Harta pandemiei. Omicron a scufundat în roșu închis întreaga Europă

Harta pandemiei. Omicron a scufundat în roșu închis întreaga Europă sursa: tovima.gr

După o perioadă în care pandemia de coronavirus s-a aflat în recesiune, situația s-a agravat în ultimele zile și numărul de infectări și decese a crescut.

După ce timp de mai multe săptămâni situația din România s-a îmbunătățit, cu unele zone aflate în categoria portocalie sau chiar verde, acum toată țara se află în categoria roșie.

Harta Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din această săptămână înregistrează o deteriorare a situației epidemiologice legate de COVID-19 în marea majoritate a regiunilor Uniunii Europene și Spațiului Economic European (SEE).

După ce timp de mai multe săptămâni situația din România s-a îmbunătățit, cu unele zone aflate în categoria portocalie sau chiar verde, acum toată țara se află în categoria roșie. Pe harta ECDC, care „fotografiază” situația epidemiologică din Europa, aproape întregul  continent este scufundat în „roșu” pe baza indicatorului compus, care include date despre cazurile de coronavirus, pozitivitate și ritmul de testare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grecia este în roșu închis

Cipru și Grecia rămân, pentru încă o săptămână, în categoria roșu închis. Cea mai mare parte a Poloniei, regiunile de est ale Ungariei și România sunt singurele regiuni care rămân în categoria roșie (și nu în roșu închis). Harta, publicată  combină datele privind rata de raportare a cazurilor, procentul testelor și procentul de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele 14 zile (în acest caz ultima săptămână a anului 2021 și prima săptămână a anului 2022).

De notat că această hartă nu înregistrează decesele sau spitalizările grave și nici nivelurile de vaccinare. De asemenea, nu se consemnează câte cazuri se datorează variantei Omicron. Zona portocalie este definită ca fiind țările sau regiunile în care numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile este sub 50 de cazuri la 100 de mii de locuitori, iar procentul de teste pozitive depășește 4%, sau în care numărul total de cazuri noi cazuri este între 50 și 75 de cazuri la 100 de mii de locuitori, iar procentul de teste pozitive depășește 1% sau în care numărul total de cazuri noi este între 75 și 200 de cazuri la 100 de mii de locuitori, iar procentul de teste pozitive este mai mic de 4%.

Procentul de teste pozitive depășește 4%

Zona roșie este definită ca fiind țările sau regiunile în care numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile este între 75 și 200 la 100 de mii de locuitori, iar procentul de teste pozitive depășește 4% sau dacă numărul de cazuri noi este de până la 500 de cazuri la 100 de mii de locuitori (după acest prag, țara intră în categoria „roșu intens”). Harta și datele aferente sunt publicate de ECDC în fiecare joi, susținând eforturile depuse pe baza unei propuneri în acest sens a Consiliului UE pentru coordonarea restricțiilor de liberă circlație cauzate de pandemie.

Hărțile se bazează pe cele mai recente date din baza de date trimise de statele membre către Sistemul European de Monitorizare (TESSy) până la miezul nopții de marți.

sursa: tovima.gr