Evenimentul ZileiActualitateProiect favorabil medicilor care vor fi audiați de polițiști. Anunțul a fost făcut de Avocatul Poporului

Proiect favorabil medicilor care vor fi audiați de polițiști. Anunțul a fost făcut de Avocatul Poporului

Proiect favorabil medicilor care vor fi audiați de polițiști. Anunțul a fost făcut de Avocatul Poporului
Avocatul Poporului cere poliției ca, în cazul medicilor de la ATI, aceștia să fie audiați în cadrul anchetelor, la spital, pentru a putea acorda ajutor pacienților.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a afirmat că medicii de la Anestezie-Terapie Intensivă nu ar mai trebui audiați la secțiile de poliție ci ar trebui alocat personal din poliție, astfel încât audierile să se facă direct în spital, asta pentru a nu priva pacienții de asistență medicală.

Măsura pe care a propus-o Avocatul Poporului și îi vizează pe medicii de la ATI

„Referitor la procedurile de audiere a medicilor cu specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă în cadrul urmăririi penale, Avocatul Poporului a solicitat Direcției Generale de Poliție a Municipiului București să analizeze posibilitatea ca, față de situația excepțională generată de pandemia COVID-19 și de calitatea persoanelor a căror audiere se urmărește, să aibă în vedere și alte modalități de investigație, cum ar fi audierea la sediile instituțiilor spitalicești sau audierea on-line a acestora.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București ne-a comunicat, în esență, următoarele:

– Audierea prin videoconferinţă, în cursul urmăririi penale, a altor persoane în afara celor private de libertate (altele decât cele aflate în arest la domiciliu) nu este posibilă, această activitate fiind exclusă de reglementările Legii nr. 114/2021 (privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19). De asemenea, Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea efectuării audierilor în cursul urmăririi penale prin videoconferinţă;

– Audierea cadrelor medicale la sediile instituţiilor spitaliceşti, nu poate fi avută în vedere întrucât numărul poliţiştilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuţii în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus, numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat;

– Prezenţa poliţiştilor cu aceste atribuţii în toate unităţile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate, crește substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus.

„Recomandăm o modificare legislativă care să permită audierea părților și on-line în cadrul urmăririi penale”

Față de cele comunicate, considerăm că obligarea medicilor implicați în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de poliție, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectați cu noul coronavirus poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecințe asupra sănătății și chiar vieții pacienților.

Înțelegând greutățile cu care se confruntă Ministerul de Interne, recomandăm o modificare legislativă care să permită audierea părților și on-line în cadrul urmăririi penale, precum și o reconsiderare a distribuirii polițiștilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicați în combaterea pandemiei COVID”, a precizat Avocatul Poporului.


Accesează: