Evenimentul Zilei > International > HA’ARETZ: Membri ai Jihadului Islamic morţi în urma atacurilor israeliene de lângă Damasc după ciocnirile din Gaza
HA’ARETZ: Membri ai Jihadului Islamic morţi în urma atacurilor israeliene  de lângă Damasc după ciocnirile din Gaza

HA’ARETZ: Membri ai Jihadului Islamic morţi în urma atacurilor israeliene de lângă Damasc după ciocnirile din Gaza

O grupare din Gaza confirmă doi morţi. O organizaţie siriană afirmă că au mai fost omorâţi şi patru membri ai miliţiilor pro-iraniene. Palestinienii din Gaza raportează patru răniţi. Din Fâşia Gaza au fost lansate 26 de rachete. Localitatea Ashkelon deschide adăposturi publice, închide şcolile şi suspendă manifestările publice

Luni, Jihadul Islamic a confirmat că doi oameni de-ai săi au murit în urma bombardamentelor israeliene lansate asupra unor obiective ale organizaţiei din Siria. Se spune că una dintre victime este un cetăţean sirian, dar identitatea celorlalţi a rămas deocamdată necunoscută.

Duminică noaptea, forţele de apărare israeliene au bombardat diverse obiective din Fâşia Gaza şi din Siria după ce Jihadul Islamic a lansat un adevărat „baraj” de rachete în sudul Israelului din cauza morţii unui combatant de-al său despre care israelienii spun că a fost surprins montând explozibil într-o groapă de la frontiera Gazei.

„Avioanele de luptă israeliene au atacat obiective ale teroriştilor din Jihadul Islamic de la sud de Damasc, precum şi de-a lungul Fâşiei Gaza”, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), el adăugând că un avion israelian a bombardat o celulă a Jihadului Islamic din Fâşia Gaza în timp ce aceasta se pregătea să lanseze atacuri cu rachete asupra Israelului.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a precizat că au fost răniţi patru palestinieni, dar nu a oferit şi alte detalii.

Abu Hamza, purtătorul de cuvânt al facţiunii militare a Jihadului Islamic, a promis o ripostă. „Agresiunea din Damasc a Israelului şi uciderea a doi dintre luptătorii noştri nu poate fi trecută cu vederea şi nu va fi lăsată fără ripostă”, a spus el într-o declaraţie.

Armata siriană a anunţat că avioanele israeliene au lansat atacuri din afara spaţiului aerian sirian, fiind vizate nişte obiective din jurul Damascului, după cum a transmis agenţia oficială de presă SANA.

Potrivit unui anunţ al armatei israeliene făcut în zorii zilei de luni, în urma acestor evenimente, principalele drumuri din apropierea Fâşiei Gaza au fost blocate.

În plus, Comandamentul de Front Intern a anunţat închiderea unor şcoli din sudul Israelului, astfel încât aproximativ 55.000 de elevi vor rămâne acasă.

Din oraşul Ashkelon s-a anunţat că primarul a ordonat deschiderea unor adăposturi publice şi suspendarea oricăror activităţi şi evenimente din centrele comunale. Oraşul a anunţat şi el închiderea şcolilor.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că numărul forţelor de securitate din sudul Israelului va fi sporit. Poliţia a precizat că s-a făcut o evaluare a situaţiei.

Benny Gantz, preşedintele partidului Kahol Lavan (Albastru şi Alb), principalul adversar al lui Netanyahu la alegerile de pe 2 martie, a reacţionat în urma incidentelor, criticându-l dur pe premier. „Guvernul Israelului este ostaticul organizaţiei Hamas”, a spus el. „Haniyeh (Ismail Abdel Salam Ahmed Haniyeh, lider al organizaţiei Hamas – n. red.) îl stoarce de bani pe Netanyahu, iar el îi trimite valize pline cu dolari”.

Articol de Yaniv Kubovich

Traducerea: Alexandru Danga – RADOR