Evenimentul ZileiEconomieHarta terenurilor agricole deținute de străini

Harta terenurilor agricole deținute de străini

Harta terenurilor agricole deținute de străini
În prezent, aproximativ un milion de hectare de teren agricol se află în proprietatea unor companii românești cu acționariat străin.

Terenurile agricole din România devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini. Din suprafața arabilă a României, de 9,4 milioane de hectare, 77.100 de hectare sunt deținute de numai zece companii cu capital străin, potrivit datelor furnizate EVZ de compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox. În total, investitorii străini au în proprietate un milion de hectare și alte aproximativ două milioane de hectare în arendă, astfel că aceștia controlează o treime din suprafața arabilă.

De la sud la nord

În fruntea topului companiilor cu capital străin care dețin teren agricol în România se situează grupul britanic Spearhead International. La începutul lunii, acesta a preluat trei companii românești, dobândind alte 1.680 de hectare de teren. În total, grupul deține aproximativ 17.700 de hectare.

De altfel, britanicii nu sunt singurii care au făcut achiziții luna aceasta. Fondul american de investiții Anholt Investment a preluat circa 6.000 de hectare de teren agricol, în județul Botoșani.

De ce sunt atractive terenurile

Investitorii străini sunt atrași atât de calitatea terenurilor din România, cât și de prețurile mult mai mici față de cele din alte țări europene. Un hectar de teren arabil fertil în România poate fi cumpărat cu până la 5.000 de euro, în vreme ce, în Germania sau Italia, prețul este şi de patru ori mai mare.

Însă, prețurile au crescut constant în ultimii ani. Numai din 2008 încoace, acestea s-au dublat, cele mai mari fiind înregistrate în zonele curtate de clienții străini. „Cumpărătorii de terenuri agricole sunt interesați în special de zonele sud-vestice, sudice și estice, unde și prețurile sunt mai mari în raport cu alte regiuni cu teren arabil”, arată Flavius Pop, consultant în cadrul DTZ Echinox.

Spre exemplu, cele mai mari prețuri s-au înregistrat în județul Timiș, unde suprafețe compacte de peste 100 de hectare s-au vândut cu 3.000-3.500 de euro/hectar.

Mai mult decât atât, străinii investesc în terenurile agricole din România și pentru a accesa fonduri europene, apreciază președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală vor putea fi acordate finanțări de circa opt miliarde de euro în perioada 2014-2020, iar investitorii străini au resursele necesare pentru a derula proiecte cu fonduri europene.

„Străinii vin cu bani, fi ind susținuți de propriile guverne și de bănci. Mulți vin în România pentru a accesa fonduri europene.”
LAURENȚIU BACIU, președinte LAPAR


Accesează: