Guvernul va contesta la Curtea Supremă decizia privitoare la partidul lui Ilan Șor

Guvernul va contesta la Curtea Supremă decizia privitoare la partidul lui Ilan Șor Curtea Suprema Republica Moldova / sursa foto: wikipedia

Guvernul Republicii Moldova va contesta la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chișinău privitoare la partidul lui Ilan Șor.

„Guvernul va contesta decizia Curții de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, cu referire la unul dintre partidele lui Șor.

Guvernul își menține poziția cu privire la partidele lui Ilan Șor

Anunțul acestuia a venit după anularea, de către Curtea de Apel Chișinău, a deciziei Comisiei pentru Situații de Urgență, prin care Partidul „Șansă”, al fugarului Ilan Șor, a fost suspendat din campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie.

„Guvernul își menține poziția: vom apăra dreptul instituțiilor publice de a proteja securitatea națională împotriva grupărilor infracționale organizate”, a subliniat Daniel Vodă.

Ne puteți urmări și pe Google News

O decizie neașteptată

Curtea de Apel Chișinău, în ședința din 12 decembrie, a anulat decizia Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență de a scoate din alegerile locale Partidul „Șansă”. Decizia Curții de Apel Chișinău poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 72 de ore.

Liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a salutat decizia Curții de Apel Chișinău, menționând că „alegerile locale desfășurate fără participarea partidului său sunt nereprezentative și ilegitime”.

Manevrele lui Putin în Republica Moldova

Reamintim că, după cum arăta o anchetă recentă a EvZ, fugarul Ilan Șor a înființat, prin interpuși, mai multe formațiuni politice. Reprofilat de la schemele financiare la cele politice, Ilan Şor este elementul-cheie al ambiţiilor lui Vladimir Puțin de a controla din nou Republica Moldova.

Iar acesta a implementat, înainte de alegerile locale, un plan pentru a distrage atenţia autorităţilor de la adevărata formaţiune politică pro-rusă. Care, s-a dovedit, a fost Partidul „Renaştere”.

Partidele lui Ilan Șor

Dar anterior, după ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut chiar de fugarul Ilan Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul „Șansă”, la cârma căruia s-au succedat doi lideri în câteva zile. Foarte repede, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa lui Șor. Dar, pe 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului „Șansă”, cu două zile înainte de alegeri.

Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra Republicii Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova.