Editura Evenimentul si Capital

Haos total cu polițele RCA

Dacă lucrurile nu vor ieşi cum vor ei, transportatorii o vor lua de la capăt cu protestele FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 0 Comentarii | 613 Vizualizari

Atât Guvernul, cât şi Parlamentul vor să reglementeze piața asigurărilor auto obligatoriii, dar prevederile nu sunt clare şi uneori chiar se bat cap în cap. Colac peste pupăză, a picat şi softul fără de care nu se pot emite polițele RCA

Varianta publicată luni seară în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență pentru limitarea prețurilor la primele RCA a apărut cu o eroare exact la un articol esențial. În plus, deşi s-a zis că va plafona prețurile pe o perioadă de şase luni, în realitate actul normativ a lăsat loc interpretărilor. Punctul cheie este Articolul 18 al ordonanței, aliniatul (2), care spune că „pentru o perioadă de 6 luni (...), Autoritatea de Supraveghere Financiară va calcula un tarif de referință, cu caracter orientativ, trimestrial”. Transportatorii s-au declarat extrem de nemulțumiți de aceste neclarități. „De la orientativ până la a avea caracter obligatoriu este o distanță uriașă. Dacă ordonanța a ieșit în forma asta, asiguratorii vor depăși plafoanele și, atunci, ce am făcut?”, a declarat Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport. Ulterior, Ministerul Finanțelor, ASF şi Consiliul Concurenței au ieşit cu explicații.

Clarificările oficiale

Concluzia a fost că, în termen de 30 de zile, ASF va publica tarifele maximale pentru o perioadă de şase luni. Aceste prețuri vor intra în vigoare după aprobarea lor prin hotărâre de guvern, cu avizul Consiliului Concurenței. Când se va întâmpla acest lucru, nu e cert încă: în intervalul celor 30 de zile sau după? După expirarea celor şase luni, vor exista tarife orientative, pentru încă alte şase luni. Aspectul este foarte important, pentru că actualele prețuri la RCA sunt uriaşe.

Pe de altă parte, problemele nu se opresc aici. În plus față de ce a aprobat Guvernul, şi Parlamentul are propriul proiect legislativ de reglementare a pieței asigurărilor.

Cu stângu-n dreptul

Transportatorii au acuzat că proiectul a fost introdus spre aprobare în procedură de urgență în plen, deşi nu a existat o dezbatere publică pe marginea lui. În plus, legea ar anula unele prevederi aprobate de Guvern prin OUG, cum ar fi posibilitatea încheierii polițelor RCA pe o lună. „În proiectul de lege scrie că după un an, ASF va hotărî dacă polițele se vor emite lunar sau din 6 în 6 luni”, ne-a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, confederație a transportatorilor autorizați.

El se mai plânge că din textul legii au fost scoase unele prevederi agreate în primă fază cu transportatorii. „Inițial, s-a discutat să existe şi un jucător cu capital de stat, EximAsig, care să intervină pe piața asigurărilor RCA când o ia razna. În fiecare țară există societăți cu capital de stat şi nu mai lasă privații să joace cum vor ei”, a spus Ştefănescu.

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI