Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul de la Varşovia preia bănci străine, pentru a “re-poloniza” sectorul bancar
Guvernul de la Varşovia preia bănci străine, pentru a “re-poloniza” sectorul bancar

Guvernul de la Varşovia preia bănci străine, pentru a “re-poloniza” sectorul bancar

Pentru a-şi majora controlul asupra sectorului bancar, Polonia se concentrează acum pe preluarea subsidiarei locale a UniCredit - Bank Pekao - a afirmat ieri ministrul polonez de Finanţe, Dawid Jackiewicz, transmite agenţia Bloomberg, potrivit Agerpres.

UniCredit şi Raiffeisen iau în considerare vânzarea subsidiarelor lor din Polonia pentru a-şi majora capitalul, acţionând astfel în avantajul Guvernului de la Varşovia, care vrea să-şi extindă rolul în economie şi să încheie ceea ce a numit “exploatarea polonezilor” de către bănci, care sunt în special subsidiare ale instituţiilor de creditare din Europa Occidentală. 

Noua taxă pe bănci impusă în Polonia şi ratele scăzute ale dobânzilor au provocat dificultăţi băncilor mai mici. Guvernul de la Varşovia vrea ca băncile de stat să-şi majoreze cota de piaţă prin preluări. Partidul conservator Lege şi Justiţie, care a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie, a promis că va creşte controlul statului asupra economiei şi că va încerca să “re-polonizeze” sectorul bancar, dominat în prezent de investitorii străini – inclusiv Banco Santander SA, Commerzbank AG, ING Groep NV şi Citigroup – care deţin aproximativ 60% din active. Dacă firmele poloneze achiziţionează Pekao, se va îndeplini obiectivul Guvernului de a reduce acest procentaj la 50%. 

Recent, directorul financiar al Raiffeisen Bank International, Martin Gruell, declara că grupul austriac intenţionează să-şi vândă divizia din Polonia (Polbank) unei bănci listate în Polonia, după ce o va separa de portofoliul de credite în franci elveţieni.