James Cromwell este cunoscut nu doar pentru cariera sa de actor, ci şi pentru activitatea lui neobosită în favoarea drepturilor animalelor şi prin participarea sa la numeroase manifestaţii de protest care au dus de multe ori la arestarea sa.

De data aceasta, actorul a protestat la Universitatea Texas A&M din oraşul College Station, acuzată că realizează experimente pe câini în laborator ca parte a unei investigaţii ştiinţifice. James Cromwell a fost arestat, alături de o altă persană, pentru că a întrerupt o reuniune de consiliu a universităţii texane şi pentru tulburarea ordinii publice.

Motivul protestului sunt practicile utilizate de acest centru universitar pentru a împerechea câini bolnavi în cadrul unei cercetări medicale asupra distrofiei musculare.

Universitatea americană a pus capăt acestor practici în luna septembrie după mai mulţi ani de proteste, potrivit televiziunii KBTX, însă organizaţia PETA a anunţat că încă au loc experimente pe câini în acest centru şi a solicitat încetarea lor imediată.

„Texas A&M continuă să terorizeze exemplare de golden retriever şi alţi câini, deşi deceniile în care au avut loc astfel de experimente nu au dus la un tratament împotriva distrofiei musculare la oameni”, a declarat James Cromwell într-un comunicat.

Filmografia actorului James Cromwell, în vârstă de 79 de ani, nominalizat la Oscar pentru rolul său secundar din filmul Babe include interpretări în serialele The Young Pope şi American Horror Story, precum şi în lungmetrajul L.A. Confidential (1997).