Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul dă bani, dar nu poate deschide noi secții de vot în diaspora
Guvernul dă bani, dar nu poate deschide noi secții de vot în diaspora

Guvernul dă bani, dar nu poate deschide noi secții de vot în diaspora

Executivul a suplimentat cu 1,5 milioane de lei bugetul Ministerului de Externe pentru turul doi al prezidențialelor.

Sub presiunea numeroaselor manifestații care cer ca românilor din diaspora să li se asigure condiții de vot, guvernnul Ponta și Ministerul de Externe a luat, ieri, mai multe măsuri. Într-un gest care se vrea simbolic, însuși ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu va pleca la Paris și va vota acolo. Totuși, principala revendicare a alegătorilor de peste hotare, deschiderea unor noi secții de votare, nu a fost îndeplinită.

Emiterea unei OUG, neconstituțională

Ministrulde Externe susține că nu are bază legală pentru o astfel de măsură, iar premierul Ponta afirmă că emiterea unei Ordonanțe de Urgență ar fi neconstituțională. „Evenimentul zilei” vă prezintă măsurile luate de Guvern, după ce ministrul de Externe, Titus Corlățean, a demisionat ca urmare a scandalului generat de votul în diaspora, în turul I.

● Guvernul a adoptat printr-o Hotărâre suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziția primului- ministru. Suma se adaugă la cei 4,5 milioane de lei care au fost deja alocați pentru organizarea tururilor unu și doi

● Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a fost la BEC, la ora 8 dimineața, și a transmis, în scris, o serie de propuneri pentru fluidizarea votului. Printre altele, MAE propune posibilitatea înlocuirii cu diplomați a reprezentanților partidelor politice care nu se prezintă în comisiile de votare, dar și simplificarea detaliilor care se scriu în listele electorale. Totuși, Meleșcanu a spus că „pe legislația actuală nu este posibil” să fie deschise noi secții de votare.

● „La turul II, vom participa la alegeri în străinătate și toată conducerea MAE, în frunte cu ministrul, care și-a propus să voteze la Paris, unde am înțeles că au fost cele mai mari probleme, cu secretarii de stat care vor fi la Viena, la Chișinău, la Munchen, acolo unde este nevoie”, a anunțat șeful diplomației române.

● Comisia parlamentară pentru comunitățile r o m â n i – lor din afara granițelor i-a convocat la audieri pe ministrul de Extrene Teodor Meleșcanu și pe cel al românilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici. Conducerea Camerei Deputaților susține însă că invitația Comisiei încalcă regulamentul, întrucât Biroul Permanent nu a fost sesizat cu privire la această solicitare.