Evenimentul Zilei > International > HABERLER: 16 ţări cu misiuni diplomatice în Irak reclamă „folosirea excesivă a forţei” faţă de demonstranţi
HABERLER: 16 ţări cu misiuni diplomatice în Irak  reclamă „folosirea excesivă a forţei” faţă de demonstranţi

HABERLER: 16 ţări cu misiuni diplomatice în Irak reclamă „folosirea excesivă a forţei” faţă de demonstranţi

16 ţări care au reprezentanţe diplomatice în Irak, printre care SUA, Anglia şi Franţa, reacţionează faţă de "folosirea excesivă a forţei" împotriva demonstranţilor şi solicită demararea unei anchete pentru identificarea şi sancţionarea celor responsabili.

Reprezentanţele diplomatice din Irak ale SUA, Germaniei, Republicii Cehia, Finlandei, Franţei, Croaţiei, Olandei, Angliei, Spaniei, Suediei, Italiei, Canadei, Ungariei, Norvegiei, Poloniei şi României au remis o declaraţie comună în care condamnă cu fermitate violenţa disproporţionată folosită împotriva demonstranţilor.

În declaraţie se arată: „Condamnăm cu fermitate faptul că utilizarea excesivă de forţă de către serviciile irakiene de securitate împotriva demonstraţiilor paşnice care continuă din 24 ianuarie în oraşele Bagdad, Nassiria şi Basra s-a soldat cu decese”.

Documentul subliniază faptul că, în pofida promisiunilor făcute de guvern, forţele irakiene de securitate au deschis focul asupra protestatarilor cu muniţie reală şi că s-au înregistrat numeroşi morţi şi răniţi iar unele persoane au fost răpite.

În declaraţie se face apel la „Respectarea dreptului la întruniri şi demonstraţii paşnice, prevăzut de constituţia irakiană,şi la demararea unei anchete în legătură cu cele 500 de persoane care şi-au pierdut viaţa în cursul demonstraţiilor, din luna octombrie până în prezent”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: