26 ianuarie

 

Horoscop Pe 26 ianuarie s-au născut Paul Newman, Douglas MacArthur, Angela Davis, Roger Vadim, Nicolae Ceauşescu, Ion Cristinoiu, Iuliu Merca, Nicolae Balotă, Elisabeta Neculce-Carțiș, Constantin Platon, Grigore Zanc. Pe 27 ianuarie s-au născut Wolfgang Amadeus Mozart, Lewis Caroll, Elmore James, Nick Mason, Friedrich von Schelling,  Ilya Ehrenberg, William Randolph Hearst Jr., Edouard Lalo, Vasile Grigore, Dan Sergiu Hanganu, Andrei Pavel, Narcisa Suciu, Florin Piersic.

 

În calendarul creștin-ortodox, pe 26 ianuarie, sunt Sfinţii Xenofont, Maria, Arcadie şi Ioan, iar pe 27 ianuarie sunt Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur şi Sf. Marciana împărăteasa.

 

 

A doua zi a Filipilor de iarnă, 26 ianuarie, se serbează mai ales de tâmplari, dulgheri, tăietori de lemne. Se ţine de la miezul zilei pentru sănătate şi ca uneltele tăietoare să nu producă accidente. De astăzi şi până pe 7 februrie nu se împrumută nimic din casă. Nerespectarea interdicţiei atrage boală (bubele) şi pagubă.

 

A treia zi a Filipilor de iarnă, 27 ianuarie, se ţine pentru sănătatea copiilor, mai ales a copiilor mici. Femeile, tinerele mame, mătură prin casă cu mătura învelită în cârpe. Se ţine mai ales pentru ca bolile copilăriei să fie uşoare şi „dulci”. Dacă ziua cade duminica, cum este acum, se duc la biserică mici prăjituri făcute neapărat cu miere, ca să se îndulcească bolile copilăriei, să nu fie forme grave.

 

Tinerele mame nu trebuie să se atingă de zahărul industrial, care tradiţional, este malefic, în timp ce mierea naturală este benefică!

În unele cărţi de magie şi alchimie, pe care le am în bibliotecă, retranscrise şi iarăşi scrise şi adaptate, zahărul industrial, cristalizat, este denumit „cristalul alb al morţii”, iar mierea naturală, produsul harnicelor albine, „dulcele luminii solare”! Mierea nu are pic de zahăr, este un produs natural, are doar glucoză şi fructoză. Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă puteţi, să urmaţi sfatul lui Esculap, aşa cum se făcea în antichitate, să folosiţi pentru îndulcit numai mierea de albine. La cât zahăr se pune în toate, dar în toate produsele alimentare, este o precauţie necesară!

 

O să-i spun La Mulți Ani! lui Florin Piersic. Împlinește 83 de ani, mulți înainte! Acum, că a trecut de jumătatea vieții, îngerul are ce povesti. Lasați-l să vorbească, este ultimul Mare Actor, ultimul Unicorn.

 

Că tot am vorbit de lucruri dulci, ce este mai dulce decât o poveste frumoasă! Să vă spun povestea lui Harap Alb? Nu, cred că o să o spună el singur, povestea vieţii lui Harap Alb în Țara Spânilor.

 

Pe Harap Alb, adică pe Florin Piersic, l-am văzut prima dată, pe scenă în „Tragedia optimistă”, în anii 60’. La „Teatrul de Comedie” în spatele Poştei Române, astăzi Muzeul Naţional. Juca alături de Radu Beligan, într-o formă extraordinară, atunci şi de Marcela Rusu, aflată în vârful seducţiei artistice a unei femei frumoase şi inteligente, o actriţă fără pereche. Apoi l-am văzut în toate piesele şi filmele. Am fost, poate, cel mai fidel spectator. Când nu eram în ţară, făceam rost de înregistrarea filmului, sau a piesei, dar nu pierdeam nimic.

 

Un mare, un actor uriaş, ultimul mare actor în viaţă!

 

Dar, la fel ca şi Harap Alb, Florin Piersic era un magnet pentru peripeţii, care de care mai… interesante! Am fost martor la două dintre ele. Prima, tot în anii 60’. Tata, era pe atunci şeful Consiliului muzeelor şi făcea parte din Comitetul de cultură şi artă. Ba, era și interimar la Consiliul cinematografiei, că așa se mâncaseră între ei oamenii celei de a 7-a arte, că nu se putuse numi un șef!

 

Eu, după ce terminam şcoala, mă urcam în autobuzul 31 şi ajungeam la Casa Scânteii, unde avea biroul tata. Era un obicei al familiei ca fiul să-şi urmeze tatăl, ca să înveţe câte ceva, „să fure meseria”. Stăteam cuminte în biroul tatălui meu, pe un fotoliu, într-un colț, nu prea vizibil și ascultam cu luare aminte ce se vorbea acolo. Pe la ora 18, mergeam, pe jos, prin Parcul Herestrău, amândoi,  spre casă. Locuiam în zonă, pe Av. Ștefan Protopescu, numărul 7, Bloc C3, unul dintre blocurile turn de lângă patinoar. Vorbeam mult, îl întrebam pe tata de una şi de alta.

 

O dată, când am ajuns la tata în birou, acolo erau cei doi prieteni ai lui, care veneau săptămânal la noi acasă, uneori şi mai des, regizorul Liviu Ciulei şi actorul Lazăr Vrabie. Aduseseră cu ei un al treilea om de cultură și artă, pe Ion Popescu-Gopo. Nu ştiu ce au vorbit, nu l-am întrebat pe tata. Dar, când am intrat, tata era în picioare, roşu la faţă şi transpirat şi vorbea la telefon: „Da, tovarăşe secretar general, sigur că ştiu! Sigur, aveţi perfectă dreptate! Vă mulţumim din suflet că ne ajutaţi. Ştiţi cum este în cultură și artă, sunt mulţi invidioşi, mulţi geloşi, dar băiatul ăsta, Florin Piersic, este un înger, vă rugăm să daţi dispoziţie să-l lase în pace! Mulțumim, mulțumim mult de tot, nu o să vă dezamăgim!” Probabil că Florin nu ştie nici în ziua de astăzi de boroboaţa în care intrase şi din care l-au scos cei care îl admirau şi aveau încredere în el.

 

A doua încurcătură a fost ceva mai recentă. Lucram amândoi pe parte de comunicare, imagine și reclamă a unei firme evreieşti. Care, într-o zi, a dispărut, fără urmă, lăsându-ne cu buza umflată şi cu mai multe zeci de mii de dolari pagubă, cu oameni neplătiți și cu obligații personale. Eu i-am reclamat pe evrei lui Isaac Yaffe. Ştiam eu de ce. Avea Yaffe ceva militar, se simțea institutul, altfel un om de cultură și artă, mai rar ca el! Isaac a dat nişte telefoane, s-a certat cu unul şi cu altul pe limba lui şi apoi a oftat: „Măi Radule, măi, cine te-a pus să faci afaceri cu evreii? Iar despre Florin să ştii că-mi pare tare rău, este un înger!”

 

Florin Piersic este un înger! Un înger de 83 de ani, dar tot înger rămâne! A vrut, tot timpul, să ne aducă ceva frumos în viața noastră!

 

În noaptea asta o să-i trimit un SMS cu „La Mulţi Ani!” dar nu înainte de a mă uita la unul, sau două, dintre filmele lui. Oricum, le am pe toate! Neapărat la „Eliberarea”, osvobojdenie, parcă seria a 4-a, un film sovietic de excepţie, din punctul meu de vedere şi al Academiei americane de filme, cel mai bun documentar-artistic despre cel de al Doilea Război mondial, făcut începând din anul 1968. Producția a durat peste patru ani. Sigur, varianta sovietică a WW2. Florin Piersic are un rol dificil, cel al colonelului SS Otto Skorzeny. Susţin că a fost cea mai bună „impersonalizare” a sa, cel mai bun rol din domeniul film, un splendid recital de compoziție. Îngerul devenise un vultur austriac, cu o privire de oţel şi cu maniere impecabile de ofiţer prusac de elită. Florin a fost atât de Otto, încât parcă simţeam mirosul de unt, colonelul Skorzeny fiind un mare amator, din cauza unei copilării sărace, în care nu prea a mâncat unt.

 

Şi… lăsaţi-l să vorbească, pentru numele lui Dumnezeu, îngerul are ce să spună! Dar, în Țara Spânilor, a filmelor antinaționale, a prostituţiei artei pe bani și premii de la străini pentru defăimarea țării, a „vedetelor” de şantan, a vulgarităţii şi a prostiei, poate că lui Harap Alb îi este interzis să mai spună ce ştie!

 

Tare aș vrea să-i bat la poartă, cu o sticlă de șampanie franțuzească și o cutie de bomboane belgiene, la numărul 5, pe străduța aceea liniștită de lângă Someș, strada Copernicus, (ce coincidență astronomică), pe undeva, prin Cluj-Napoca, o căsuță modestă dar primitoare, mansardată, recent recondiționată, vopsită în galben și cu acoperiș modern, dar tot, în unele locuri, se simte mirosul de casă veche și așezată, de ardeleni liniștiți de modă veche. Tare aș vrea… dar anul acesta nu pot!

 

Să vă mai povestesc o ultimă amintire cu Florin Piersic. Eram în platou, în direct, cu el, la TVR. Povestea ceva, cu mult haz. Iuliana îl întrerupe, era emisiunea ei, pentru că venise rândul meu să spun horoscopul. Eu fac bine și turui tot horoscopul în 30 de secunde, aveam zece minute. Apoi spun că Florin spunea ceva mai interesant și că îi dau lui cele zece minute. Florin zice: Radule, te știu de mult, niciodată, cicoflendere, nu m-am îndoit că nu știi să apreciezi lucrurile bune!

 

Sper că este adevărat ceea ce cred eu, că fetele frumoase i-au ursit lui Florin să trăiască veşnic. Haideţi să verificăm împreună veşnicia, încet, încet, câte o zi, pentru că după ziua de astăzi, vine cu siguranţă, ziua de mâine, în definitiv, o altă zi!

 

☼      ♂      ♀

 

 

BERBEC Sâmbătă dimineaţa este mai aglomerată, dar seara pare relaxantă şi distractivă. Azi nu intra in discuţii cu Scorpionii sau Gemenii, în general cu semnele de apă şi aer, care pot să-ţi facă probleme. Sâmbătă amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.  A doua parte a perioadei, adică duminică, este mai bună. Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele sentimentale care trenează de ceva timp. Duminică, cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Mirări mari, dar pe măsură. Totuşi, o veste, o informaţie, ca un fulg de nea rătăcit, te înviorează. Seara plăcută, dar cu gândul în altă parte. Trebuie să dai consistenţă strategiei tale.

 

TAUR Configuraţia astrologică te avantajează în obţinerea iscusită a unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Foloseşte-le! Oare nu ai suferit destule decepţii şi trădări ?! Se pare că nu, pentru că sâmbătă intenţionezi să te legi din nou la cap fară să te doară. Mai multă reţinere şi prudenţă – ăsta este sfatul meu! Sâmbătă, o zi buna pentru activitati de rutina. Duminică călatoriile sunt bine aspectate, fie ca sunt mai lungi sau mai scurte. Dar poate că rămâi acasă, este mai prudent. Intalneşte-te cu oameni care ştiu bancuri bune, au o atitudine optimistă care să te faca sa te simti bine şi confortabil.

 

GEMENI Promisiunea succesului îţi dă aripi şi cu toate că te-ai pregătit în acest weekend pentru o activitate obişnuită, veştile îţi oferă motive pentru un efort sporit. Nu pleca la drum lung! Sâmbătă odihneşte-te mai mult şi evită discuţiile în contradictoriu, mai ales astăzi, când un vechi prieten te poate decepţiona – nu-i lăsa şansa să se facă de râs! Evita subiectele despre secretele altora, limiteaza-te la modul monden şi superficial de abordare a discuţiei si totul o sa fie bine, sau foarte bine. În general o confesiune schiţeză şi o viitoare bârfă sau intrigă. Duminică nu eşti deosebit de inspirat aşa că lasă bizanteriile pentru altă dată. Odihneşte-te, relaxează-te, dă curs comodităţii şi simte-te bine!

 

RAC Astăzi, în familie, ai o mare oportunitate să te faci remarcat. În registrul benefic, desigur. Profită de prilej şi organizează o perioadă plăcută de weekend, ca o sărbătoare de iarnă. Sâmbătă ai de făcut un serviciu unui prieten, serviciu pe care respectivul îl va aprecia şi va rămâne îndatorat, chiar dacă nu va arăta imediat acest lucru.  Duminică cruţă-te un pic. Aşteaptă rezultatele demersurilor trecute. Uneori trebuie sa apesi pe frana, alteori pe accelerator. Astazi – ambreiajul! Adică deconectează-te de la toate sursele de toxicitate, materială sau spirituală şi fă în aşa fel ca să fie sărbătoare în jurul tău!

 

LEU Sâmbăta aceasta, dacă nu poţi rezolva ceva, amână, dacă depinde de tine şi nu este ceva obligatoriu. Uneori situaţiile se rezolvă de la sine pentru Timpul găseşte cele mai bune soluţii! Sâmbătă gândeşte bine înainte de a face sau accepta ceva. Stelele arată că dacă stai bine-merci rezolvi mai multe probleme decât dacă te agiţi! În acest weekend din nou te nemultumeste un obiect mecanic sau electronic, sau serviciile unei persoane. Calitatea nu mai este ceea ce a fost candva! Dar nu te multumi cu expresia fatalista “asta este” ci încearcă, din greu, să obţi ce doreşti!

 

FECIOARĂ Eşti ca o floarea de cactus dăruită de stele cu spirit, bun simţ şi umor. Astăzi trebuie să renunţi la reţinere, şi să arăţi familiei, anturajului, prietenilor, calităţile tale deosebite.  Sâmbătă primesti o veste total lipsita de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic, sau cam aşa ceva. Sau poate unde peste tot este haos si dezordine… Duminică este bine să te trezeşti târziu şi să te culci devreme şi mai tot ce faci ar trebui sa-ti iasă. Sigur, să nu fie ilegal, imoral şi să nu îngraşe.

 

BALANŢĂ Astăzi, mai toată ziua ţi se dă dreptate. Tragi concluzia că nu ai pierdut timpul şi că experienţa contează! Domeniul sentimental este bine aspectat, aşa că poţi organiza o seară plăcută. Viata, care nu ține deloc, dar deloc, seama de micile noastre planuri si dorințe, impinge viitorul unde vrea ea. Cam asta este toată filosofia… Stelele arata că sâmbătă ar trebui sa treci printr-un mic necaz personal, si conform modului tau de a fi iti trebuie solitudine si putin timp ca sa te obisnuiesti cu noile date. Duminica este mai bună dacă lipsa de evenimente te mulţumeşte.

 

SCORPION Sâmbătă te doare capul din cauza discuţiilor fără rost. Parcă ar fi terapie de grup, nu o discuţie normală în familie sau cu prietenii. Dar seară bună, cu o întâlnire care îţi face plăcere. Perioada este buna, astrologic vorbind, dar trebuie neapărat să termini proiectele începute în casă, sau pentru casă. Nu uita că suntem ceea ce ştim! Iar pentru marea majoritate a populaţiei inseamnă ca sunt ceea ce văd ei la televizor! Duminică evită cheltuielile extravagante, iar stelele sunt foarte sigure să te sfătuiască sa nu călătoreşti sub niciun motiv.

 

SĂGETĂTOR O zi dedicată acţiunii, reacţiei, în domeniul sentimental. Acum, astăzi, trebuie să realizezi ce ţi-ai propus, cu tenacitate şi fără a ţine cont de comentariile „comice” ale prietenilor. Un drum necesar. Atentie la viteza, sigur, a maşinii, dar şi la viteza cu care iti programezi evenimentele! Nu te grabi inutil cand orice ora este bună. O veste buna si una… aşa şi aşa. Nu uita că ai nişte proprietăţi aici, sau aiurea, care au nevoie de atenţia ta. „Ochiul stapanului ingraşe turma de oi” – spune un proverb macedo-român. Iar daca nu ai nimic-nimic, nici o pisică acolo, eşti fericit că ai scapat de griji!

 

CAPRICORN Între tine şi reuşită mai este un obstacol, un prag de trecut. Cu toate că oboseala cronică te-a ajuns din urmă, continuă în acest weekend, dispui de o mare rezervă de energie pozitivă. O perioadă excelentă pentru finalizarea unor lucruri incepute, pentru înţelegeri strategice, în familie, cu partenerul, pe termen lung. Comunicarea ta este favorizata. Trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Asta te ajuta sa rezolvi multe probleme de imagine. Duminică ai vrea să te duci până la munte, dar pe de altă parte ai vrea să zaci în pat, la căldură şi cu pisica torcând hipnotic lângă tine! Parcă mai bine stai acasă!

 

VĂRSĂTOR Coordonatele zilei de sâmbătă trebuie să fie fermitatea şi politeţea, fie că eşti cu prietenii, fie acasă, sau în familie. Nu ceda nici în ruptul capului, ai dreptate şi stelele ştiu acest lucru. În acest weekend zodiacul tau este bine aspectat, mai ales in partea de “distracţii, petreceri şi pierdut timpul”. Şi cu norocul stai bine! Sigur, duminică, necazurile sunt tot cele pe care le stii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viaţă cotidiana.  In orice caz trebuie, cu orice preţ, să termini ceea ce ai inceput. Meru amâni, mai târziu, şi mai târziu. Atenţie să nu devină prea târziu!

 

PEŞTI Nu te avantajează lucrurile serioase, grave, sobre. Weekendul poate fi o zi de carnaval de iarnă, distrează-te, mai ales pe seară şi fă-i şi pe cei din jur să se relaxeze şi să zâmbească! Sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, asteapta confirmarile. Ai şi un drum de făcut la capătul căruia te aşteaptă o discuţie cu partenerul de viaţă despre casă, maşină, împrumuturi… Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta. Duminică, aspecte favorabile cu veşti bune de la prietenii, partenerii sau rude de la mare distanţă. Organizează mici distracţii şi mici petreceri-surpriză, ca în perioada sărbătorilor de iarnă!

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: