Editura Evenimentul si Capital

Gândiți, nu este greu și nu doare! Șapte vechi convingeri despre creier, care s-au dovedit ”fake news”. Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 10019 Vizualizari

Horoscop În perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva - se aşteaptă o încălzire trecătoare a timpului, care este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

Horoscop Pe 29 septembrie s-au născut Horatio Nelson, Enrico Fermi, Lech Walesa, Michelangelo Antonioni, Anita Ekberc, Silvio Berlusconi, Stanley Kramer, Jerry Lee Lewis, Ion Gheorghiu, Eudoxiu Hurmuzaki, Iorgu Iordan, Eugen Preda. Pe 30 septembrie s-au născut Euripide, Pompei, Deborah Kerr, Michel Aoun, Hans Geiger, David Oistrah, Udo Jürgens, Monica Bellucci, Iuri Liubimov, Martina Hingis, Constantin I. Brătescu, Ion Vova, Elie Wiesel, Dem Rădulescu, Ricky Dandel, Teodora Enache, Martin Cazacu, Andreea Răducan, Marius Urzică.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox pe 29 septembrie sunt Sfinţii: Chiriac Sihastrul, Trifon, Gudelia şi Petronia, iar pe 30 septembrie sunt Sfinţii: Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, Ripisima, Gaiani şi alte 32 de fecioare

Horoscop Luna septembrie se sfârșește bine, frumos într-o duminică, astfel că dă posibilitatea lunii octombrie (”a opta luna”, sa ne amintim ca demult, demult, anul începea la echinocțiul de primăvară, în luna martie, luna lui Marte) să înceapă frumos, bine, creștinește, de luni.

Tradiţional, în „Kalendar”, pe 29 septembrie: Mioi, Vara lui Mioi (Mihoi, Sân-Mihai), Chiriac, Nunta Oilor.

În perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva - se aşteaptă o încălzire trecătoare a timpului, care este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

Povestea spune că era un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

Când, ce să vezi, la marginea drumului, un moşneag, bătrân ca vremea. Lui Mioi i se face milă de moş şi îl ia cu el, în căruţă. Moşul-moş, bun de gură şi înţelept, îl trage de limbă pe săracul Mioi şi află ce-l durea. La o răscruce moşul zice să-l lase acolo. Aşa face Mioi, dar apoi se întoarce să-l întrebe pe bătrân de ce l-a lăsat acolo că nu era nicio casă, niciun sat. Dar, nici urmă de moş!

Apoi, un glas puternic de au început căluţii să necheze, puternic dar blând, i-a spus lui Mioi: „Pentru că ai dovedit milă faţă de Mine, şi Eu am milă faţă de tine. Ai două săptămâni de vreme bună ca să-ţi treieri grâul!”

Şi aşa a rămas de atunci, căci ceea ce face bunul Dumnezeu, apoi numai El poate să desfacă! (Olteanu, Muşlea-Bârlea).

De cad nucile şi ghindele înainte de Sân-Mioi, iarna este aproape, se spunea în popor.

Dragi lupi, padwani şi hobbiţi aţi fost minţiţi şi despre acest subiect: creierul domniilor voastre! Dar, probabil că dezinformarea este opera unor jurnalişti din Vest suficient de stupizi ca să răstălmăcescă declaraţiile oamenilor de ştiinţă, spune Rupert Murdoch. Din nefericire, în redacţiile din Occident nu mai există jurnalişti specializaţi de ştiinţă, tehnologie, economie etc – toată lumea se pricepe la orice - tot spusele miliardarului originar din Australia!

Aceasta este și părerea doamnei Nadia Medjad, doctor în medicină, neurolog şi “coach”. Ca să pună lucrurile la punct, a întocmit un “presse release” care a ajuns şi în posesia mea. L-am primit recent, dar din cauza treburilor și a oaspeţilor, nu am deschis DHL-ul decât astăzi. Acum vă fac parte și pe domnile voastre de ceea ce am citit, dar, pe scurt.

În primul rând să vă spun că, în funcţie de ceea ce gândim, simţim, facem – creierul se modifică în fiecare secundă. Doctoriţa spune de la început, să nu mai folosim formula “celule cenuşii” – gray cells. Aşa arată celulele creierului la autopsie, cenuşii, este vorba de celule moarte. Vii şi în funcţiune, au o frumoasă culoare roz!

Iată şi cele şapte idei preconcepute despre creier, combătute de doamna doctor:

 • Nu utilizăm decât puțin, sub 10% din capacitatea creierului”. Fals! Creierul funcţionează 100%. Nu în permanenţă, pentru că s-ar supraîncălzi, dar în suficient de multe cazuri. De fapt, creierul face o distribuire judicioasă a funcţionării diferitelor zone, operând o succesiune de faze mentale. În timpul somnului, creierul analizează, clasează şi arhivează, consolidează informaţiile într-o vastă „bibliotecă”! De aceea, somnul de calitate şi de durata necesară este absolut obligatoriu!
 • Eşti mai performant la 25, decât la 65 de ani”. Din nou, fals! Este adevărat că începem să pierdem neuroni de la vârsta de 18-20 de ani, la o rată enormă de 100.000 pe zi. Dar, din fericire, avem 86 de miliarde de neuroni, iar pierderile totale din timpul vieţii nu au nicio importanţă. Se poate ca procesul de gândire la tineri să fie mai rapid, au „hard disk-ul” aproape gol şi se ajunge la un rezultat mental mai redede decât un senior care are experienţă, disk-ul lui este aproape plin şi se gândeşte mai mult, analizează, compară, sintetizează. De cele mai multe ori soluţia seniorului este mai bună, iar a tânărului mai rapidă!
 • Când visezi cu ochii deschişi, creierul se odihneşte”. Cute, but wrooong, vorba celor doi căţei prostuţi! Creierul nu se odihneşte niciodată. În stare de reverie el clasează, ordonează, arhivează - cam ceea ce face în timpul somnului. Ţineţi bine minte – nu abordaţi lucrurile foarte grele cum ajungeţi la serviciu. Şi este obligatorie o pauză de cinci minute la fiecare 35 de minute de lucru intelectual. În plus, menţiunea mea, mai toţi lucrăm cu un monitor în faţă, la fiecare 15-20 minute este obligatoriu să vă dezlipiţi privirea de pe cristalele lichide şi să priviţi, undeva, în zare, la peste 50-60 de metri distanţă, cel puţin un minut. Altfel, orbiţi înainte de vreme!
 • Creierele logice iau cele mai bune decizii”. Din nou, fals! Cele mai bune decizii sunt rezultatul unei îmbinări fericite de emoţii şi logică. A demonstrat-o neurologul Antonio Damasio în cartea sa fundamentală din anul 1995, "L'erreur de Descartes". Emoţiile, care au sediul principal în emisfera dreaptă a creierului, dar se difuzeză oricând, sunt indispensabile când se pun în practică protocoalele mentale de adaptare la mediu, la găsirea unei soluţii. Altfel spus, emoţiile nu perurbă procesul gândirii, cum spunea anticul filosof grec, ci fac parte din el! Lucraţi mai mult pe inteligenţa emoţională, care are şi capacitatea de a descifra dorinţele ascunse ale tale şi ale celor din jur. Inteligenţa “logico-matematică” şi “lingvistică” sunt singurele care se dezvoltă în procesul de educaţie şi învăţământ, în Europa, SUA în lume. Dar, nu-i de ajuns...
 • Creatorii au emisfera dreaptă a creierului dominantă”. Nici vorbă! Cele două emisfere lucrează împreună, se coordonează, graţie punţii de legătură. Majoritatea acţiunilor şi proceselor mentale umane necesită conlucrarea dintre emisfera stângă, analitică şi raţională cu emisfera dreaptă, intuitivă şi globală. Un creator poate fi un bun matematician, care descoperă o nouă teoremă! Personal, am întâlnit contabili, ingineri, finanţişti care erau îngroziţi când i-am invitat să scrie la un jurnal, la ”Tinerama”. „Suntem oameni ai cifrelor, nu avem imaginaţie!” Este un clişeu păgubos, o superstiţie! Înlăturaţi stresul prin dezvoltarea creativităţii domniilor voastre. Haideţi, nu este greu, aveţi un creier întreg, nu doar o emisferă!
 • Când vrei, poţi! Este suficient să iei o hotărâre.” Creierul are o rezervă de energie foarte limitată, în cursul unei zile. Controlul cognitiv, exercitat de centrul executiv din cortexul prefrontal, serveşte la controlul emoţiilor şi blochează impulsurile noastre. Cu cât ne concentrăm mai mult pe o situaţie, cu atât creşte necesitatea de a decide şi se consumă enorm din stocul nostru de voinţă. Expediaţi repede deciziile care privesc detalii, lucrurile minore şi nu luaţi decizii importante pe seară, la sfârşitul zilei de muncă, când sunteţi deja obosiţi şi cu rezerva de energie a creierului aproape epuizată. S-au pierdut imperii din cauza unei hotărâri luate seara târziu, după discuții interminabile!
 • Ca să reuşeşti, trebuie să-ţi crape capul!” Adică să munceşti mult cu creierul. Nu neapărat. Este o superstiţie răspândită de angajatori. De cei rudimentari. Este necesar să se alterneze timpul de muncă intelectuală, cu creierul, cu multe pauze de reflecţie. Nici Arhimede nu a strigat „Evrika!” în faţa calculelor lui, ci pe când făcea baie! Pot să depun mărturie, am văzut la etajul şase al clădirii RAND din Santa Monica, un întreg compartiment, care... stătea şi se uita pe fereastră, sau în tavan, cu picioarele pe birou, pe care nu era nimic, nicio foaie, niciun laptop! Erau cei mai bine plătiţi angajaţi. Gânditorii!
 • PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Horoscop

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI