Evenimentul Zilei > Social > Harta arată unde se duce fiecare picătură de apă în Statele Unite. Un proiect care vrea să responsabilizeze oamenii
Harta arată unde se duce fiecare picătură de apă în Statele Unite. Un proiect care vrea să responsabilizeze oamenii

Harta arată unde se duce fiecare picătură de apă în Statele Unite. Un proiect care vrea să responsabilizeze oamenii

Majoritatea oamenilor se gândesc doar când nu au destulă sau dispare. Acum, pe măsură ce California și alte state din vestul SUA se îndreaptă spre o secetă severă și înrăutățită, o nouă hartă interactivă oferă o călătorie uluitoare, care arată de unde vine și ajunge apa din America, scrie publicația Mercury News.

Proiectul hărții se numește River Runner și permite oricui să facă clic pe orice loc în care ar cădea o picătură de ploaie în Statele Unite și apoi să-i urmeze calea prin bazine hidrografice, în pârâuri, râuri, lacuri și, în cele din urmă, în ocean.

„Proiectul are implicații asupra locului în care se îndreaptă poluarea noastră și a modului în care toată lumea trăiește în aval de altundeva”,  „Oamenii par a fi destul de surprinși de cât de departe călătorește apa (…) Suntem în amonte de mulți oameni. Modul în care scoateți apa sau ceea ce aruncați în ea afectează alte persoane. Bazinele noastre de apă sunt într-adevăr conectate. Micul pârâu de lângă tine se transformă în cele din urmă în râul Mississippi. ”a declarat Sam Learner, un dezvoltator web în vârstă de 27 de ani, care a construit harta.

Learner, care locuiește în Pittsburgh, Pennsylvania, a creeat harta (poate fi accesată aici) în nouă zile folosind baze de date masive ale agenției americane de studiu a pământului, US Geological Survey.

Harta care te face să vezi unde ajunge apa în 3D

Harta face zoom într-o topografie 3D detaliată care prezintă caracteristici naturale, clădiri, autostrăzi și alte repere. La sute și mii de km distanță Câteva clicuri și utilizatorii pot observa că ploaia care cade pe Muntele Diablo din regiunea Contra Costa curge 100 km spre Golful San Francisco.

Dar precipitațiile care cad în alte locuri fac o călătorie enormă, cum ar fi zăpada din Denver, care se topește și curge 3.800 km până la Golful Mexic, prin râul Platte, râul Missouri, râul Mississippi și Louisiana. Apa care se revarsă peste cascadele Yosemite curge pe distanța de aproape 400 km de la Valea Yosemite în josul râului Merced, prin Parcul Național Yosemite până la râul San Joaquin până la Golful San Francisco lângă Antiohia înainte de a curge în cele din urmă sub Podul Golden Gate (foto). Harta care îți arată unde se duce fiecare picătură de apă care cade în Statele Unite

Programatorul a spus că hidrologii au fost încântați să vadă proiectul open-source pe care l-a construit ca hobby și care a fost lansat luna trecută. Profesorii de liceu și facultate s-au arătat și ei interesați.

Sam Learner a mai construit proiecte similare de vizualizare a datelor pentru a arăta gradul de conduită necorespunzătoare a poliției din Philadelphia, despre evacuările din Cleveland, participarea la sporturi de liceu la nivel național și donațiile de campanie la alegerile din 2020.