O aplicație creată de o studentă din Cluj le-ar putea ușura viața bolnavilor de Alzheimer

O aplicație creată de o studentă din Cluj le-ar putea ușura viața bolnavilor de Alzheimer

Aceasta îl avertizează pe bolnav când trebuie să-și ia medicamentele, îi reamintește cine este, atunci când are probleme din cauza bolii, și îi arată și drumul spre casă. Autoarea, Diana Gîndilă-Comănel, care a studiat la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, a fost și premiată pentru invenția sa.

O tânără din Sibiu a realizat un proiect care ar putea avea un impact important în viața bolnavilor de Alzheimer. Este vorba de aplicația „ForgetMeNot”, care, instalată pe telefon, îl poate ajuta pe bolnav să își amintească drumul spre casă, cine este și ora la care trebuie să își ia medicația. Toate setările sunt efectuate de către îngrijitor, care, cu ajutorul aplicației, este în permanență în contact cu pacientul, monitorizândul și știind exact unde se află.

Diana Gîndilă-Comănel are 22 de ani și este din Sibiu. A absolvit Facultatea de Informatică, secția Germană, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, acolo unde și-a prezentat și proiectul la lucrarea de licență.

„Am studiat de mică în germană, ca limbă maternă, inclusiv la facultate, deoarece sunt absolventă la facultatea UBB Infromatică secția germană. Înclinația mea spre informatică se datorează mai mult faptului că îmi place și sunt bună în gândirea logică și matematică, îmi place să găsesc soluții tehnice la proleme teoretice, îmi place să plec de la dezvoltarea unei idei și să ajung la implementarea ei”, a povestit tânăra, în exclusivitate pentru EVZ.

 

Motivația: să ajute oamenii

Dar de unde a plecat ideea de a face o astfel de aplicație? „În primul rând, motivația mea se bazează pe mai multe puncte. Medicina și domeniul sănătății au fost mereu un subiect de interes pentru mine. Când am gândit ideea de licență, am vrut să fie un proiect de pasiune și personal, nu doar o lucrare de licență. De aceea mi-am dorit să fac o aplicație utilă, care are ca scop să ajute oamenii, să aducă un plus societății”, a continuat Diana Gîndilă-Comănel.

Afecțiunea pentru care a gândit aplicația este una care, practic, îi face pe suferinzi să uite lucruri esențiale, precum propriul nume, unde locuiesc și că sunt bolnavi, așa că ar trebui să-și ia medicamentele.

„Alzheimer este o boală destul de cunoscută, pentru care, în momentul de față, nu există un tratament. Am cunoștiințe ale căror rude suferă de această boală, știu cât de greu este să trăiești cu ea și cât de greu le este și celor din jurul acestor pacienți”, a explicat tânăra.

Ideea ei vine în sprijinul suferinzilor exact din acest punct de vedere. „Aplicația în sine nu este văzută ca un tratament, ci ca un ajutor. Ea susține comunicarea între pacient și îngrijitorul său. Este o aplicație pentru faza incipientă a bolii, când pacientul are doar momente în care se pierde sau își pierde cunoștiința, dar în mare parte este conștient”, detaliază tânăra.

 

Cum este structurată

„ForgetMeNot este structurată pe două interfețe. Login-ul este comun și se face cu Google. De ce? Pentru că orice utilizator de Android care are acces la Google Play, deține și un cont de Google. Iar logarea nu necesită username și parolă. Interfața îngrijitorului este mai complexă. Aceasta îi oferă vizualizarea în timp real a locației pacientului pe hartă. De asemenea, dacă se depășește safe zone-ul (adica 1 kilometru distanță de adresa casei, n.r.), îngrijitorul va primi un mesaj în care este semnalat de acest lucru. Îngrijitorul poate să trimită mesaje pacientului și să primească mesaje automate de la pacient cu acțiunile făcute în aplicație de către acesta”, explică Diana Gîndilă-Comănel.

Îi amintește să-și ia medicamentele

La fel de important e că această aplicație poate să îi reamintească bolnavului când trebuie să-și ia medicația, dacă este setată astfel.

„Pacientul poate să vadă medicația pe acea zi. De asemenea, există și informațiile generale despre el, care au fost setate de către îngrijitor. În cazul în care cineva găsește pacientul și îi vede telefonul (există mereu o notificare pe ecran legat de aplicație și cu un mesaj să fie utilizată pentru ajutor), să vadă informațiile generale și să îl ajute să fie identificat mai ușor”.

Dar nu e singura opțiune disponibilă. „Și să îi seteze niște informații generale, care pot fi văzute de către pacient. Interfața pacientului este mult mai simplistă, butoane mari, cu poze sugestive și texte clare despre ce face fiecare buton. Una dintre cele mai importante funcționalitati este cea a butonului „Press here to go home” („Apasă aici ca să te duci acasă”, n.r.). Acest buton duce la hărți și din locația curentă, se calculează drumul spre casă și este afișată pe hartă. În același timp se trimite un mesaj către îngrijitor cu faptul că pacientul nu mai știe drumul spre casă. Există un buton pe care, dacă se apasă, se sună automat numărul setat de către îngrijitor”, arată inventatoarea.

Ce face pacientul și ce face îngrijitorul

„Pacientul nu face nicio setare, are doar funcționalitățile de bază, nu este nevoie să se încarce interfața cu prea multe informații, deoarece acest lucru ar îngreuna utilizarea aplicației la adevăratul potențial și scop. În mare, cam acesta este conceptul. Pacientul primește în faza incipientă libertatea să facă lucruri banale, pe care le făcea înainte ca boala să se instaleze în organism. Iar îngrijitorul este mai liniștit și poate să îi ofere această libertate, având totuși siguranța că știe, în caz de orice, să îl găsească”, explică Diana Gîndilă-Comănel.

Iar aplicația poate fi adaptată și pentru alte afecțiuni cu același tipic. „Da, și pentru pacienți care suferă de demență, în general, sau persoane cu Sindromul Down. Aplicabilitatea se poate extinde la mai multe tipuri de pacienți. Este primul proiect. Și, în primul rând, aș dori să dezvolt mai departe această aplicație, să o rafinez, ca să poată fi utilizată cu adevărat. Iar mai apoi, de ce nu? Aș vrea să dezvolt și alte aplicații de genul ei, în acest domeniu. Momentan am fost premiată de trei firme din Cluj pentru lucrarea de licență: MHP, Evozon si Fortech. Proiectul este destul de nou implementat și încă la început. Abia acum începe lumea să afle de el”, conchide tânăra.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News