13 decembrie

 

Horoscop Pe 13 decembrie s-au născut  Karim Aga Khan IV, Gustave Flaubert, Heinrich Heine, Cristopher Plummer, Dick Van Dick, Ionel Perlea, Leonard, Mihai Cruceanu, Ovidiu Maitec.

 

Horoscop  În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Lucia, fecioara din Siracuza, Dosoftei, mitropolitul Moldovei, Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest.

 

Tradiţional, Sânmicoară, Sfânta Lucia. Este obiceiul ca în dimineaţa zilei de Sf. Lucia femeile şi fetele nu cos, ca să nu le doară ochii peste an. (Speranţia).

 

Tradiţii, superstiţii, obiceiuri. O poveste, spusă de Cornel Vulpe din Drajna de Sus, aruncă o altfel de lumină asupra Sfintei.

 

În vechime se întâmplau minuni. Se spune că prin Vrerea Domnului s-a zămislit fecioara Lucia. Ea era foarte curată la suflet şi scrierile vechi elineşti spun că… lumina! Da, că emana din trupul ei o lumină blândă şi caldă. Dar păgânii au vrut să stingă mica lumină, dovadă vie a Puterii Lui Iisus. Rănită fiind, fecioara nu s-a săvârşit decât după ce au venit preoţii şi au împărtăşit-o. Când sufletul a plecat la dreapta Tatălui corpul Sfintei a mai luminat odată foarte puternic, ca un fulger. Apoi a rămas în locul frumoasei şi luminoasei Lucia cea tânără, corpul zbârcit şi mic al unei babe de o sută de ani.

 

Poate unde Lucia vine de la “luce”, Lumină.

 

Lumină și căldură… sunt două dintre condițiile vieții! Apropiindu-ne de solstițiul de iarnă, întunericul și frigul devin permanențe cotidiene, începe iarna. Este normal și istoric ca lumea să-și pună întrebări despre viitor, despre anul ce va să vină. Așa că o să vă răspund aici, în rubrica mea din EVZ, la multele întrebări pe care mi le puneți. Unora le-am răspuns direct, altora nu o să le răspund niciodată, după cum bine știți nu fac horoscoape personale, din motive serioase și răspund numai la o întrebare.

 

 

O să discutăm puțin despre Mercur. Mercur are  domiciliul diurn în Gemeni și cel nocturn în Fecioară. Exil: Săgetător, Peşti. Creştere: Fecioară. Descreştere: Peşti. Hermes (Mercur la romani) este mesagerul zeilor, zburînd cu iuţeala gîndului din înaltul Olimp şi până în cel mai îndepărtat colţ al lumii, încălţat cu sandale înaripate şi purtînd în mîini caduceul – semnul solilor dat de Apollon – şi purtînd o pălărie cu boruri largi – Hermes este protectorul drumurilor şi al călătorilor, al negustorilor şi al hoţilor. El a inventat alfabetul, numerele, măsurile, învăţîndu-i apoi pe oameni cum să le folosească.

 

Este zeul elocvenţei, al înţelepciunii şi al dibăciei.

 

Grafic, Mercur este reprezentat printr-un cerc dispus între un semicerc şi o cruce simbolizînd comunicarea dintre suflet, spirit şi materie, principiul armonic şi inteligent al vieţii.

Cabalistic, Mercur este creditat ca simţul văzului Marelui Om Cosmic, fiind facultatea de a vedea, a percepe şi raţiona a umanităţii. Pe plan intelectual reprezintă inteligenţa şi guvernează percepţia.

Alegoric, Mercur este “comunicatorul, solul, mesagerul zeilor”, uneori reprezentat doar prin caduceu.

 

În zilele noastre, marea majoritate a astrologilor profesioniști din lume, cei care contează, crede că rolul lui Mercur este în creștere, datorită importanței comunicării, în cotidian. Omul este conectat prin tehnologie și primește o ploaie de informații, infinit mai multe ca acum cincizeci de ani, de exemplu.

 

De aceea se consideră că perioadele în care Mercur este retrograd, sunt nefavorabile, indicând vicii și erori de comunicare și de aici o mulțime de probleme. Din fericire, Mercur nu este retrograd nici multă vreme, nici de multe ori. În medie, cam în fiecare an, Mercur este retrograd cam două săptămâni, de trei-patru ori pe an.

 

În primăvara acestui an, la începutul lui aprilie, când Mercur era retrograd, am făcut o comunicare despre preponderența anuală a unor elemente în care Mercur este retrograd. Am avut grijă să fiu precis, clar și scurt, ca să nu provoc confuzii, doar Mercur era retrograd! Comunicarea a fost bine primită de comunitatea internațională.

 

De exemplu, în anul 2016, Mercur a fost retrograd de patru ori în zodiile: Capricorn, Taur, Fecioară și, din nou, Capricorn. Preponderența clară a elemntului pământ. În anul 2017 Mercur a fost retrograd tot de patru ori, în zodiile: Capricorn, Taur, Fecioară, Săgetător. Trei zodii de pământ, una de foc. Din nou preponderența elementului pământ. În anul 2018 Mercur a fost retrograd de trei ori în zodiile: Berbec, Leu, Săgetător. Preponderență clară a elementului foc.

 

În anul 2019 Mercur va fi retrograd de trei ori. Prima perioadă: 5-28 martie, în Zodia Peștilor. A doua perioadă: 7-31 iulie, începe în Leu și se sfârșește în Rac. A treia perioadă: 31 octombrie – 20 noiembrie în Scorpion. Preponderență clară a zodiilor de apă.

 

Cine să fie foarte atent ca să nu aibă necazuri în perioadele menționate mai sus? Cei născuți în zodiile de apă respective, dar și Gemenii și Fecioarele, Mercur este planeta lor guvernantă. Aceasta în principal, Mercur ”telefonează” prin aspectele care se stabilesc cu diferitele planete, care se află în alte zodii.

 

Putem specula că, în perioadele menționate, sau în cele adiacente, dar nu mai mari de o săptămână, pot fi posibile impasuri politice, mai toți care contează în politica românescă sunt semne de apă. Iar Herr Klaus Werner Johannis von Hermannstadt este Geamăn!

 

Am primit din State patru filme Sci-Fi, sau SF, făcute anul acesta. De o prostie sinistră, nu m-am putut uita decât câteva minute. Nu știu cum se cheamă, ca să vă avertizez, le-am șters repede de pe SSD, îmi ocupau loc degeaba. Scenarii mai tâmpite și actori mai stângaci nu am văzut în viața mea. Doar efectele VFX trezesc puțin interesul. Exces de tehnologie în dauna calităților umane. Oare cine se uită la astfel de filme?

 

Așa că o să mă uit la un film vechi și bun. Nu l-am văzut niciodată, nu l-am văzut la momentul lui, apoi timpul a trecut… ”Grease” un film-etalon cu John Travolta și Olivia Newton-John din anul 1978, sper să fie ceva frumos, cu tineri care se iubesc, cântă și dansează în lumină și soare! Nu știți povestea extraordinară a frumoasei și talentatei Olivia Newton-John, formidabila ei luptă cu cancerul? Iată, anul acesta a împlinit 70 de ani…

 

O să vă spun altădată povestea Oliviei, zile sunt destule, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

☼      ♂       ♀

 

 

BERBEC Astăzi eşti prea obosit, nu trebuie să te mai enervezi în plus! Este o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi aşa poţi găsi soluţia optimă problemelor tale. Astăzi evită noul şi mulţumeşte-te cu soluţiile verificate. O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi.

 

TAUR Ca rezultat al efortului trecut şi al hărniciei tale, astăzi ai o veste bună despre o posibilă îmbunătăţire a statutului tău la serviciu. Sau o veste bună despre familie, rude, prieteni. O nouă idee de afacere, o propunere interesantă sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoia unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât, mai ales, raporturile cu partenerii tăi, de afaceri sau sentimentali, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale?

 

GEMENI O zi bună în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie, profita de favorurile stelelor, cu bucurie şi optimism. Domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Poate cea mai bună zi a săptămînii în acest domeniu, al sentimentelor.  Cheltuielile făcute astăzi le vei numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate.

 

RAC  Astăzi este timpul să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă şi destăinuiri. Emoţional, este o perioadă nesigură şi încerci să compensezi prin adunarea de informaţii. Configuraţia astrologică îţi conferă un dar, dacă se poate spune aşa, a comunicării aproape telepatice şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun.

 

LEU Astăzi dedică ziua planurilor de viitor, fie că este vorba despre Crăciun, Anul Nou,  dar mai ales, după veştile primite, trebuie neapărat să-ţi amplifici, să îmbunătăţeşti relaţiile umane! Astăzi programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, adică în țara lui Caragiale: „asta-i via, asta-i gara!” Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.

 

FECIOARĂ Zi-lumină de muncă, foarte importantă pentru viitorul unui proiect sau al unei afaceri.  Tot ceea ce începi sau programezi în această zi de joi pot aduce rezultate bune pe termen lung. Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi aprobă ideile. Acest lucru, mai pe seară, timp în care poate vrei să mergi şi la un spectacol. 

 

BALANŢĂ Pentru vacanţa de Crăciun, fă din timp rezervările şi ia măsurile necesare ca perioada să fie o reuşită. Spre sfârşitul zilei te poţi interesa de prieteni şi rude, să mai schimbi o vorbă! Astăzi este o zi de activitate şi succes.  Ai, în sfîrşit, feed back-ul acţiunilor tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aşteptai din domeniul relaţiilor de afaceri si sociale şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Mănâncă raţional, la ore decente, respectă-ţi stomacul şi el te va servi cât va putea.

 

SCORPION  Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă iar tu te simţi bine. Dimineaţa e favorabilă unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, ai o mare putere de focalizare. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zâmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se pot aranja de la sine. Dacă conduci, adică dacă conduci un automobil, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

 

SĂGETĂTOR  Ai ceva de sărbătorit, poate este ziua ta de naştere, stelele s-au hotărît să pună capăt unei etape de efort şi-ti îndrumă paşii, mai spre seară, spre un loc unde te vei distra foarte bine! Dacă nu este ziua ta de naştere, limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională sau de propria bucătărie, birou sau living. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii.

 

CAPRICORN Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg”.  Ai o mică decepţie, dar poţi să salvezi situaţia. Temperează-ţi colegii prea focoşi, pe cei care se trezesc vorbind pe lângă subiect. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zâmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se vor aranja de la sine. Dacă conduci, adică dacă conduci un automobil, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

 

VĂRSĂTOR Nu prea ai spor, orice ai face. Oferă-ţi o pauză. Poate la o prăjitură, cu o prietenă şi cu vorbe multe. Seară plăcută, poate la un film nou, poate la sală, la bridge, sau în vizite. Alege! Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Nu da curs invitaţiei ci spune că eşti ocupat şi reprogrameză. După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte probleme. Pe plan emoţional, în amor tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. O zi obositoare, pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi, dar de fapt cu mai multe versiuni, care de care mai interesantă.

 

PEŞTI  Astăzi este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie în comunicare, altfel poți avea de pierdut. Trebuie, mai ales, să fii foarte clar, exlicit, în exprimarea sentimentelor. Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Dacă ai… cochilie! Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi.

 

horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop   horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop