Breaking News! Renate Weber a renunţat la procesul cu Parlamentul

Breaking News! Renate Weber a renunţat la procesul cu ParlamentulSursa foto: Arhiva EvZ

Renate Weber a renunţat vineri la procesul cu parlamentarii care votaseră revocarea ei din funcţia de Avocat al Poporului.

Renate Weber a renunţat la procesul cu Parlamentul. Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au revocat-o la 16 iunie pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Deputaţii şi senatorii au votat proiectul de hotărâre cu 247 de voturi „pentru”, 32 ‘împotrivă’, în timp ce un parlamentar nu a votat.

Ulterior, ea a anunţat că acţionează Parlamentul în instanţă, aşa că a făcut o cerere de chemare în judecată în contradictoriu. Dosarul a fost înregistrat la data de 17 iunie, la Curtea de Apel București. Renate Weber a subliniat că a intrat în coliziune cu guvernul condus de Ludovic Orban în 2020 când a fost dată OUG prin care se permitea accesul spitalelor private la fondurile publice.

Când a fost întrebată de ce nu așteaptă verdictul de la Curtea Constituțională a României (CCR) după sesizarea PSD, Renate Weber a spus că demersurile făcute de Parlament în cazul instituției Avocatului Poporului sunt fără precedent. În cele din urmă, CCR a decis că revocarea din funcţie a Renatei Weber este neconstituţională.

Revocarea a atras atenţia Comisiei de la Veneţia

Avocatul Poporului atitudine scandalul Sibiu

După revocare, Comisia de la Veneţia a reacționat cu o scrisoare trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, dar şi preşedintei Senatului, Anca Dragu. În documentul citat a fost criticată revocarea Avocatului Poporului şi au fost cerute explicaţii legate de motivele juridice care au stat la baza acestei măsuri.

„Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, menționa Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția.

De asemenea, membrii Comisiei de la Veneția au completat că dezbaterea rapoartelor de activitate ale acestei instuţii reprezintă o bună practică, dar au dezaprobat modul în care s-a ajuns la revocare. S-a mai afirmat că era nevoie de identificarea unei culpe, a unei conduite necorespunzătoare sau a incapacităţii de exercitare a funcţiei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News