcarea din Normandia. Este lovită de 27 de ori de către precisa artilerie germană, din buncărele de pe țărm. Dar, USS Nevada nu vrea să se scufunde!

Participă la etapa finală a învingerii fără apel a Japoniei, încasează încă o torpilă și un avion kamikaze, dar nu se scufundă!

După război devine parte dintr-un experiment dement, o experiență nucleară cu denumirea cod Crossroad, în atolul Bikini, iulie 1946. USS Nevada era considerată prea veche și prea înceată, așa că a devenit țintă. Vopsită toată în portocaliu a fost bombardată cu două bombe atomice. USS Nevada a refuzat să se scufunde, toate celalate nave-țintă din jurul ei s-au scufundat, ea, NU! Puternic radioactivă și deformată de temperatura enormă a exploziilor nucleare, dar plutind, USS Nevada este remorcată până la o fosă abisală, o adâncime a oceanului de peste trei kilometri unde devine țintă pentru cuirasatul USS Iowa și încă două nave de luptă. Cinci zile și cinci nopți au tras în USS Nevada, cuirasatul nu se scufunda! În disperare de cauză au cerut prin radio o patrulă de avione torpiloare Avengers care a dat cuirasatului lovitura de grație. S-a scufundat încet și demn, în aproape cinci ore.

Marinarii sunt superstițioși și au de ce. În al doilea război mondial, marinarii americani se înghesuiau să se îmbarce pe USS Nevada. Nu era nici cel mai modern vas de luptă, nici condițiile de viață la bord nu erau bune, era o navă veche, dar avea noroc!

Recent, în iulie anul acesta, cu prilejul rememorării lansării la apă și a botezului USS Nevada au ieșit unele amănunte la suprafață. Dintr-un jurnal al unei fete, care, în anul 1914 avea 11 ani. Prietenă bună cu Eleanor Ann Siebert, nașa cuirastului USS Nevada, o fetiță de 10 ani, nepoata guvernatorului statului Nevada, Tasker L. Oddie și descendenta directă a primului Secretar al Marinei, Benjamin Stoddert. În jurnal se spune că după ce a spus formula de rigoare și a spart sticla de șampanie de copastia vasului, Eleanor și-a făcut cruce cu limba în cerul gurii, un obicei copilăresc și a șoptit: never sink, să nu te scufunzi niciodată!

Nava, cuirasatul, USS Nevada fusese botezată de o fecioară și avea același indicativ ca numărul statului al cărui nume îl purta, BB-36 era codul, iar Nevada este al 36 stat al Uniunii. Probabil că cei din jurul fetiței au auzit ce i-a sortit Eleanor mândrului vas, iar zvonurile circulă repede. Marinarii sunt superstițioși și au de ce, repet.

De ce v-am amintit de un cuirasat de acum mai mult de o sută de ani? Pentru că fiecare lucru are importanța lui și cunoașterea conduce către înțelegere și respect. Ceea ce vreau să vă spun este că și lucrurile au soarta lor. Câte mii de vieți nu a salvat micuța Eleonor în momentul acela astral când Dumnezeu a ascultat dorința fetiței de zece ani? Să nu te scufunzi niciodată! Să nu te lași niciodată doborât. Să lupți cu ce știi mai bine, dacă ai dreptate și credință în bunul Dumnezeu. În lumea asta de filistini, lipsită de valori umane, decente, bune - poate este bine să vă amintiți din când în când de o fetiță de zece ani pe nume Eleanor Ann Siebert!

Mircea Badea, reactie dupa ce Dancila a vorbit despre adoptia fiului! Telespectatorii au ascultat stupefiati

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI