Infectarea cu o formă ușoară COVID-19 poate avea efecte grave. Specialiștii lansează avertizări

Infectarea cu o formă ușoară COVID-19 poate avea efecte grave. Specialiștii lansează avertizăriSursa foto: Arhiva EVZ

Specialiștii au făcut multe studii pe baza virusului SARS-Cov-2, iar unele dintre ele au fost pentru a descoperi modul în care ne afectează acesta. Potrivit Universității Oxford din Marea Britanie, chiar și formele ușoare de infectare pot provoca problemele după recuperare. Pierderile de memorie și atenție pot fi unele efecte care se mențin de la șase, până la nouă luni.

Formele ușoare ale infectării cu COVID-19 nu sunt chiar atât de blânde pe cât credem noi. Specialiștii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au realizat un studiu și au demonstrat că ne putem confrunta cu unele probleme de sănătate pe o perioadă destul de lungă de timp, chiar până la nouă luni.

La studiu au participat 136 de pacienți care au trecut prin infectarea cu COVID-19, care nu au raportat simptome de lungă durată. Ei au fost rugați să rezolve mai multe exerciții pentru a le fi testate abilitățile cognitive și memoria. Rezultatele au arătat că aceste persoane au probleme de memorie și de atenție după mai multe luni de la recuperare.

Cercetătorii au analizat atent modul în care au răspuns participanții la exerciții și au constatat că aceștia au probleme semnificative în a-și aminti experiențe personale până la șase luni după infectare. Această problemă este cunoscută drept memorie episodică.

Rezultatele studiului de cercetare a arătat că nu doar memoria le-a fost afectată persoanelor infectate cu o formă ușoară de COVID-19. Participanții au prezentat și probleme în ași menține atenția până la nouă luni după infectare.

„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie.

Descoperirile noastre arată că oamenii pot experimenta unele consecinţe congnitive cronice luni de zile după infectare”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.

Cercetătorii au constatat în cadrul studiului că persoanele infectate care au prezentat probleme de memorie și atenția și-au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.

Studiul efectuat de Universitatea Oxford din Marea Britanie nu este singurul care a arătat cum ne afectează virusul SARS-Cov-2. Un alt studiu, efectuat în Italia și publicat în luna aprilie a anului trecut a descoperit de asemenea că măsurile de carantină ne afectează puternic modul în care procesăm și ne amintim informațiile.

Ne puteți urmări și pe Google News