În plină pandemie de Coronavirus, subiectul „COVID-19” a adus în căsuțele de e-mail ale utilizatorilor o serie de mesaje tematice  – „oferte” de materiale de protecție, „campanii” în sprijinul găsirii de vaccin/tratament, „mesaje cu recomandări exclusive” de la organizații de notorietate etc.

În fapt, hackerii lansează aceste campaniiși oferte în încercarea de a obținerii datelor personale cu ajutorul cărora pot goli conturile utilizatorilor sau îi păcălesc pe aceștia să plătească sume de bani în conturile lor.

Poliția Română transmite că toate acestea au în comun încercări de phishing prin care expeditorii încearcă să obțină informații personale, informații de pe carduri și alte date asemenea acestora, în scopul fraudării, ori să infecteze dispozitivele de acces la internet cu programe malware.

 

Phishing-ul reprezintă mesaje nesolicitate, care provin din surse necunoscute sau care conțin anexe sau link-uri, pe care trebuie să le accesăm, pentru a „prinde oferta”…ori aflarea de „informații exclusive”.

 

Spcialiștii din Poliția Română au stabilit: „Monitorizarea înregistrărilor de domenii web, care au în denumire termenii coronavirus/covid, a condus la concluzia că majoritatea sunt implicate în campanii malițioase”.

 

Multe dintre ele, precizează oamenii legii, încearcă să exploateze notorietatea unor organizații – NATO, ONU, Organizația Mondială a Sănătății, etc.

 

„Ceea ce ar trebui să facem este să nu accesăm atașamentele sau link-urile atât de bine evidențiate în mesajele în cauză sau să verificăm informația din alte surse. Trebuie să știm că simpla atașare sau folosire a unei sigle cunoscute nu arată că un mesaj sau  expeditorul lui acționează legal. Doar pentru că un atașament arată ca un document PDF sau word, nu înseamnă că așa și este ori că este sigur și nu conține malware”, precizează Poliția Română.