Forțele de ordine au fost sever criticate după difuzarea unor imagini în care apărea un bărbat deghizat în Adolf Hitler și care a participat nestingherit la un festival de motociclete retro organizat în Augustusburg, în apropiere de Chemnitz (landul Saxonia, estul Germaniei).

În imaginile difuzate pe Twitter se poate vedea cum ”Hitler” este plimbat într-o motocicletă cu ataș, condusă de un bărbat îmbrăcat în uniformă de soldat al Wermacht-ului și purtând o cască din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Un polițist însărcinat cu asigurarea ordinii festivalului l-a fotografiat pe falsul Hitler, în timp ce lumea râdea, scrie AFP.

„Să de deghizezi într-o persoană responsabilă de genocid este de prost gust”, a denunțat șeful poliției din Saxonia, Michael Kretschmer, membru al partidului conservator al Angelei Merkel. „Un asemenea comportament este inacceptabil și nu se va mai repeta”, a adăugat el.

Polițistul care nu a intervenit a fost convocat ierarhic și „și-a recunoscut vina”.

Sancțiuni administrative interne ar putea fi luate împotriva acestuia în funcție de concluziile procuraturii cu privire la acest caz. Acesta din urmă trebuie să stabilească dacă apariția acestui fals Hitler constituie o tulburare a ordinii publice și chiar și o instigare la ură susceptibilă de sancțiuni penale.

1800 de motocicliști au participat la acest festival organizat în această regiune din fosta RDG, cunoscută pentru că găzduiește o importantă mișcare neonazistă.