Uitați de pandemie! Care sunt pericolele din acest an ce vor depăși Covid-19

Uitați de pandemie! Care sunt pericolele din acest an ce vor depăși Covid-19 Mulțime. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pericolele cibernetice sunt cea mai mare preocupare la nivel global în 2022, potrivit Allianz Risk Barometer. Amenințarea atacurilor de tip ransomware, a încălcării datelor sau a căderii internetului îngrijorează companiile chiar mai mult decât întreruperea afacerilor și a lanțului de aprovizionare, dezastrele naturale sau pandemia de Covid-19.

Atacurile cibernetice se află în fruntea barometrului de risc Allianz pentru a doua oară în istoria sondajului cu 44%, întreruperea afacerii coboară pe locul  doi cu 42%, iar catastrofele naturale ocupă locul trei cu 25%, față de locul șase în 2021. Schimbările climatice urcă pe locul șase (cu 17%), în timp ce focarul de pandemie scade pe locul patru cu 22%.

Sondajul anual de la Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) încorporează opiniile a 2.650 de experți din 89 de țări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri și experți în asigurări.

 Afacerile întrerupte, una din temerile cu factor de risc pentru  2022

„„Afacerea întreruptă” va rămâne probabil tema principală cu privire la risc în 2022”, rezumă CEO-ul AGCS, Joachim Mueller . „Pentru majoritatea companiilor, cea mai mare teamă este de a nu putea să-și producă produsele sau să-și livreze serviciile. 2021 a cunoscut niveluri fără precedent de perturbări, cauzate de diferiți factori declanșatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacurile cibernetice paralizante, impactul lanțului de aprovizionare, evenimente meteorologice legate de schimbările climatice, precum și problemele de producție legate de pandemie și blocajele din transport au făcut ravagii. Anul acesta promite doar o relaxare treptată a situației, deși nu pot fi excluse alte probleme legate de Covid-19” , a spus expertul.

Atacurile cibernetice, una dintre vulnerabilitățile anului 2022

„Ransomware-ul a devenit o afacere mare pentru criminalii cibernetici, care își perfecționează tactica, reducând barierele de intrare pentru un abonament de 40 USD și puține cunoștințe tehnologice. Comercializarea criminalității cibernetice facilitează exploatarea vulnerabilităților la scară masivă. Vom asista la mai multe atacuri împotriva lanțurilor de aprovizionare tehnologice și a infrastructurii critice”, explică Scott Sayce, Global Head of Cyber ​​la AGCS.

În top se află lipsa forței de muncă calificată

Lipsa forței de muncă calificate cu 13% este o nouă intrare în top 10 riscuri fiind pe locul nouă. Atragerea și păstrarea lucrătorilor a fost rareori mai dificilă. Respondenții clasifică acest lucru drept unul dintre primele cinci riscuri în inginerie, constructii, imobiliare, servicii publice și sectoare de asistență medicală și ca risc superior pentru transport.

Pregătirile pentru pandemie se îmbunătățesc

Izbucnire pandemie rămâne o preocupare majoră pentru companii, dar scade de la a poziţia a doua la a patra (deși sondajul a precedat apariția variantei Omicron). În timp ce criza Covid-19 continuă să umbrească perspectivele economice în multe industrii, în mod încurajator, întreprinderile simt că s-au adaptat bine. Majoritatea respondenților (80%) cred că sunt mai bine pregătiți pentru un incident viitor. Îmbunătățirea managementului continuității afacerii este principala acțiune pe care o întreprind companiile pentru a le face mai rezistente.

Creșterea catastrofelor naturale și schimbarea climei pe pozițiile a treia

Ultimii ani au arătat că frecvența și severitatea evenimentelor meteorologice cresc din cauza încălzirii globale. Pentru 2021, pierderile globale în caz de catastrofe asigurate au depășit cu mult 100 de miliarde de dolari – al patrulea cel mai mare an înregistrat. Uraganul Ida din SUA poate să fi fost cel mai costisitor, dar mai mult de jumătate din pierderi au venit din așa-numitele pericole secundare, cum ar fi inundații, ploi abundente, furtuni, tornade și chiar înghețuri, care pot fi adesea evenimente locale, dar din ce în ce mai costisitoare.

Printre exemple se numără furtuna Uri din Texas, sistemul meteorologic de joasă presiune Bernd, care a declanșat inundații catastrofale în Germania și țările Benelux, inundațiile puternice din Zhengzhou, China și valurile de căldură și incendiile de vegetație în Canada și California, se aratî în analiza agcs.allianz.