23 ianuarie

 

Horoscop Pe 23 ianuarie s-au născut Humphrey Bogart, Edouard Manet, Stendhal, Jeanne Moreau, Ileana Mălăncioiu, Aurel Vernescu, Mircea Horia Simionescu.

 

Horoscop Iarăşi o zi fără conotaţii arhaice importante, tradiţionale, iar din această cauză fără sfinţi importanţi. Doar, de serviciu, în slujba eternităţii, Sfinţii Clement din Ancira, Agatanghel şi un întreg sinod, Sfinţii Părinţi de la al VI-lea Sinod Ecumenic.

 

Vă mulțumesc celor mulți, peste cincizeci și sub o sută, care mi-au indicat diverse persoane, civili, pe care să-i propun pentru Premiul ”best astrologer of the year” al Academiei Sirius. M-am cam amuzat, nu am cerut sfatul nimănui, cu atât mai puțin propuneri. Nu este o afacere publică, nu punem nimic la vot. Cred că o să-l propun pe cel mai mare prezicător al României: preaputernicul și inimitabilul, don’ Liviu Dragnea! Aplauze, vă rog!

 

Haideţi, că nu asta voiam să vă spun, cred că mai știți ce este o glumă. De mult nu am mai vorbit despre astrologie, marea mea pasiune, “mon violon d’Ingres”. Mă întrebaţi multe, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. O să găsiţi o parte din răspunsuri în ceea ce urmează.

 

Vedeţi, dragii mei dragi, astrologia are o vechime documentată de aproape şase mii de ani. La început a fost prima religie şi cea mai înaintată ştiinţă. Cine ridica glasul împotriva voinţei zeilor, tălmăcită prin intermediul semnelor de pe cer, a astrologiei, era obiectul râsului colectiv. „Ce tâmpit, nu vede clar, pe cer, ochii zeilor, nu vede că Jupiter este în conjuncţie cu Venus?”

 

Acest lucru a durat câteva mii de ani. Apoi lucrurile s-au schimbat, au apărut alte religii, fanatice şi intolerante. Marii preoţi s-au privatizat, au devenit „mathematicus”, cum erau denumiţi astrologii în perioada biblică. Se ocupau exclusiv de marea politică, „clientul” fiind unul singur: regele, împăratul, emirul, şahul, ducele etc

 

Astrologia, aşa cum o cunoaştem astăzi, datează de vreo două mii de ani. Sursa este „Tetrabiblos”, patru cărţi, ale lui Claudius Ptolomeus din Alexandria, de prin secolul I, lucrare contemporană cu Evangheliile sinoptice.

 

În timpul întunericului gândirii care s-a numit Evul Mediu european, astrologia s-a strecurat cum a putut, chiar creştinându-se. Cardinalul Pierre d’Ailly a postulat în „Astrologia creştină” la sfârşitul secolului al XIV-lea cum poate fi compatibilă astrologia cu dogma creştină. Astrologia a fost şi este studiată şi practicată la Vatican, la Specola Vaticana. Sistemul caselor Placidus a fost imaginat şi calculat la o mânăstire franciscană al cărei abate purta acest nume. Cheile de interpretare pe care le folosesc poartă numele unui papă, Urban.

 

Cam în acea perioadă s-a luat hotărârea definitivă, la Vatican, ca astrologii, sau cei care se ocupă de astronomie/astrologie să nu mai răspundă atacurilor juste sau injuste. Se duce vorba, se lungeşte şi poporul o să fie confuz şi n-o să înţeleagă nimic, spuneau cardinalii.

 

Astrologia este o ştiinţă care trebuie practicată cu discreţie, în slujba Bisericii Universale, a bunăstrării popoarelor și a păcii” a spus Pius al V-lea. Şi a dat şi o bulă papală în acest sens. Cardinalii au spus că este foarte bine aşa, doar Papa este infailibil!

 

Aşa că dragi lupi, padawani şi hobbiţi, niciun astrolog adevărat, jurat al lui Hermes Trismegistus, nu se va lăsa provocat de articole sau declaraţii defăimătoare, sau de prostia evidentă a unuia sau a altuia, care habar nu au de ce este astrologia!

 

Sigur, erezii sunt multe, colportate de „astrologi” şi mai ales de „astroloage”. Cum umblă acum chesti cu ascendentul, sau „profeţia lui Nostradamus pentru anul 2019”! Să râd, să plâng, ce ziceţi? Eu de obicei râd, pentru că râsul face bine la sănătate şi este ultima redută împotriva haosului, a prostiei, a imposturii şi a şarlataniei!

 

Acum, despre precesia echinocţiului de primăvară şi Marile Zodii.

 

Ce este fenomenul de precesie al echinocţiului de primăvară? Este fenomenul de migrare retrogradă a punctului “gamma” al echinocţiului vernal (de primăvară), punctul în care Soarele, victorios, ascendent, taie în calea sa pe ecliptică, ecuatorul celest. În secolul al II-lea înainte de Hristos astrologul/astronomul, matematicianul (a inventat trigonometria) grec Hipparcus din Niceea a observat că Soarele, în mişcarea sa în sens direct pe ecliptică, revine mai repede la punctul vernal, decît în dreptul aceleiaşi stele; altfel spus, revenirea Soarelui la echinocţiu precede revenirea sa în dreptul unei aceleiaşi stele.

 

Punctul echinocţiului de pe ecliptică se deplasează retrograd (invers mişcării aparente a Soarelui) cu circa 50,26 secunde pe an, ceea ce înseamnă că parcurge o constelație în circa 2160 de ani, mai exact 2158 ani, iar întreg zodiacul sideral, adică toate 12 constelaţiile de pe cer, în circa 26 000 ani. Acest fenomen, explicat de Newton ca fiind datorat atracţiei Lunii şi a Soarelui asupra Terrei, considerat ca un elipsoid turtit la poli şi omogen, are ca urmare că axa Polului Nord geografic execută pe sfera cerească o rotaţie completă, trasează un mic cerc pe sfera cerească, în aceeaşi perioadă de 26 000 de ani; în prezent, Polul Nord este direcţionat către steaua “alfa” din Ursa Mică, numită Steaua Polară, fiind la circa 8 grade de stea. Polul Nord geografic va continua să se apropie de Steaua Polară, pînă la 27 minute în anul 2 100, apoi se va depărta, îndreptîndu-se spre Casiopeea, apoi spre Lebăda. Peste  12 000 de ani, faţă de prezent, “steaua polară” va fi splendida Vega din constelaţia Lira.

 

Pentru astrologie, precesia echinocţiurilor are o importanţă majoră, pe acest fenomen bazîndu-se teoria erelor zodiacale. Această teorie afirmă că parcurgerea de către Soare a zodiacului celest, a constelaţiilor, la fiecare 2160 de ani punctul gamma, adică al intersecţiei eclipticii cu ecuatorul celest, trecînd dintr-o constelaţie în alta corespunde cu o orientare nouă a umanităţii, o nouă era de circa două mii de ani.

 

Astfel, Era Leului (aproximativ 10.780-8.631 înainte de Hristos) s-a caracterizat prin importanţa deosebită pe care Soarele (domiciliat în zodia Leului) a avut-o pentru micile societăţi gentilice. A fost o perioadă deosebit de fertilă în ceea ce priveşte creativitatea – cuvîntul-cheie al zodiei Leului. Prelucrarea pietrei, construcţiile megalitice, superbele picturi rupestre sunt numai cîteva ecouri îndepărtate ale acelei epoci ce a avut caracteristici leoniene. Apoi Era Racului (8.630-6.473 înainte de Hristos) marcată prin matriarhat, cultul fertilităţii, trecerea la agricultură, atribute ale Lunii, protectoarea constelaţiei Cancerului. Era Gemenilor (6.472-4.315 înainte de Hristos) înseamnă marile civilizaţii – se descoperă scrisul, apar primele mari religii, se fac mari descoperiri – mai ales prin activitatea intelectuală. Epoca Taurului (4.314-2.157 îninte de Hristos), domiciliul de drept al planetei Venus, înseamnă cultul închinat taurului din Knossos, Creta, zeul egiptean Amon-Ra sau taurii înaripaţi din Nimrud, Mesopotamia. Dragostea şi crearea unor obiecte deosebite, frumoase, sînt îndeletnicirile preferate ale celor ce au trăit în era Taurului. Populaţia creşte ca număr. Urmează Era Berbecului, epocă de transformări şi războaie (2158 înainte de Hristos, până la Nașterea Lui). Războiul troian, campania lui Alexandru, marile bătălii din antichitate – cu protagonişti ca egiptenii, perşii, romanii, sau cu indienii.

 

Era Peştilor se suprapune peste era creştină. Şi nu este întîmplător faptul că semnul de recunoaştere al creştinilor, în perioada de început, era un peşte figurat pe peretele casei unde se adunau, în secret. Credinţa, umilinţa, bunătatea şi mila, dar şi intoleranţa, fanatismul religios şi extrema violenţă s-au ilustrat în ultimii două mii de ani – caracteristici tipice ale zodiei/constelaţiei Peştilor.

 

În prezent, în al doilea deceniu al secolului XXI, punctul vernal al echinocţiului parcurge ultimele grade ale constelaţiei Peştilor, pregătindu-se să treacă în constelaţia Vărsătorului. Datorită influenţei Vărsătorului, în ultimul timp ştiinţa şi tehnologia au luat o mare dezvoltare. În Era Vărsătorului (circa 2.158-4.316) se va realiza tot ceea ce este posibil tehnologic. Prima eră laică, după un început sumbru, cu războaie religioase. Ştiinţa înlocuieşte religia. Promisa pace de o mie de ani. Vor fi dezvoltate mult călătoriile spaţiale. În era Vărsătorului, a idealismului nepractic, vor apărea diferite structuri socio-politice de mare amploare, care se vor înfrunta între ele. Unitatea Terrei va fi determinată de cataclisme naturale şi/sau de o ameninţare din spaţiu. Vârsta Vărsătorului mai este denumită şi “New Age”, cu toate că mulţi dau conotaţii diferite, pentru că nu cunosc termenii.

 

Criticii astrologiei, cum a fost, de exemplu, Voltaire, au arătat că precesia echinocţiurilor, a echinocţiului vernal, începutul anului astrologic, “contrazice” principiul zodiacului, deoarece Soarele, în timpul considerat pe calendar ca aparţinînd unei zodii determinate, se află de fapt în altă constelaţie (în zilele noastre diferenţa este de aproape o zodie, adică în timpul zodiei Berbecului, de exemplu, Soarele se află, de fapt, în constelaţia Peştilor). La această obiecţie s-a răspuns încă din secolul I al erei creştine, de către Manilius care preciza că zodiile au în comun cu constelaţiile numai numele. El nu a făcut decât să repete, să-l citeze pe Hipparcus din Niceea, care enunţase că zodiile sunt arce egale de cerc de pe ecliptică, şi că nu corespund cu constelaţiile, decât cu numele, încă din secolul II înainte de Hristos. Ceea ce este important este poziţia relativă a Soarelui, care determină anotimpurile pe Pămînt şi succesiunea timpului, viaţa oamenilor şi a tuturor făpturilor. Zodiile sunt perioade de timp terestru, nu cine ştie ce închipuire de pe cer. Am mai abordat de multe ori problema diferenţei dintre zodii şi constelaţii, acum am făcut-o în alt mod. Adevărul poate fi exprimat în multe feluri, dar întotdeauna rămâne adevăr!

 

Aşa se face, dragi lupi padawani şi hobbiţi că am răspuns celor care mă întrebau ce este cu marile zodii şi cu precesia echinocţiului. Dacă nu am fost suficient de clar, vă rog să-mi scrieţi, ştiţi emailul meu. Sunt în urmă cu răspunsurile, dar răspund întotdeauna la întrebări cinstite, nu din cele care îmi cer horoscope sub cele mai diverse acoperiri. Nu mai am timp!

 

Am avut o perioadă cam grea, am fost puțin mototolit de boală și de timp, dar, se pare, că Vineri, moartea mea cea frumoasă, din vis, este încă tânără și foarte sexy. Vă povesteam că, într-un vis de acum câteva nopți, dorea să mă trimeată, împreună cu Elon Musk, pe Marte. E de bine, de rău? O cititoare, o prietenă, mi-a spus că m-a visat că făceam multe, foarte multe, ouă ochiuri! Repet, e de bine, de rău? Bună întrebare, dar ca la orice întrebare de genul acesta, retorică, răspunsul nu se dă, sau poate altă dată, pentru că mereu și mereu, mâine este o altă zi!  

 

 

☼      ♂       ♀

 

 

 

 

BERBEC  Emoţional, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. Astăzi ia o pauză, odihneşte-te, relaxează-te, poate distrează-te puţin şi lasă confesiunile pe mai târziu.

Ai tendinţa să te concentrezi pe ceea ce ţi se pare că este esenţial, important. Eşti mai serios, mai sobru, decât de obicei. Ziua este perfectă pentru finalizarea unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine – ai o mare putere de focalizare pe termen scurt, însă. Pune-te sau pune-ţi oamenii la treabă, se apropia nişte termene. După masă, după program, evită întîlnirile, fă-ţi un program de miercuri, de cultură şi artă, filme, spectacole.

 

TAUR  Ocupă-te de programul tau obişnuit de miercuri, ziua lui Mercur, poate cumpărături, seara poate un film nou, stelele spun ca totul este bine. Aspecte favorabile, mai puţin in ceea ce priveşte călătoriile. Trebuie sa continui cu aceleaşi metode verificate de până acum, schimbările repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele. Un anumit simţ al diplomaţiei, care, de fapt, nu te caracterizează, astăzi te ajută să pui la punct unele probleme, mai ales dacă ai responsabilităţi, poziţii de conducere. Sau, ai propria afacere.

 

GEMENI  Astăzi este o zi neaşteptat de simpatică, în care toată lumea te intreabă ce faci şi găseşte că arăţi bine, ba chiar că ai slăbit şi că eşti în formă. Până seara chiar că te simţi excelent!

Înarmat până în dinţi cu răbdare şi calm, astăzi poţi să înaintezi pe drumul intereselor tale. Ţi se pare o muncă de Sisif, ai lăsa totul şi ai pleca în weekend. Nu! Dacă laşi lucrurile acum, ai pierdut totul, aşa spun stelele şi ai face bine să le asculţi! Încerci un sentiment ciudat: unde este aurita ta superficialitate, unde sunt zăpezile de altă dată? Zăpezi? Ai puţintică răbdare, zăpadă este destulă, iarna este departe de a se termina!  

 

RAC   Se pare că nu eşti deloc convins că ceea ce faci astăzi este în interesul tău. Oferă-ţi o pauză, să reflectezi cum poţi aduce lucrurile în favoarea ta. Nu te grăbi, graba strică treaba!

Te paşte o depresie, o fundătură emoţională! Este momentul să faci un triaj al celor pe care chiar vrei să-i vezi, să te simţi bine în prezenţa lor. Evită pe negativişti, gen Georgia: „o să murim cu toţii!” Ei, Georgia este o prietenă a mea din State care mă anunţă zilnic că vine Sfârşitul Lumii!

 

LEU   Onorează promisiunile făcute. Supraveghează cu atenţie cheltuielile şi nu exagera. Nu lua decizii importante. O zi obositoare şi aglomerată.  Relaxeză-te seara, dar nu pleca la drum lung! Ai un atu în mânecă! Trebuie să-l joci când trebuie, la momentul potrivit, fără multe discuţii şi gânduri complicate. Gândim prea mult şi simţim prea puţin! Eşti în formă, ai un moral ridicat, aşa că nu ai probleme care să te ţină prea mult ocupat. Fă-ţi un altfel de program de vineri seara. Găseşte locuri alternative, noi, de distracţie şi lasă cumpărăturile sacrosante pentru altă zi!

                                                                            

FECIOARĂ   Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Capacitatea ta de a te exprima se traduce şi prin reciclarea unor idei vechi, sau emise de alţii, în concepte noi şi profitabile.

Reacţionezi corect, ca la carte, de aceea poţi să găseşti rezolvări fericite la problemele tale de la serviciu, sau de acasă. Reuşeşti să placi tuturor, plasezi complimente şi laude, chiar dacă ai vrea să spui “adevăruri”! Muşcă-ţi limba şi continuă să fii un ipocrit dulceag şi plăcut, acceptat de toată lumea!

 

BALANŢĂ   Trebuie să-ţi rezervi timp pentru familie. Implică-te mai mult în rezolvarea problemelor domestice, lăsând la o parte orice altceva. Solidaritatea familiei este o recompensă consistentă.

Nu lasa situaţia să-ţi scape de sub control, să te depăşească! Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Vine soarele şi pe strada ta, daca eşti cumpătat si faci provizii de rabdare. Cei din jur te acceptă, profita ca sa-ti promovezi cu tact interesele. Un aspect particular al conjuncturii astrologice iţi indică sa ai grija de propriile buzunare mai ales cind eşti în transportul în comun sau într-un magazin aglomerat.

 

SCORPION   Te întreci cu cineva, intri într-o competiţie! Atenţie, există un jucător pe care nu o să-l întreci niciodată: timpul! Vezi cum faci, cât te întinzi la vorbă, să nu intri în criză de timp! Astăzi ai o ocazie de parvenire socială, sau ceva se schimbă în relaţiile tale. Nu este obligatoriu să o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din viaţa ta, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese. Conjunctura iti indica ca ai toate sansele sa pierzi din vedere, sau sa uiti niste amanunte importante, care puteau sa-ti foloseasca in cursul unei discutii. Probabil că nici nu o să-ţi aminteşte despre ce este vorba!

 

SĂGETĂTOR  Astăzi, abordarea iscusită a situaţiei iti furnizeaza datele necesare rezolvarii. Ai probleme ceva mai grele în muncă.  Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu te bloca păgubos!

Astăzi nu te grăbi să schimbi ceva din rutina vieţii tale.  Conjunctura arată că poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc dar nu sunt indicate legăturile cu semnele de apă si pământ. Trebuie să acorzi mai multă atenţie şi timp vieţii de familie sau relaţiilor cu prietenii. Atenţie la cumpărături.  Limitează cheltuielile la strictul necesar şi evită, în această perioadă măcar, creditele şi împrumuturile. 

 

CAPRICORN   Ai nevoie de certitudini, garanţii, ca să te simţi în siguranţă. Nu judeca cu asprime pe cei din jurul tău, nu te repezi. Unele persoane pot întârzia din cauze obiective, meteo, de exemplu. Zi favorabilă relaţiilor umane, discuţiilor liniştite şi plăcute. Problemele cu nervozitatea și nelinistea pot fi usor rezolvate daca gandesti pozitiv, mananci alimente sanatoase şi… te culci devreme! Profita de configuraţia cosmică favorabilă și regăseşte-ţi echilibrul interior și pacea sufleteasca de care ai atata nevoie! Cumpărăturile în general si achizitionarea bunurilor de folosinta indelungata in special sunt favorizate astazi de configuratia planetelor.

 

VĂRSĂTOR   Eşti gata să faci faţă oricărei situaţii logice, iar cei din jurul tău au încredere în tine. Procentul de aberaţie utopică care se poate manifesta în viaţa ta, este în domeniul sentimental!

Te simţi în formă, cu sufletul vindecat şi cu poftă de viaţă. O oarecare presiune, cu sursă din partea familiei, sau a prietenilor, a celor dragi şi apropiaţi. Poţi să le faci pe plac! Astazi evita schimbarile bruste de program şi mai ales nu lăsa anturajul să aibă iniţiative păguboase. O zi prea aglomerata şi excesiv obositoare pentu gustul tau. Simti nevoia să fi lăsat in pace. Nicio sansa, doar seara, acasă, poti sa scapi şi să te simţi bine.

 

 

PEŞTI Eşti atent la tot ceea ce se întâmplă, mai ales dacă te interesează. Curios şi determinat, poţi să descoperi unele conexiuni interesante. Cunoaşterea este putere, mai ales în dragoste! Astăzi realizezi că au trecut şocurile şi trăirile intense, acum e loc de relaxare şi puţină reflecţie. De fapt ştii foarte bine ce-i de făcut, trebuie doar să aştepţi momentul potrivit… Nu te apuca să faci economii nefireşti, pentru că tot tu o să suferi. Raţiunea şi echilibrul au fost întodeauna cea mai bună politica economică. Succese, din nou neaşteptate, pentru că vin târziu, când nu te mai aşteptai, în muncă, carieră sau în familie.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: