Editura Evenimentul si Capital

Marile Zodii și precesia echinocțiului de primăvară. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10458 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, pilde cu Nastratin Hogea, pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

23 ianuarie

Horoscop Pe 23 ianuarie s-au născut Humphrey Bogart, Edouard Manet, Stendhal, Jeanne Moreau, Ileana Mălăncioiu, Aurel Vernescu, Mircea Horia Simionescu.

Horoscop Iarăşi o zi fără conotaţii arhaice importante, tradiţionale, iar din această cauză fără sfinţi importanţi. Doar, de serviciu, în slujba eternităţii, Sfinţii Clement din Ancira, Agatanghel şi un întreg sinod, Sfinţii Părinţi de la al VI-lea Sinod Ecumenic.

Vă mulțumesc celor mulți, peste cincizeci și sub o sută, care mi-au indicat diverse persoane, civili, pe care să-i propun pentru Premiul ”best astrologer of the year” al Academiei Sirius. M-am cam amuzat, nu am cerut sfatul nimănui, cu atât mai puțin propuneri. Nu este o afacere publică, nu punem nimic la vot. Cred că o să-l propun pe cel mai mare prezicător al României: preaputernicul și inimitabilul, don’ Liviu Dragnea! Aplauze, vă rog!

Haideţi, că nu asta voiam să vă spun, cred că mai știți ce este o glumă. De mult nu am mai vorbit despre astrologie, marea mea pasiune, “mon violon d’Ingres”. Mă întrebaţi multe, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. O să găsiţi o parte din răspunsuri în ceea ce urmează.

Vedeţi, dragii mei dragi, astrologia are o vechime documentată de aproape şase mii de ani. La început a fost prima religie şi cea mai înaintată ştiinţă. Cine ridica glasul împotriva voinţei zeilor, tălmăcită prin intermediul semnelor de pe cer, a astrologiei, era obiectul râsului colectiv. „Ce tâmpit, nu vede clar, pe cer, ochii zeilor, nu vede că Jupiter este în conjuncţie cu Venus?”

Acest lucru a durat câteva mii de ani. Apoi lucrurile s-au schimbat, au apărut alte religii, fanatice şi intolerante. Marii preoţi s-au privatizat, au devenit „mathematicus”, cum erau denumiţi astrologii în perioada biblică. Se ocupau exclusiv de marea politică, „clientul” fiind unul singur: regele, împăratul, emirul, şahul, ducele etc

Astrologia, aşa cum o cunoaştem astăzi, datează de vreo două mii de ani. Sursa este „Tetrabiblos”, patru cărţi, ale lui Claudius Ptolomeus din Alexandria, de prin secolul I, lucrare contemporană cu Evangheliile sinoptice.

În timpul întunericului gândirii care s-a numit Evul Mediu european, astrologia s-a strecurat cum a putut, chiar creştinându-se. Cardinalul Pierre d’Ailly a postulat în „Astrologia creştină” la sfârşitul secolului al XIV-lea cum poate fi compatibilă astrologia cu dogma creştină. Astrologia a fost şi este studiată şi practicată la Vatican, la Specola Vaticana. Sistemul caselor Placidus a fost imaginat şi calculat la o mânăstire franciscană al cărei abate purta acest nume. Cheile de interpretare pe care le folosesc poartă numele unui papă, Urban.

Cam în acea perioadă s-a luat hotărârea definitivă, la Vatican, ca astrologii, sau cei care se ocupă de astronomie/astrologie să nu mai răspundă atacurilor juste sau injuste. Se duce vorba, se lungeşte şi poporul o să fie confuz şi n-o să înţeleagă nimic, spuneau cardinalii.

Astrologia este o ştiinţă care trebuie practicată cu discreţie, în slujba Bisericii Universale, a bunăstrării popoarelor și a păcii” a spus Pius al V-lea. Şi a dat şi o bulă papală în acest sens. Cardinalii au spus că este foarte bine aşa, doar Papa este infailibil!

Aşa că dragi lupi, padawani şi hobbiţi, niciun astrolog adevărat, jurat al lui Hermes Trismegistus, nu se va lăsa provocat de articole sau declaraţii defăimătoare, sau de prostia evidentă a unuia sau a altuia, care habar nu au de ce este astrologia!

Sigur, erezii sunt multe, colportate de „astrologi” şi mai ales de „astroloage”. Cum umblă acum chesti cu ascendentul, sau „profeţia lui Nostradamus pentru anul 2019”! Să râd, să plâng, ce ziceţi? Eu de obicei râd, pentru că râsul face bine la sănătate şi este ultima redută împotriva haosului, a prostiei, a imposturii şi a şarlataniei!

Acum, despre precesia echinocţiului de primăvară şi Marile Zodii.

Ce este fenomenul de precesie al echinocţiului de primăvară? Este fenomenul de migrare retrogradă a punctului “gamma” al echinocţiului vernal (de primăvară), punctul în care Soarele, victorios, ascendent, taie în calea sa pe ecliptică, ecuatorul celest. În secolul al II-lea înainte de Hristos astrologul/astronomul, matematicianul (a inventat trigonometria) grec Hipparcus din Niceea a observat că Soarele, în mişcarea sa în sens direct pe ecliptică, revine mai repede la punctul vernal, decît în dreptul aceleiaşi stele; altfel spus, revenirea Soarelui la echinocţiu precede revenirea sa în dreptul unei aceleiaşi stele.

Punctul echinocţiului de pe ecliptică se deplasează retrograd (invers mişcării aparente a Soarelui) cu circa 50,26 secunde pe an, ceea ce înseamnă că parcurge o constelație în circa 2160 de ani, mai exact 2158 ani, iar întreg zodiacul sideral, adică toate 12 constelaţiile de pe cer, în circa 26 000 ani. Acest fenomen, explicat de Newton ca fiind datorat atracţiei Lunii şi a Soarelui asupra Terrei, considerat ca un elipsoid turtit la poli şi omogen, are ca urmare că axa Polului Nord geografic execută pe sfera cerească o rotaţie completă, trasează un mic cerc pe sfera cerească, în aceeaşi perioadă de 26 000 de ani; în prezent, Polul Nord este direcţionat către steaua “alfa” din Ursa Mică, numită Steaua Polară, fiind la circa 8 grade de stea. Polul Nord geografic va continua să se apropie de Steaua Polară, pînă la 27 minute în anul 2 100, apoi se va depărta, îndreptîndu-se spre Casiopeea, apoi spre Lebăda. Peste 12 000 de ani, faţă de prezent, “steaua polară” va fi splendida Vega din constelaţia Lira.

Pentru astrologie, precesia echinocţiurilor are o importanţă majoră, pe acest fenomen bazîndu-se teoria erelor zodiacale. Această teorie afirmă că parcurgerea de către Soare a zodiacului celest, a constelaţiilor, la fiecare 2160 de ani punctul gamma, adică al intersecţiei eclipticii cu ecuatorul celest, trecînd dintr-o constelaţie în alta corespunde cu o orientare nouă a umanităţii, o nouă era de circa două mii de ani.

Astfel, Era Leului (aproximativ 10.780-8.631 înainte de Hristos) s-a caracterizat prin importanţa deosebită pe care Soarele (domiciliat în zodia Leului) a avut-o pentru micile societăţi gentilice. A fost o perioadă deosebit de fertilă în ceea ce priveşte creativitatea - cuvîntul-cheie al zodiei Leului. Prelucrarea pietrei, construcţiile megalitice, superbele picturi rupestre sunt numai cîteva ecouri îndepărtate ale acelei epoci ce a avut caracteristici leoniene. Apoi Era Racului (8.630-6.473 înainte de Hristos) marcată prin matriarhat, cultul fertilităţii, trecerea la agricultură, atribute ale Lunii, protectoarea constelaţiei Cancerului. Era Gemenilor (6.472-4.315 înainte de Hristos) înseamnă marile civilizaţii - se descoperă scrisul, apar primele mari religii, se fac mari descoperiri - mai ales prin activitatea intelectuală. Epoca Taurului (4.314-2.157 îninte de Hristos), domiciliul de drept al planetei Venus, înseamnă cultul închinat taurului din Knossos, Creta, zeul egiptean Amon-Ra sau taurii înaripaţi din Nimrud, Mesopotamia. Dragostea şi crearea unor obiecte deosebite, frumoase, sînt îndeletnicirile preferate ale celor ce au trăit în era Taurului. Populaţia creşte ca număr. Urmează Era Berbecului, epocă de transformări şi războaie (2158 înainte de Hristos, până la Nașterea Lui). Războiul troian, campania lui Alexandru, marile bătălii din antichitate – cu protagonişti ca egiptenii, perşii, romanii, sau cu indienii.

Era Peştilor se suprapune peste era creştină. Şi nu este întîmplător faptul că semnul de recunoaştere al creştinilor, în perioada de început, era un peşte figurat pe peretele casei unde se adunau, în secret. Credinţa, umilinţa, bunătatea şi mila, dar şi intoleranţa, fanatismul religios şi extrema violenţă s-au ilustrat în ultimii două mii de ani - caracteristici tipice ale zodiei/constelaţiei Peştilor.

În prezent, în al doilea deceniu al secolului XXI, punctul vernal al echinocţiului parcurge ultimele grade ale constelaţiei Peştilor, pregătindu-se să treacă în constelaţia Vărsătorului. Datorită influenţei Vărsătorului, în ultimul timp ştiinţa şi tehnologia au luat o mare dezvoltare. În Era Vărsătorului (circa 2.158-4.316) se va realiza tot ceea ce este posibil tehnologic. Prima eră laică, după un început sumbru, cu războaie religioase. Ştiinţa înlocuieşte religia. Promisa pace de o mie de ani. Vor fi dezvoltate mult călătoriile spaţiale. În era Vărsătorului, a idealismului nepractic, vor apărea diferite structuri socio-politice de mare amploare, care se vor înfrunta între ele. Unitatea Terrei va fi determinată de cataclisme naturale şi/sau de o ameninţare din spaţiu. Vârsta Vărsătorului mai este denumită şi “New Age”, cu toate că mulţi dau conotaţii diferite, pentru că nu cunosc termenii.

Criticii astrologiei, cum a fost, de exemplu, Voltaire, au arătat că precesia echinocţiurilor, a echinocţiului vernal, începutul anului astrologic, “contrazice” principiul zodiacului, deoarece Soarele, în timpul considerat pe calendar ca aparţinînd unei zodii determinate, se află de fapt în altă constelaţie (în zilele noastre diferenţa este de aproape o zodie, adică în timpul zodiei Berbecului, de exemplu, Soarele se află, de fapt, în constelaţia Peştilor). La această obiecţie s-a răspuns încă din secolul I al erei creştine, de către Manilius care preciza că zodiile au în comun cu constelaţiile numai numele. El nu a făcut decât să repete, să-l citeze pe Hipparcus din Niceea, care enunţase că zodiile sunt arce egale de cerc de pe ecliptică, şi că nu corespund cu constelaţiile, decât cu numele, încă din secolul II înainte de Hristos. Ceea ce este important este poziţia relativă a Soarelui, care determină anotimpurile pe Pămînt şi succesiunea timpului, viaţa oamenilor şi a tuturor făpturilor. Zodiile sunt perioade de timp terestru, nu cine ştie ce închipuire de pe cer. Am mai abordat de multe ori problema diferenţei dintre zodii şi constelaţii, acum am făcut-o în alt mod. Adevărul poate fi exprimat în multe feluri, dar întotdeauna rămâne adevăr!

Artistul A MURIT! Familia a facut anuntul in urma cu putin timp! Ce tragedie!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 11:39 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 11:19 Aroganţa lui Toader: I-A DAT BOMBA lui Lazăr chiar pe terenul lui. SĂGEŢI PENTRU CSM şi explicaţii pentru Timmermans. Breaking news 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9”