Evenimentul Zilei > Politica > Hans Klemm: SUA intenţionează să-i susţină în totalitate pe Iohannis, Cioloş şi guvernul său
Hans Klemm: SUA intenţionează să-i susţină în totalitate pe Iohannis, Cioloş şi guvernul său

Hans Klemm: SUA intenţionează să-i susţină în totalitate pe Iohannis, Cioloş şi guvernul său

SUA intenţionează să-i susţină în totalitate pe preşedintele Iohannis, prim-ministrul Cioloş şi guvernul său, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, într-un interviu acordat postului Digi24, exprimându-şi speranţa că instituţiile româneşti vor oferi oamenii pe care i-a cerut strada.

 În debutul discuţiei, făcând referire la incendiul din Colectiv, Klemm a spus că reacţia românilor la această tragedie a fost "extrem de inspiraţională". "Zeci de mii de oamenii au ieşit în stradă, foarte paşnici, în spiritul implicării civice, pentru a-şi exprima speranţele pentru o Românie mai prosperă, care nu este coruptă, care are o administraţie publică transparentă şi atentă la nevoile cetăţenilor, o Românie care seamănă mai mult cu restul Europei, o Europă prosperă şi în pace. Preşedintele Iohannis a luat apoi măsuri pentru instalarea unui nou guvern. Statele Unite intenţionează să-i susţină în totalitate pe preşedintele Iohannis, prim-ministrul Cioloş şi guvernul său", a afirmat diplomatul american în interviul difuzat sâmbătă seara, potrivit Mediafax.

El şi-a exprimat speranţa că schimbarea survenită va aduce România într-o direcţie mai bună. ''Vom rămâne un puternic aliat, partener şi prieten al României. Cred că acum există mari speranţe că România va intra pe o direcţie nouă, mai pozitivă, dar acest lucru cere timp şi va fi nevoie de sprijinul românilor. Vom vedea şi trebuie să sperăm în continuare că instituţiile româneşti vor oferi oamenii pe care i-a cerut strada în noiembrie'', a subliniat ambasadorul SUA.

În opinia sa, prioritatea României este asigurarea unei creşteri economice sustenabile, iar corupţia şi lipsa infrastructurii sunt principalele vulnerabilităţi. "În aceste eforturi, corupţia este, aşa cum aţi menţionat, un obstacol. SUA au susţinut foarte puternic lupta României împotriva corupţiei şi cred că s-au făcut eforturi semnificative în această direcţie în ultimii ani, prin acordarea de resurse procurorilor şi măsuri de asigurare a unui sistem judiciar independent şi o respectare deplină a statului de drept. Alte obstacole includ infrastructura. Am călătorit puţin prin România. Unele dintre şosele sunt excelente, îmi aduc aminte de autostrăzile din Germania, însă mai este nevoie de multe eforturi pentru a lega infrastructura rutieră, feroviară şi energetică a României cu cea a restului Europei. Folosirea eficientă a resurselor disponibile României prin fonduri europene este, cred eu, vitală. Apoi, ascultându-i pe oamenii de afaceri români, americani şi străini, un alt domeniu care merită atenţie, iar guvernul Cioloş i-o acordă, este administraţia publică, asigurarea eficienţei, receptivităţii, transparenţei acesteia şi a utilizării resurselor disponibile provenite atât de la contribuabilii români, cât şi de la Uniunea Europeană, în cel mai eficient mod cu putinţă", a declarat Klemm.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.